Hi-Visit Wide Screen Audio: Breedbeeld klank en esthetiek

In onze reeks Hi-Visits brengen we vandaag een bezoek aan Wide Screen Audio in Gent. Een audiozaak waar niet alleen goed klinkende muziek maar ook esthetiek heel belangrijk is.

Wide Screen Audio

Er heerst een gezellige drukte als we binnenvallen bij Wide Screen Audio. Ze verwachten een klant voor een luistersessie. Daarom zijn ze volop bezig met de voorbereiding van de demo. Want niet alleen de hifi apparatuur moet klaar staan, de klant moet zich thuis voelen. Dat wil zeggen dat er een comfortabele design zitbank klaar staat die precies in de hot spot van de hifi set gepositioneerd wordt, dat de decoratie in orde is, de sfeerverlichting brandt, de gordijnen dicht geschoven zijn en dat de koffie klaar staat. Alles moet kloppen.

Modulaire luisterruimtes

Zaakvoerder Yourick Van Impe neemt ons mee naar een ander gedeelte van de winkel waar er ondertussen ook voor ons een demo voorbereid wordt. De grote winkelruimte kan met zware gordijnen eenvoudig opgedeeld worden in meerdere, gezellige luisterruimtes.

Yourick Van Impe

Yourick is van jongs af gefascineerd door beeld en geluid. “Met mijn eerste spaargeld kocht ik een set van Quad. Ik was niet alleen dol op het geluid van Quad maar ook op het fraaie design. Met die oranje draaiknopjes en druktoetsjes was een Quad een echte blikvanger”, steekt Yourick van wal.

Van RITCS tot MTV

Yourick studeerde aan het Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound. Kortweg, het RITCS, de befaamde Brusselse filmschool. Na zijn studies startte hij een carrière in postproductie. Begin jaren 90 maakte Yourick videoclips voor Deus met Tom Barman, Axelle Red, Vaya Con Dios en vele anderen. Zijn werk werd opgemerkt bij MTV in London. Zo kwam hij midden de jaren 90 in London, Los Angeles en New York terecht. Na 20 jaar in premier league van post production, was Yourick aan een volgende uitdaging toe.

Audio en esthetiek

“Zo ergens rond 2010 las ik in een artikel van Linn iets over high-res audio streaming, een nieuwe manier om muziek beluisteren die wel eens een enorme invloed zou kunnen hebben op het audiogebeuren. En dat terwijl de audiomarkt als gevolg van de komst van de iPod al behoorlijk aan het gekrompen was ”, lacht Yourick. “Muziek werd sterk gecompresseerd om zoveel mogelijk data op een harddisk te krijgen maar de kwaliteit was erbarmelijk en je mocht het zeker niet op een goede installatie afspelen. Dat inspireerde me om in België een hifizaak te starten. Een moderne winkel die in tegenstelling tot veel traditionele shops niet volgepropt staat met apparatuur. Een zaak waar naast goed klinkende audio ook veel belang gehecht wordt aan esthetiek. Want, een hifiset is een belangrijk onderdeel in een huiskamer. Je moet er niet alleen graag naar luisteren, je moet er ook graag naar kijken.”

Wide Screen Audio

En zo werd in 2013 Wide Screen Audio geboren. Samen met Henk Catry opende Yourick de winkel in Gent. “Op een dieptepunt in de hifiwereld”, zegt Yourick. “De economie was volop aan het herstellen van de economische crisis in 2008. Maar zoals altijd, biedt elke crisis ook mogelijkheden. Er vallen dingen weg zodat er plaats is voor nieuwe. De eerste jaren combineerde ik de winkel met mijn werk in Engeland en de Verenigde Staten. Uiteindelijk heb ik vier jaar geleden de switch gemaakt en werk ik 100% voor Wide Screen Audio. Henk heeft de firma jammer genoeg enkele jaren geleden verlaten”.

Als het maar goed klinkt en mooi is

“De winkelruimte moet aanvoelen als een combinatie van een gezellig modern woonhuis en een galerij, maar dan met fraaie audio en strakke design meubels”, zegt Yourick. “Ik zoek altijd naar bijzondere merken in de hifiwereld. Uiteraard kom je dan wel in een hoger prijssegment terecht, maar toch streven wij ernaar om in elke prijscategorie het beste in huis te hebben.”

More Music & dCS

Het oog voor wat goed klinkt en wat mooi is bracht Yourick bij More Music. “More Music importeert hifi-producten waarvan de gehoormatige kwaliteiten even verfijnd zijn als de techniek”, zegt Yourick. “Bijzondere producten zoals dCS, voluit Data Conversion Systems. Een Britse hi-tech fabrikant van SACD- en CD-spelers, D/A converters, upsamplers en ondertussen wereldvermaarde masterklokken die in alle grote opnamestudio’s en omroepen gebruikt worden. “We zijn destijds bij More Music gestart met dCS, omdat we op zoek waren naar een heel goede digitale bron”, zegt Yourick. “Prijsbeesten zoals de Bartók en de Rossini en Vivaldi series vormen een heel goede match met speakers zoals TAD, ATC, Wilson Audio, Boenicke en andere.

Aurender & Pass Laboratories

“In een volgend stadium hebben we ook Aurender er bij genomen. Met dCS en Aurender beschikken we over de beste digitale troeven om te matchen met onze versterkers van Pass Labs”. Het merk van de legendarische ontwerper Nelson Pass die talloze hifi evergreens op zijn palmares heeft staan. “Solid state versterkers met een mooie, warme natuurlijke sound. Met de kracht van een solid state versterker maar met de feeling van een buizenversterker”, aldus Yourick.

Ze bijten elkaar niet

Uiteraard vinden we bij Wide Screen Audio nog vele andere merken zoals Naim, Rega, Accuphase. “Al onze merken hebben één ding gemeen”, legt Yourick uit, “ze hebben elk hun bestaansredenen en ze bijten elkaar niet. Hiermee bedoel ik dat we met alle merken de best klinkende en mooiste sets kunnen samenstellen. Met de meeste merken heb ik een passionele band, omwille van hun specifieke karakter. Als klanten me vragen wat ik het beste merk in de winkel vind, kan ik alleen maar antwoorden dat ik alles wat hier staat goed vind. Anders zou het hier niet staan”, lacht hij, “ik moet zelf kunnen genieten van elk merk dat ik verkoop.”

Wat de klant zoekt

“Als ik met een klant spreek, probeer ik eerst de klant te leren kennen, te ontdekken wat de klant in audio zoekt. Naar welke muziek luistert u, hoe en wanneer?” zegt Yourick. “Ik zie het als ingrediënten die samen een heerlijk gerecht vormen. Het geheel is groter dan de som van de delen. Ik heb altijd gewerkt met creatieve mensen zoals regisseurs, met de bedoeling om iets moois te maken. Maar wat vindt de klant mooi? Dat is heel subjectief. Ik ben het gewend om daar precies achter te komen.”

De best mogelijke reclame

“Ik blijf praten tot de klant me zegt dat ik goed begrepen heb wat hij zoekt”, gaat Yourick verder. “Het gaat hier tenslotte over een investering waarvan je jarenlang plezier moet hebben. Een merk zoals Pass Labs wordt niet overal verkocht. Het is een merk voor mensen die kritisch met audio bezig zijn. Mensen die je eerst moet leren kennen om te weten hoe je de bijzondere kwaliteiten van het merk moet uitleggen. Een tevreden klant is trouwens de best mogelijke reclame.”

Vertere

Sinds kort heeft Wide Screen Audio er met Vertere nog een nieuw merk bij. De Britse fabrikant van high end audio met een focus op draaitafels en kabels lanceerde de Vertere DG-1 Dynamic Groove platendraaier met Phono-1 MkII phono stage. Een innovatieve plug & play platendraaier die high-end prestaties levert. “De Vertere past perfect in onze filosofie”, merkt Yourick op. Het is een eenvoudige maar tegelijk ook zeer ontwikkelde platendraaier. Een gebruiksvriendelijk instapmodel met een prachtig design en een fantastische klank.”

Naim Solstice

De Vertere DG1-1 Dynamic Groove platendraaier past perfect in ons assortiment platendraaiers”, zegt Yourick. “We hebben platendraaiers in alle prijscategorieën. Hier vind je zowel een Rega Planar1, het instapmodel van Rega, als de Naim Solstice, de absolute top. In België kun je de Solstice maar op twee plaatsen beluisteren. We zijn heel trots dat wij één van die twee winkels zijn”. 

Het fysieke aspect

“Vinyl is nog altijd een aantrekkelijk medium”, meent Yourick. “Het blijft een aparte manier om muziek te beleven. Kies een album uit je collectie, ga er gezellig bij zitten en beluister het integraal, zonder van de ene track naar de andere te skippen. Een elpee uit de hoes halen, opleggen en omdraaien, het heeft een fysiek aspect. En omdat we zelf zo dol zijn op vinyl willen we ook op dat vlak uitblinken qua aanbod en service.”

Boenicke Audio

Enkele jaren geleden geraakten ze bij Wide Screen Audio danig onder de indruk van Boenicke Audio. Het geesteskind van de Zwitser Sven Boenicke die zich ongeveer 20 jaar geleden afvroeg of er op de markt nog plaats was voor een nieuwe luidsprekerfabrikant. Het antwoord was ja.

Ondertussen is het Zwitserse bedrijf langzaam maar zeker gegroeid. Niet door zich te focussen op hoge omzetcijfers maar door zich toe te leggen op kwaliteit. 

Passief luisteren

“Ik vind het belangrijk om ook passief te luisteren”, meent Yourick. “Dat wil zeggen dat ik de muziek op een ontspannen moment beleef zonder per se de hifi-installatie te analyseren, na te denken over wat ik aan het beluisteren ben op welke installatie. Als je te actief luistert begin je te analyseren en kijk je minder naar het volledig beeld. Ik ga regelmatig naar concerten omdat ik het belangrijk vind om ook live muziek te horen. Dat blijft toch altijd de referentie om te bepalen hoe de reproductie van muziek moet klinken.”

Volwaardige muziek

“Bij de start van Wide Screen Audio was het uitgangspunt om muziek opnieuw op een volwaardige manier in de huiskamer te brengen”, zegt Yourick. “Een iPod was een fantastisch ding, je had 10.000 tracks in je broekzak die je overal kon beluisteren. Maar het succes van de iPod had ook een keerzijde. De muziekindustrie zakte in elkaar omdat de verkoop daalde. De muziek op die iPod werd gecomprimeerd tot mp3. De kwaliteit van de mp3’s was goed genoeg voor een basic hoofdtelefoon, maar met een hoofdtelefoon van een betere kwaliteit hoorde je de limieten. Op draagbare speakertjes met veel bassen viel het nog wel mee, maar op een goede hifi set klonk het voor geen meter. Met als gevolg dat veel mensen hun hifi set als overbodig en onpraktisch aan de kant schoven.”

High Resolution streaming audio

“Met de komst van high resolution streaming audio is het tij gelukkig gekeerd”, aldus Yourick. “Al snel bleek dat streaming audio in hi-res best mogelijkheden bood. Dat streaming audio ook heel mooi is, zowel qua muziekkwaliteit als qua esthetiek weten we ondertussen allemaal. Audioapparatuur heeft opnieuw een plaatsje veroverd in de woonkamer. En daarmee is de cirkel rond. Lekker genieten van muziek in een huiselijke sfeer. Een sfeer die we hier proberen te creëren met fantastische apparatuur en mooie meubelen die overigens ook allemaal te koop zijn.” Meubelen zoals zetels van Desede en USM, de Zwitserse fabrikant van modulaire design meubels die zich ook goed lenen voor audiovisuele doeleinden.

Luisteren

Yourick had voor de gelegenheid een set samengesteld met de Pass Labs INT 250 integrated amp, de dCS Rossini DAC/muziekstreamer/CD-transport, dCS Rossini Grade 1 Master Clock en de Boenicke W11 SE+ speakers. Wat we hoorden was ronduit subliem.

Deze zorgvuldig samengestelde set gaf blijk van een enorme, gecontroleerde kracht en een uitzonderlijke accuratesse van het audiosignaal dat met de grootste nauwkeurigheid en uiterst gedetailleerd onze nochtans verwende oren bereikte. Dit luistermoment was de ultieme bevestiging van wat Yourick ons vertelde. 

Wide Screen Audio | widescreenaudio.be


EDITORS' CHOICE