REVIEW

Review Shokz Openrun: een schokkende ervaring

Quintijn Bulterman | 21 januari 2022

SAMENVATTING

De Shokz Openrun maakt gebruik van je bot, niet van je trommelvlies, voor de weergave van audio. Een bijzondere ervaring die meer is dan een gimmick. De Shokz Openrun is namelijk gericht op de buitensporter en geeft je meer veiligheid. Je hoort meer om je heen en bent een stuk omgevingsbewuster. Een nadeel is het compromis op de lage tonen.

PLUSPUNTEN

  • Licht in gewicht
  • Magnetische aansluiting voor opladen
  • Titanium frame
  • Openheid en omgevingsbewustzijn

MINPUNTEN

  • Niet voor iedereen geschikt
  • Matige weergave van lage tonen

Er zijn van die momenten waarop het lijkt alsof de ontwikkeling op het gebied van audio stilstaat. We zijn allemaal weer platen gaan spelen, er wordt links en rechts muziek uitgebracht op cassettebandjes en we geven nog steeds massaal de voorkeur aan stereoweergave. Ok, natuurlijk zijn er juist doorlopend nieuwe ontwikkelingen, meer dan we bij kunnen houden zelfs. Iets wat in de categorie innovatie altijd wel onze interesse heeft gehad, zijn hoofdtelefoons die gebruikmaken van botconductie. Hoogste tijd voor een review, aan de hand van de Shokz Openrun!

Head-fi via botconductie

Het is toch een vreemd concept, dat botconductie. Zeker als we het afzetten tegen over de conventionele manier van audiotransport in koptelefoons of in-ears. Daar wordt er gebruik gemaakt van een driver. Die brengt trillingen voort en die komen terecht bij het trommelvlies. Vanaf hier volgt het proces in het oor en richting de hersenen. Shokz maakt daarentegen gebruikt van het bot net vóór het oor. Het idee is dat de geluidstrillingen worden doorgeven aan het bot, dat vervolgens als een geluidskamer werkt en het dan weer doorgeeft aan het binnenoor. Het trommelvlies wordt hiermee omzeild.

Nu is het wel zo dat de Shokz Openrun aan beide kanten een driver heeft zitten. Maar die zitten compleet ingebouwd en zie je dus ook niet. Dat brengt de trillingen voort. De Shokz werkt met een Bluetooth verbinding en is IP67 waterproof. Wel handig als je mee in de buitenlucht gaat rennen. Met een volle lading zou je rond de 8 uur muziek spelen moeten halen. Er zit een quick charger bij, wat erg handig is als je bijvoorbeeld toch -en geheel lonverwachts- die motivatie kunt vinden om nog even te gaan sporten. Wat zeker het vermelden nog waard is, is het titanium frame. Dat zorgt voor een goede stevige fit, maar vooral ook voor duurzaamheid. 

Koud, nat en heel veilig

Het is zaterdagochtend, 09:12 uur. Het is koud en nat buiten. “Tja, alles voor de review” inderdaad, maar we waren toch liever in bed blijven liggen. Nu staan we met de Shokz in handen. Aan de rechterkant van de Shokz Openrun zit de aansluiting om op te laden, die overigens magnetisch is. Ook zitten er twee knopjes voor het volume, waarbij de plus-knop dubbelt als aan-uitknop. Aan de buitenkant zit een klein led-lampje dat aangeeft of de Shokz Openrun aanstaat of aan het opladen is, door middel van een rode of blauwe kleur.

Enfin, op Tidal kiezen we een willekeurige speellijst voor sport. Iets met een beetje beat en uptempo. Dan moeten we er toch echt aan geloven. De eerste paar honderd meter merken we direct dat de pasvorm echt heel goed is. Ondanks dat we al meteen redelijk actief bewegen. Het element dat voor het oor zit en de muziek doorgeeft aan het bot, heeft een goede klem. Samen met de beugel om het oor zit dat eigenlijk prima. Vrij licht om te dragen. Het geeft een vrij gevoel, precies wat je graag wil tijdens het sporten.

Dan moeten we het natuurlijk over de geluidskwaliteit hebben. Daarbij is het belangrijk dat we begrijpen waarvoor de Shokz Openrun bedoeld is: muziek tijdens het sporten. En dus niet een zeer breed en uitgerold stereobeeld, met specifieke hifi-elementen. Met die gedachte kunnen we alvast prima naar de Shokz Openrun luisteren.

Het geluid op deze manier ervaren is bijzonder en vooral even wennen. Er zit niks in het oor, zelfs niet er overheen. Toch horen we muziek. Het geluid is helder en vrij transparant. Al kan dat laatste natuurlijk ook de manier van luisteren zijn. Er komt in de afspeellijst veel pop en dance muziek voorbij (de lijst is genaamd 'Run It').

De hoge en midden tonen komen goed over, aleen de lage tonen blijven wat achter. Die bas of pomp die je ervaart met een in-ear die geheel aansluit in de gehoorgang, die is er simpelweg niet.

Als we inmiddels zo'n 15 minuten aan het rennen zijn, maakt het ons eigenlijk niet meer uit. Het is een compromis dat we graag maken. De reden? De veiligheid; we horen namelijk alles om ons heen. In de tijd van elektrische auto's en fietsen is dat geen overbodige luxe. Zeker als je in de stad of in een drukke omgeving woont, is veiligheid belangrijker dan audiokwaliteit. Dat maakt deze manier van luisteren uitermate geschikt voor buitensport: met een Shokz heb je geluid en hoor je alles om je heen.

Voors en tegens

Nadat we de Shokz enige tijd in gebruik hebben gehad, kunnen we ook een goed oordeel geven. De Shokz Openrun gaat over de toonbank voor 139 euro. En als vergelijk heb je daar natuurlijk ook volop in-ears voor met active noise cancelling. Denk bijvoorbeeld eens aan JBL. Aan een ontwerp zoals dit zitten voor- en nadelen. Het is belangrijk om die tegen elkaar af te wegen. De Shokz Openrun is specifiek bedoeld voor de buitensporter, maar je kan deze 'tegen-ears' natuurlijk ook gewoon gebruiken voor je telefoontjes en je reizen in het OV. Het grootste nadeel is dan de matige weergave van lage tonen. Maar daar krijg je wel openheid én veiligheid voor terug. Je bent je simpelweg gewoon meer bewust van wat er om je heen gebeurt. Ook het comfort van de Shokz is prettig, en licht, je zou bijna vergeten dat je het apparaatje draagt.

Er is wel nog een ander punt wat we hier moeten benoemen. Het kan zijn dat je duizeligheid of misselijkheid ervaart. Misschien is dat iets overdreven, maar uiteraard ging de Shokz Openrun in onze omgeving rond. Want vrijwel iedereen wilde dat toch wel eens proberen. Een enkeling had even nodig om er aan te wennen. Die voelde zich wat gedesoriënteerd. We vermoeden dat het wellicht te maken had met het evenwichtsorgaan. Slechts één persoon op de 13 kon het niet dragen, omdat het gevoel bleef. Het advies daarom: ga het vooral zelf proberen!

Conclusie

De Shokz Openrun maakt gebruik van je bot, niet van je trommelvlies, voor de weergave van audio. Een bijzondere ervaring die meer is dan een gimmick. De Shokz Openrun is namelijk gericht op de buitensporter en geeft je meer veiligheid. Je hoort meer om je heen en bent een stuk omgevingsbewuster, wat met de vele elektrische (lees: stille) auto’s en fietsen geen overbodige luxe is. Het nadeel is echter dat deze manier van audiotransport wat ten koste gaat van de lage tonen. Maar dat is een compromis die we maar al te graag maken.

Shokz Openrun
€ 139,95 | www.shokz.com | www.mika.nl
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE