HI-VISITEglantier

HiVisit Eglantier Hi-Fi: Vinyl, Koffie & Advies

In onze reeks Hi-Visits brengen we vandaag een bezoek aan Eglantier Hi-Fi. Een naam die in het Mechelse en tot ver daar buiten al meer dan 30 jaar een begrip is. In de loop van die 30 jaar is er veel veranderd bij Eglantier. Maar één ding is zeker, deskundig advies en persoonlijke begeleiding zijn nog altijd de belangrijkste troeven waarmee zaakvoerder Herman Van Dyck en zijn team zowel ouwe getrouwe als nieuwe klanten aan zich weet te binden. Al mogen we zeker het belang van lekkere koffie niet onderschatten.

Luisteravonden met vinyl

Als aanloop naar de eindejaarsfeesten, organiseerde Eglantier Hi-Fi twee vinyl-luisteravonden. Dat gebeurde in samenwerking met Joenit, de Mechelse distributeur van Rega, Totem Acoustic en Chord Electronics. “We zijn op het idee gekomen om ’s avonds, na het sluitingsuur van de winkel, demo’s te geven rond vinyl”, legt Herman Van Dyck uit. “Met de bedoeling om nieuwe klanten te laten kennis maken met vinyl en om vinylliefhebbers de verschillen te laten ontdekken tussen bij voorbeeld een Rega P6 en een Rega P8 platendraaier. Een kwestie van ontdekken, vragen stellen, ervaringen delen, gezellig samenzijn en genieten van goede muziek.”  

Vinyl is niet ‘back’

Vinyl is erg belangrijk bij Eglantier Hi-Fi. “Als klanten ons zeggen dat vinyl ‘back’ is, antwoord ik dat vinyl niet ‘back’ is, maar dat het nooit weggeweest is”, zegt Stefan Michiels, verkoopmedewerker en rechterhand van Herman Van Dyck. “Er is weliswaar een productieverlaging geweest, maar de productie van vinylplaten is nooit gestopt. Ondertussen draaien de persen opnieuw op volle toeren. Dat komt omdat ook steeds meer jongeren vinyl ontdekken. Beginnende vinylliefhebbers stellen we dan graag een Rega Planar 1 of 2 voor. Als hun liefde voor vinyl een passie wordt, kunnen ze gemakkelijk doorgroeien met andere modellen uit het assortiment van Rega zoals de Planar 3 of 6. En wie weet, behoort ooit een Planar 8 of 10 tot de mogelijkheden’, lacht Stefan.

Een unieke topcombinatie met Rega

Dat de liefde voor het Britse Rega bij Eglantier Hi-Fi groot is, wordt snel duidelijk als we opmerken dat alle modellen van Rega in de winkel opgesteld staan. Van de nieuwe Rega Planar 1 en Planar 1 Plus met ingebouwde MM phono stage tot de Planar 8 en Planar 10.

De Planar 10, het vlaggenschip van Rega is geïnspireerd op de ultieme Rega draaitafel, de Naiad. Gebouwd rond een ultralichte skeletplint, gemaakt van Tancast 8 en bedekt met een HPL-huid (high pressure laminate). De Planar 10 is de eerste platendraaier van Rega die gebruik maakt van keramische verstevigingen die het ultieme stijve oppervlak vormen voor de RB3000 precisie-toonarm en het speciaal daarvoor aangepaste centrale lagersysteem.

“Eglantier Hi-Fi heeft als enige winkel in België een Rega P10 in demo die uitgerust is met het Rega Apehlion2 MC-element”, zegt Sam Verellen van Joenit. “Het summum van microtechniek en design, met handgewikkeld spoel en ultrafijne diamandnaald. Eigenlijk het beste element dat Rega ooit maakte”.     

Rega Aura Reference MC phono amp

In de set-up voor deze eerste vinylavond is de Rega P10 gekoppeld aan de Rega Aura Reference MC phono amp. Een volledig symmetrische phono amp van het allerhoogste niveau, ontdaan van alle overbodige functies die de signaalweg zouden kunnen belemmeren en de geluidskwaliteit verslechteren. Een phono amp die de allerbeste prestaties uit de Planar 10 en zijn Aphelion2 MC element haalt.

Chord Electronics Ultima Pre2

De Rega Aura Reference MC phono amp is voor de gelegenheid verbonden met de Ultima Pre2 voorversterker en de Ultima5 eindversterker van Chord Electronics. De Ultima5 is een doorontwikkelde versie van de legendarische Chord SPM 1200 MK II die algemeen beschouwd wordt als de beste versterker die Chord Electronics ooit bouwde.

Totem Acoustic Element Metal V2

Als sluitstuk van de set worden Element Metal V2 speakers van Totem Acoustic ingezet. De Metal V2 is uitgerust met de tweede generatie 7" Torrent woofers van Totem. Een ontwerp zonder crossover. De opvallende behuizing zonder parallelle oppervlakken oogt niet alleen fraai, maar zorgt er eveneens voor dat de Element Metal V2 speaker gevrijwaard blijft van staande golven die vervorming veroorzaken. Een meer dan opmerkelijke speaker.

Rega en Totem

“Met Rega en Totem kunnen we letterlijk alle kanten uit”, legt Stefan Michiels uit. “Met deze merken kunnen we zowel een betaalbare als een behoorlijk dure een set samenstellen. Met als voordeel dat alle combinaties, in verhouding tot hun prijs, uitstekend klinken. Een Rega is geen kille, super analytische versterker. Zijn specifieke klankkleur maakt dat hij een goede match kan vormen met een groot aantal speakers. Met een flinke dosis kracht en een wolkje warmte. Heel gedetailleerd maar toch een beetje vergevingsgezind voor wat mindere opnames”.  

Koffie en muziek

Ondertussen brengt Shane De Ridder, verkoopmedewerker bij Eglantier Hi-Fi, ons een tweede bakje koffie. “Shane en ik drinken de hele dag door koffie”, lacht Stefan Michiels. “Daarom hebben we enkele Jura koffiemachines geïnstalleerd. Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze klanten. Want wat is er nu prettiger om tijdens een muzikale reis te genieten van muziek met een lekkere koffie er bij."

"Klanten waarderen dat erg, het bezorgt hen een thuisgevoel. Weet je, soms zijn ze zo enthousiast over de uitzonderlijke kwaliteit van onze koffie dat ze zich ook een koffiemachine aanschaffen’, lacht Stefan.

Vinyl versus streaming audio

Het spreekt voor zich dat er bij Eglantier Hi-Fi naast vinyl en koffie ook ruimte is voor andere muziekbronnen. “Wij ervaren dat de meeste klanten zich niet beperken tot vinyl, cd’s of streaming audio maar dat ze voor een combinatie gaan”, legt Stefan uit.

“Wij zijn er dan ook van overtuigd dat vinyl, cd’s en streaming audio altijd zullen blijven bestaan. Als we een demo geven, laten we sommige muziekstukken zowel op vinyl, cd als via streaming audio beluisteren. Drie verschillende media die uiteraard verschillend klinken maar die toch elk evenveel bestaansredenen hebben”.

Alles begint bij luisteren

“Alles begint bij luisteren. Wat verlangt de klant? Is het idee dat hij heeft haalbaar of moeten we het voorzichtig bijsturen”, stelt Stefan Michiels die al 18 jaar in het vak zit. Hij heeft Eglantier Hi-Fi door de jaren heen alsmaar zien groeien. De reden voor die groei is volgens hem vooral te danken aan de manier waarop ze bij Eglantier Hi-Fi met klanten omgaan. “We willen vermijden dat klanten zich laten afschrikken door prijskaartjes. We hebben veel liever dat een klant ons vraagt om een set samen te stellen binnen een bepaald budget. Dan is het onze taak om de lat zo hoog mogelijk te leggen, binnen dat budget en de verwachtingen van de klant."

"We nemen graag de nodige tijd om de verschillen te laten horen tussen alle mogelijke muziekbronnen en -apparatuur. We zijn er van overtuigd dat we in elke prijsklasse de beste match kunnen vinden. Uiteraard is het uiteindelijk de klant die bepaalt wat volgens hem het best bij hem past. Zo is het bij Eglantier altijd al gegaan, en zo zal het ook blijven”.

Van Eglantier tot Eglantier Hi-Fi

Eglantier Hi-Fi bouwt nog altijd verder op de grondvesten die Eglantier reeds meer dan 30 jaar een begrip maakt, niet alleen in Mechelen maar tot in alle uithoeken van Belgie. “Eglantier was in het Mechelse een vertrouwde naam, niet alleen op het vlak van verkoop en verhuur van PA-materiaal en audioapparatuur maar ook als importeur van Klipsch en Polk Audio en als zeer grote dealer van Onkyo en Sony”, aldus Herman Van Dyck.

“Eglantier groeide uit tot AED Distribution dat na de verhuis naar Willebroek fusioneerde met de grote AED Group, het bedrijf dat vandaag ook internationaal bekend is door de AED opnamestudio’s in Lint bij Antwerpen. Als DJ kwam ik vaak in de toenmalige winkel over de vloer. De eigenaars zagen in mij de ideale overnemer voor hun kleinhandelsactiviteiten. Ik greep mijn kans en besloot om het hifi-gedeelte opnieuw uit te breiden.”

Het hifi hoekje

“Omdat de winkel in de volksmond altijd gekend was als Eglantier, vonden we het niet verstandig om een andere naam kiezen. Alles begon met een klein luisterhoekje met merken zoals Klipsch en Polk Audio die van oudsher door AED Eglantier verdeeld werden”, gaat Herman verder.

“Dat luisterhoekje  nam geleidelijk aan steeds meer ruimte in. Zodanig dat we enkele jaren geleden genoodzaakt waren om de winkel grondig te verbouwen en uit te breiden. Ook op het vlak van merken. Zo vind je hier naast Rega, Totem en Chord Electronics ook andere topmerken zoals McIntosh, Sonus faber, Bowers & Wilkins, Accuphase, Naim en Audiovector. Hierdoor kunnen we ook klanten in het topsegment begeleiden.”   

Deskundig advies en persoonlijke begeleiding

“Eglantier Hi-Fi staat garant voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding. Van demonstratie tot het samenstellen van een hoogwaardige hifi-set, van bekabelingsplan tot de integratie van geluid in nieuwbouw- of renovatieprojecten”, aldus Herman.

“De laatste jaren hebben wij veel inspanningen geleverd om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Zo werken we bij voorbeeld samen met een lokale schrijnwerker die voor maatwerk zorgt bij het inrichten van een luisterruimte of een thuisbioscoop. Zelfs audiomeubelen op maat behoren tot de mogelijkheden. En met de akoestische oplossingen van Artnovion kunnen we nog een stap verder gaan”.

Oude liefde roest niet

Zoals gezegd kwam Herman Van Dyck vroeger als DJ over de vloer bij Eglantier. Zo kwam hij terecht in de wereld van professionele audiovisuele apparatuur. Een wereld die hem altijd is blijven boeien. Precies daarom bevindt zich achter de winkelruimte van Eglantier Hi-Fi een tweede zaak met een groot magazijn van waaruit Herman een uitgebreid gamma klank- en lichtmateriaal verhuurt en verkoopt. Van professionele DJ-apparatuur tot lichtbruggen, projectoren, schermen, statieven, takels enzovoort. “Omdat het hifi-gedeelte steeds belangrijker wordt, zijn we volop bezig met de uitbreiding van de winkel”, zegt Herman Van Dyck. “Er komen enkele luisterkamers bij waarin we in een huiselijke sfeer demo’s kunnen verzorgen.”

Van alle markten thuis

Er is dus geen enkel domein op het vlak van audiovisuele apparatuur waarin ze bij Eglantier Hi-Fi niet thuis zijn. Wat je niet zou verwachten als je voor het winkelpand langs de drukke Battelsesteenweg in Mechelen staat. Maar als je binnenkomt, geloof je je ogen niet. Dan voel je je net als een kind in een speelgoedwinkel. Maar let op voor de koffie, die werkt even aanstekelijk als het enthousiasme en de klantvriendelijkheid van Herman, Stefan en Shane.

www.eglantierhifi.be


EDITORS' CHOICE