Mark Levinson kondigt jubileumversterker ML-50 aan en er komen maar honderd paar wereldwijd

Het Amerikaanse audiomerk Mark Levinson dat tegenwoordig onderdeel is van Harman Luxury Audio bestaat dit jaar vijftig jaar en dat is reden voor een feestje. Het feestje wordt luister bijgezet door de lancering van een jubileumversterker genaamd ML-50. De ML-50 is een mono eindversterker en de oplage is beperkt tot honderd paar wereldwijd. Naar verwachting zal de levering in het vierde kwartaal van 2022 beginnen.

Mark Levinson ML-50

Het ontwerp van jubileumversterker ML-50 van Mark Levinson weerspiegelt enkele van de meest populaire en belangrijke modellen uit de geschiedenis van het merk. Bij het maken van de ML-50 mono-eindversterker keek het team van Mark Levinson naar het portfolio uit het verleden en dan met name naar enkele van de belangrijkste mono versterkers die uiteindelijk elk het ontwerp van de nieuwe ML-50 op een speciale manier hebben beïnvloed. De modelnaam ML-50 verwijst zelf naar de eerste eindversterker van Mark Levinson,zijn de ML-2, die van 1977 tot 1986 werd geproduceerd. De eindversterker No.20 en de bijgewerkte modellen No.20.5 en No.20.6 die tussen 1986 en 1995 werden geproduceerd, inspireerden de grote handgrepen op het voorpaneel die te vinden zijn op de ML-50. De referentieversterkers No.33 (1994-2003) en No.33H (1997-2007) leidden tot het idee van de stempelpoten die de solide basis vormen voor het ML-50-chassis.

Misschien wel het meest opvallende aspect van de ML-50 is de heldere glazen topplaat die de interne schoonheid van de circuitontwerpen laat zien. De interne LED-verlichting werpt een gloed over het interieur van de ML-50 en de gebruiker kan kiezen tussen de kleuren rood en wit. De LED-verlichting kan ook worden uitgeschakeld.

Het ontwerp van het solide aluminium frontpaneel heeft ook een groot zwart glazen inzetstuk met een rood verlicht logo van Mark Levinson en een machinaal bewerkte aluminium stand-by-aan/uit-knop omringd met een rode LED-lichtring. Het centrale glazen paneel wordt geflankeerd door een paar zilverkleurige aluminium handgrepen.

Het bestaande audiocircuit en de voeding van de No.536 waren de basis voor de ML-50, maar de ingenieurs begonnen met het creëren van een lagere ruisvloer door de capaciteit van de hoogspanningsvoeding (spanningsversterking en pre-drivercircuits) met vijftig procent te verhogen (van 8.800 ?F naar 13.200 ?F). Vervolgens gaven ze het een verhoogd dynamisch vermogen met een toename van twintig procent in de capaciteit van de hoofdvoeding voor hoge stroom (169.200 µF tot 206.800 µF) plus opnieuw geconfigureerde Schottky-gelijkrichters voor een pad met lagere impedantie van de transformator naar de afvlakcondensatoren. De vervorming is verminderd door de bias van de uitgangstrap te verdubbelen, hetgeen resulteert in meer dan een verviervoudiging van de hoeveelheid klasse A vermogen, die nu maximaal 20 Watt in acht Ohm bedraagt. Het totale vermogen in klasse AB is ook toegenomen tot 425 Watt in acht Ohm. Het resultaat is een versterker met de hoogste niveaus van subjectieve en objectieve prestaties, aldus Mark Levinson.

Om het meest stabiele platform te bieden voor de verbeterde audioprestaties, is een nieuw trillingsdempend, mechanisch geïsoleerd voetontwerp te vinden op alle vier de hoeken onder het chassis van de ML-50. Deze voeten bootsen de gebogen vorm van het voorpaneel na en tillen het chassis verder boven het oppervlak voor meer convectiekoeling in combinatie met de nieuwe tweekanaals ventilatie op het bovenpaneel en enorme externe koellichamen.

Als een volledig uitgebalanceerd ontwerp biedt de ML-50 gebalanceerde XLR en single-ended cinch-ingangen en twee sets Mark Levinson Hurricane luidsprekerterminals. Geavanceerde interne bescherming en bewaking zorgen voor betrouwbare prestaties, terwijl Ethernet-, seriële en 12 Volt-triggerverbindingen volledige externe controle bieden.

Mark Levinson ML-50: prijs en leveringsinformatie

Elk Mark Levinson ML-50-versterkerpakket bevat twee monoversterkers en een accessoirekit met twee netsnoeren van drie meter, een microvezelpolijstdoek, witte handschoenen en de nodige documentatie. Naar verwachting zal de levering pas vanaf het vierde kwartaal van 2022 gaan beginnen. De prijs voor Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE