NIEUWS

Aurorasound lanceert twee nieuwe geavanceerde phono-versterkers

Sinan Kökbugur | 28 februari 2022 | Fotografie Fabrikant

Aurorasound is een Japanse fabrikant die uitsluitend versterkers bouwt. Het bedrijf heeft twee nieuwe phono-versterkers gelanceerd, genaamd Aurorasound Vida Mk-II en Aurorasound EQ-100. Deze laatste is gericht op de bezitters en verzamelaars van 78-toeren platen van verschillende uitgevers.

Aurorasound Vida Mk-II: phno-versterker met externe voeding

De Vida Mk-II is de opvolger van de inmiddels circa tien jaar oude Vida van het in Japan gevestigde Aurorasound. De Aurorasound Vida Mk-II biedt twee sets ingangen die kunnen worden ingesteld op mm- of mc-elementen met de optie om te schakelen tussen lage en hoge impedantiebelastingen op mc. Optioneel biedt Aurorasound een breder bereik van zes belastingsimpedanties voor de MC-ingangen. Ook kunnen desgewenst XLR-ingangen en uitgangen worden toegevoegd.

Aurorasound EQ-100: ook voor 78-toeren platen van verschillende uitgevers

De Aurorasound EQ-100 is bijzondere phono-versterker want hij is vooral gericht op de verzamelaar van oudere platen, zelfs 78-toeren platen. Uiteraard kan ook de EQ-100 signaal van zowel mm-elementen en mc-elementen verwerken maar ook het signaal van een Variable Reluctance-cartridge. Het EQ-netwerk is instelbaar en verschillende roll-off- en omzetcurves kunnen worden toegepast, afhankelijk van de EQ die werd toegepast toen de opname voor het eerst in de plaat werd geperst. Een dual-mono uitgang kan naar de lijningangen van een stereoversterker of voorversterker worden gestuurd.

Op 78-toeren opnamen van verschillende labels was oorspronkelijk een andere EQ toegepast, en het duurde even voordat veel van de platenmaatschappijen die microgroove LP's produceerden de RIAA-standaard overnamen. Bij sommige uitgevers was dat pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Voor de liefhebbers is dat een handige voorziening om deze platen te kunnen horen zoals ze bedoeld waren en er zijn niet veel phono-versterkers die deze functionaliteit aan boord hebben.

We weten niet of en wanneer de phono-versterkers van Aurorasound naar de Benelux zullen komen. Ook hebben wij geen prijsindicatie vernomen.

Meer weten? Kijk dan op de website van Aurorasound.


EDITORS' CHOICE