NIEUWS

Muziektips, imposante in-ears en groei van hi-res streaming

Quintijn Bulterman | 31 december 2021

Onze hoofdredacteur deed in december het verzoek om met een top 5-lijstje muzikale tips, de opvallende trend(s) of de persoonlijk meest bijgebleven audiobeleving van 2021 te komen. Of met een combinatie van alle drie. Bij dezen de bijdrage van Quintijn Bulterman!

5 Muziektips 2021

Het jaar 2021 was op het gebied van muziek groots. Niet specifiek omdat er zoveel goede muziek werd uitgebracht, maar om de strijd die losbarstte in streamingland. Apple knalde er genadeloos hard in met hi-res streaming en spatial/ruimtelijke audio. Uiteindelijk plukken wij als muziekliefhebbers er de vruchten van. Zo paste niet heel lang geleden Tidal hun strategie en abonnementen aan. De meeste muziek die ik in 2021 luisterde, was via Tidal. Misschien met een paar verrassingen, maar wel allemaal heerlijke muziek.

John Mayer – Sob Rock
Muziek van “Jan de Burgemeester” is met de donkere wintermaanden heerlijk. Meteen met het eerste nummer “Last Train Home” is de invloed van de 80’s revival te horen. Het is ongedwongen, laid back en kan eigenlijk op ieder moment van de dag. Je moet het album echt meerdere keren luisteren om de ware parels er tussenuit te halen. Ik zal je het plezier van die ontdekking niet ontnemen, maar neem deze tip zeker mee.

The Weeknd – After Hours
Officieel is dit album uit 2020, maar het succes is ongeëvenaard doorgetrokken naar 2021. Er zijn dit jaar namelijk meerdere nummers van het album in de hitlijsten terechtgekomen. Ook hier is de invloed van de 80’s beat terug te horen. Het nummer “Blinding Lights” is daar het perfecte voorbeeld van. Als je goed luistert, hoor je hier namelijk heel duidelijk een ander nummer uit de jaren 80. Ik geef je even een momentje om te luisteren….

En? Mocht je het niet gehoord hebben, het is “A-Ha – Take On Me”.  Maar het album heeft meer, veel meer. Over 20 jaar is dit een must have in de collectie.

Silk Sonic – An Evening With
De naam “Silk Sonic” zal niet direct leiden tot herkenning. Maar als ik de naam “Bruno Mars” en “Anders Paak” noem, zullen er een hoop 'OOhhhhhhs' te horen zijn. Dit album heeft alles wat je wil horen voor een smooth & good feeling. Het is een ritmische achtbaan, waarbij stilzitten geen optie is. Het doet denken aan een goede oude tijd, waar muziek centraal stond voor een goede tijd. De liefde voor muziek. Het is muziek waarbij alles klopt. De zang, de instrumenten, het rimte, het gevoel, alles!

Neem bijvoorbeeld het nummer “Fly As Me”. Het basrifje hier is zo lekker en smooth dat je automatisch mee gaat bewegen. Wordt er gezongen, je raadt het al, dan wordt er in de huiskamer een willekeurig object als microfoon gebruikt. Het is eigenlijk precies wat je verwacht van goede muziek.

The War On Drugs – I Don’t Live Here Anymore
Het is de combinatie van Indie Rock en het authentieke stemgeluid van zanger Adam Granduciel die zorgen voor een oorgasme. Het gehele album is een geweldige muzikale reis, waarbij er verschillende invloeden te horen zijn.

Het muzikale spectrum is wel in de indie-hoek, maar daar weet “The War On Drugs” zoveel in te differentiëren dat het een waar genot is. We willen niet te veel verklappen, omdat het wellicht de verrassing van de muziek wegneemt. Maar je hoorthier behalve wederom de invloed van 80’s muziek gek genoeg ook wat country en ballads. Dit is een album dat je echt voor jezelf luistert, een waar “Ik”-moment.

Hans Zimmer – Dune Soundtrack
Eigenlijk luisteren we veel te weinig naar soundtracks. Gek, want juist deze muziek speelt met de hersenen en spreekt tot de verbeelding. Het is muziek waarin je wordt meegesleept en pas weer uitkomt als de laatste noot is gespeeld. Perfect om even te ontsnappen aan de drukke wereld om je heen. Ik heb dit album veel geluisterd met head-fi, dan is de belevenis voor mij het grootst.

Het mag geen verrassing zijn dat “Hans Zimmer ‘” een muzikaal genie is. Dat ervaar ik het beste als ik ook de kleine dingetjes in de muziek hoor, de effecten en de energie. Dit soort soundtracks luister je niet, die ervaar je.

Spotlight: Kinera Nanna

Er is voor mijn een paar producten die er afgelopen jaar tussenuit sprongen. De Hifi Rose is er daar zeker één van, maar is uiteindelijk niet mijn keuze geworden (toevallig heeft Jamie dat wél gedaan, red.). Nee, voor mij wordt het een (veel kleiner) product waarbij mijn broek oprecht afzakte van verbazing. Dat zóiets kleins, zo een groot geluid kon hebben, is nog steeds ongekend voor mij. Zeker ook omdat er een betaalbaar prijskaartje aanhangt.

Voor mij is het daarom de Kinera Nanna, de luxe head-fi parels die ik ergens aan het begin van het jaar in mijn review al onthulde als echte high-end in-ear oorjuwelen.

Ik heb niet eerder zoveel muziek gehoord uit een setje in-ears. Er was voor mij dan ook geen twijfel over mogelijk, ik moest en zou zelf een setje hebben. De Kinera Nanna is nog steeds een product waar ik dagelijks naar luister en volop van geniet. Mocht je nou je tenen willen dippen in het in-ear head-fi zwembad, maak dan een lijst van producten en zet deze daarbij. | Lees hier de hele review van de Kinera Nanna

Trends 2021/2022: hi-res streaming

Alle streamingdiensten zetten in op high res en ruimtelijke audio. De meest toegankelijke manier om daar naar te kunnen luisteren is via personal audio of head-fi. Ik vermoed dat Apple in 2022 haar arsenaal in die categorieën van producten verder zal uitbreiden, en tevens geschikt maken voor ruimtelijke audio.

Omdat die trend nog populairder zal worden, zal de vraag naar de echte kwalitatieve in-ears en koptelefoons namelijk ook toe gaan nemen. Hiermee zullen we in Europa in een sneltreinvaart in het spoort van Azië treden, waar head-fi niet is weg te denken en 'personal' een marktaandeel van de gehele audiotaart heeft waar je U tegen zegt.


EDITORS' CHOICE