REVIEWTeufel

Review Teufel Airy Sport TWS

SAMENVATTING

De Teufel Airy Sport TWS is een ideaal setje voor tijdens het sporten. Als ze eenmaal goed zitten, blijven ze ook zitten. Met de accuduur kan je ze prima in je sporttas bewaren en eens in de maand opladen.

PLUSPUNTEN

  • Stevig en sportief geluid
  • Goede bouwkwaliteit en materiaalkeuze
  • Uitstekende accuduur

MINPUNTEN

  • De zit en fit kan verschillen
  • De touchbediening vraagt om een kleine studie

Dat sportkoptelefoons en in-ears hot business zijn, dat mag toch geen verrassing meer heten. Zeker nu het betere weer dan eindelijk op komst is, zetten veel fabrikanten in op personal audio voor tijdens het sporten. Een tijdje geleden hebben we daarom al eens naar de Shokz Openrun gekeken, de #botconductiehoofdtelefoons (Scrabble-alert) met een behoorlijke out-of-the-box benadering. Teufel heeft ons nu de Airy Sport TWS in-ears toegestuurd. Dat belooft weer een hoop lichaamsbeweging voor het goede doel; een review.

Teufel Airy Sport TWS: what's in the box? 

Het uitpakken van producten is altijd een ervaring op zich. Naast het daadwerkelijk in handen krijgen van de toegestuurde apparatuur is het ook altijd weer een verrassing wat er aan accesoires bijgeleverd wordt. Zodra we het doos(je) opmaken, worden we verrast door een vrij grote case. In de verpakking zitten daarnaast een paar eartips en een oplaadkabel verstopt. Alle aandacht gaat uiteraard eerst naar de Teufel Airy Sport TWS in-ears.

Op de voorkant van de case zitten 3 led lampjes, die aangeven hoe vol de accu van de case nog is. Als we de case openen, snappen we waarom het zo groot moet zijn. De in-ears zijn voorzien van een grote boog, of haak, die om het oor gaat. Op deze manier kan je bewegen op de meest uitzinnige manieren, zonder dat je de in-ears verliest. Inderdaad, voor de sportieve bewegers onder ons.

De behuizing van de Teufel Airy Sport TWS is van een harde kunststof gemaakt. Maar de haak, die is van een zacht rubberachtig materiaal. Dat maakt het andermaal ideaal voor de sport, want het gaat niet schuren op je oor. En zweet en vocht zal geen probleem zijn. De IPX3-norm onderstreept die insteek nogmaals. Met een volle lading zou je voor 7 uur goed moeten zitten en de case biedt nog eens 30 uur.

Met de Teufel Airy Sport TWS kan je ook bellen of vergaderen. Er zit per in-ear één microfoontje. Maar houd dan wel rekening met slechts 4 uur gebruik. Misschien iets meer. Voor de verbinding leunt de Airy Sport TWS op Bluetooth 5.0 met aptX en AAC. Van binnen vinden we lineaire HD-drivers, met een formaat van 8mm. Aan de buitenkant van beide in-ears, zit touchbediening. Pauze, play en volgende nummer, maar ook volume.

De Teufel Airy Sport TWS in-ears gaan over de toonbank voor 149 euro, maar houd je ogen open voor een goede aanbieding. Spannender dan dit kunnen we het niet maken, tijd voor wat beweging!

Teufel in de gym

We besluiten voor de test te gaan hardlopen, roeien, met gewichten “gooien” en een les op de stootzak mee te doen. Voor deze test doen we er dus een tandje bij. Qua muziek richten we ons op pop, rock en house muziek.

Met de Greatest Hits van Limp Bizkit besluiten we rondjes te gaan hardlopen. Voordat we echt op weg kunnen, moeten we de eartips wisselen. De standaard eartips zijn namelijk net te groot, waardoor het niet de gehoorgang in wil. Eenmaal afgestemd op onze oren, gaan we op weg.

De muziek klinkt vol en stevig, precies zoals we hadden gehoopt. Dat is namelijk wat je tijdens het sporten nodig hebt, voor die broodnodige motivatie. Ook blijven de in-ears goed zitten en de haak achter het oor zit prima. Die zorgt ervoor dat alles op z'n plaats blijft. Ook tijdens het roeien en werken met de gewichten hebben we dezelfde ervaring. Belangrijk is hierbij wel dat je van te voren moet zorgen dat je de juiste hoek gebruikt om de in-ears in de gehoorgang te duwen. En dat kan per oor, maar zeker per persoon verschillen.

Voor de training op de stootzak gebruiken we muziek van Daft Punk, Deadmau5 en The Chemical Brothers. Het stereobeeld is groter dan verwacht en ook de beleving van de muziek is goed. We horen dat de focus van de tonale balans veel rondom het mid-laag zit. Dat mag ook geen verrassing zijn. Het laag zelf hangt sterk af van de aansluiting van de eartip in de gehoorgang. Zit dat goed, dan klinkt het als een boterham met drie extra plakken kaas; rijkelijk belegd. Akoestische gitaar, zang en klassiek kun je ook luisteren, maar daar ligt niet de nadruk op.

Het gebied in het hoog is okay. Zeker als we kijken naar de use case voor deze in-ears. De training op de stootzak is zwaar, maar de Teufel Airy Sport TWS blijven goed zitten. De touchbediening is wel even wennen; één tikje op de rechterkant is volume omhoog, één keer op de linkerkant is volume omlaag. Maar als je maar één in-ear in hebt, werkt dit niet. Twee keer tikken op rechts of links is pauze of play, en drie keer tikken op rechts is volgende nummer. Op links is drie keer tikken vorige nummer. Ook dat werkt dus alleen met beide oortjes in.

Natuurlijk heb je ze doorgaans beide in, maar dat zal niet altijd zo zijn, want je zal er soms één uitnemen om je bewuster te zijn van je omgeving, of om bijvoorbeeld met je hardloopbuddy te praten.

Een fit voor bijna ieder oor, bijna

Een oor is zoals een vingerafdruk; niet één is hetzelfde. Dat kan betekenen dat een in-ear bij ons wel goed zit, maar bij jou persoonlijk niet. En dat is ook iets wat we ervaarden met de Teufel Airy Sport TWS. Het stukje wat de gehoorgang in gaat, is bij de Teufel Airy Sport TWS vrij kort. Dit is precies het stukje waar de eartip zit. Die sluit vrijwel direct aan op een dikker gedeelte dat naar de behuizing loopt. Om de eartip goed in de gehoorgang te krijgen, moesten wij het geheel iets aanduwen. Dan loopt de haak om achter het oor en hebben we daardoor ook geen flaporen. Alleen dat dikkere gedeelte na de eartip duwt tegen de bovenkant van onze gehoorgang aan. Dat geeft een onplezierig gevoel.

Daarom kantelen we de in-ear iets, zodat we er geen last van hebben. Maar dan is de aansluiting in de gehoorgang niet optimaal en trekt de oorhaak wat aan ons oor.

Gek genoeg hebben we hier alleen last van bij het linker oor. Bij het rechteroor merken we het ook, maar voelt het niet zo ongemakkelijk. Iets waar je helaas maar op één manier achterkomt: passen en proberen. Het kan namelijk wel een dealbreaker zijn. Teufel heeft daar ook over nagedacht. Je kan namelijk gewoon de Teufel Airy Sport TWS bestellen, proberen en -bevalt het niet- gewoon weer terugsturen. Dit is ook de beste manier om dit soort specifieke in-ears aan te schaffen.

Eindoordeel

We hebben lang naar de Teufel Airy Sport TWS kunnen luisteren. De opgegeven tijd is haalbaar. In de praktijk kwamen we dicht in de buurt. De vormgeving en materiaalkeuze spreken ons zeer aan. Zeker ook hoe de Teufel Airy Sport TWS met muziek klinkt. Het is afgestemd op sporten. De touch bediening is misschien niet helemaal logisch, maar is aan te wennen. Onze ervaring qua fit was iets wat ongelukkig, maar dat hoeft niet ook zo voor jou te zijn. Het is een beetje zoals elektrische auto’s, het aantal kilometers kan varieren. Onderaan de streep is het een ideaal setje om in je sporttas te hebben. Je haalt ze eruit, gebruikt ze en stopt ze weer terug. Op die manier kom je makkelijk aan 3 a 4 weken gebruik. Misschien we langer.

Conclusie

De Teufel Airy Sport TWS is een ideaal setje voor tijdens het sporten. Als ze eenmaal goed zitten, blijven ze ook zitten. Met de accuduur kan je de Teufel Airy Sport TWS prima in je sporttas bewaren en slechts één keer in de maand opladen. De afstemming van het geluid is 'vol' en vooral gericht op mid-laag. En dat is wat je wil horen tijdens het sporten. De 'fit' is persoonlijk en kan variëren, dus probeer het vooral uit. Wel had de touchbediening logischer gemogen.

Teufel Airy Sport TWS
149 euro | teufelaudio.nl
Beoordeling 4 / 5

Lees ook de review van deze Teufel Airy Sport TWS bij onze collega's van TechFi!

MERK

EDITORS' CHOICE