HI-VISITAudiohuis Delft

HiVisit Audiohuis Delft: Meer dan Vinyl en Buizen

René van Es | 28 december 2021

Wie de historie van Audiohuis delft een klein beetje kent, weet dat voormalig eigenaar Hans Pronk de winkel is begonnen aan de Oude Delft 149. Hans wilde graag een boekwinkel of cd-shop beginnen. Met het vertrek van de laatste echte audiowinkel uit Delft waar Hans jaren had gewerkt, zag hij weliswaar zijn kans schoon een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het openen van zijn eigen bedrijf. Het werd echter noch een cd-shop, noch een boekhandel. Het werd een audiowinkel, zodat zijn oude klanten uit Delft tenminste nog ergens terecht konden.

Voor ondergetekende was Hans naast gezelligheid en goede koffie belangrijk voor pick-up elementen, Monarchy Audio versterking en Standesign meubelen. OD149, een winkel waar mijn vrouw en ik graag even naar binnen liepen. Na 15 jaar zelfstandig te hebben gewerkt kwam er een samenwerking tot stand met Rik Stoet uit Den Haag en samen bouwden ze verder aan het Audiohuis. Hoe dat allemaal verlopen is en om te informeren naar de huidige stand van zaken zochten we Rik op in Delft, om te duiken in de wereld van vinyl, van buizen, op zoek naar de geur van impregneerlak en soldeerhars.

De geur van soldeer en impregneren 

De huidige winkel is sinds 2016 gevestigd aan de Binnenwatersloot, om de hoek van de Oude Delft. Meer ruimte, de mogelijkheid het pand naar eigen inzicht te verbouwen en een behoorlijke magazijn waren de voornaamste redenen om over te stappen. Dat er vanaf het station naar de Delftse binnenstad veel meer passanten zijn, is mooi meegenomen voor het Audiohuis. De open deur en het uitnodigende zitje buiten passen niet in het weerbeeld, dus snel naar binnen. Eenmaal samen met Rik in de luisterruimte gezeten, gaat het al snel over de levensloop van Rik, een leven doordrenkt met audio en alles wat daar omheen hangt.

Waar te beginnen, bij de opa van Rik? Het is 1928 als Stoet’s Radio begint met het vervaardigen van radio’s en afstemeenheden. Het Haagse bedrijf verkrijgt heel veel orders vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Niemand anders dan Stoet’s Radio leverde zoveel buizenversterkers, trafo’s en spoelen aan de toenmalige PTT. Radiodistributie viel daar ook onder, een systeem met een knop op de muur zodat een paar zenders gekozen konden worden. Af te spelen via een werkelijk afschuwelijk ogende luidspreker. De meest luxe uitvoering daarvan bevatte een buizenversterker van Stoet’s Radio. Historisch is dat de tijdmelding van de PTT weerklonk over de telefoonlijn gevoed vanuit een Stoet versterker. “Bij de volgende toon is het zeven uur, één en twintig minuten en 15 seconden, Ping!”. Later zou opa aan de basis staan van het centraal antenne systeem dat de antennes op de daken wist te verdringen.

Rik zwierf als kleine jongen door de fabriek van opa, waar ook de vader van Rik ging werken. Op zondagochtend las opa de post en leerde hij aan Rik de beginselen van elektronica. Niet dat Rik daar iets van snapte op zevenjarige leeftijd, wat opa ook wel wist, maar een basis werd gelegd voor later. De geur van impregneerlak voor de transformatoren en de geur van soldeer drong diep in de genen, als Rik zijn ogen sluit kan hij het nog ruiken. Twaalf jaar was Rik, toen hij zijn eerste transistor versterker aan het bouwen was, opa leverde de voedingstrafo, het dingetje dat Rik had gekocht werd per direct naar de afvalbak verwezen. Opa publiceerde schema’s van versterkers, bedacht schakelingen en werkte ze uit. Dat begon Rik ook te doen, met succes kreeg hij zijn eerste winkel in de Piet Heinstraat te Den Haag, het is dan inmiddels 1993. De eerste Stoetkits waren een feit.

Wie kent hem nog, de Kathologus van Rik Stoet, een boekje vol wetenswaardigheden en gevuld met een opsomming van beschikbare componenten voor de zelfbouwer. Mij staat het naslagwerk helder voor de geest, immers vaak genoeg stond ik met mijn neus tegen de winkelruit. Hoewel de kits lange tijd bleven, waren ze te arbeidsintensief om mee door te gaan. Verpakken en samenvoegen van onderdelen, verzenden en nazorg, het maken van 70 pagina’s grote handleidingen vol met foto’s, uiteindelijk was het verkopen van een compleet product eenvoudiger, beter voor de klant en misschien wel voordeliger.

De Stoetkits werden de kant-en-klare Heart Beat versterkers. Rik woonde zelfs twee jaar in Engeland om de Heart daar te promoten, zodat ik hem ontmoette op een audioshow aan de andere kant van de Noordzee. Ook menig café in Den Haag gebruikte een onverslijtbare Heart Beat voor muziek in de zaak. De Piet Heinstraat werd ergens rond die tijd een maatje te klein en Rik verhuisde zijn bedrijf daarom naar het huidige pand aan de Elandstraat. De versterkerfreak had wel 50 verschillende versterkers in huis, in alle soorten en maten, bronnen en luidsprekers waren maar ondergeschikt in het prille begin.

Expansie tot in Delft

De Elandstraat werd in 1995 een echte winkel, veel meer merken, veel vinyl, keuze uit buizen en transistor. Aan de Stille Veerkade was nog een vestiging, daar werden modificaties aan cd-spelers verricht, seriematig aan Marantz spelers. Den Haag centrum bleef het solderen ruiken. Rik bleek een pragmatische ondernemer, toen Studio 107 besloot te sluiten, nam Rik het bedrijf over. Het was immers zijn adres voor service van een technische dienst, hij wilde werknemer en whizzkid Niek daar graag voor in dienst nemen. Ook was een extra pand praktisch, in de zin dat Rik Studio 107 gebruikt als verkooppunt voor occasions, ingeruild in de Elandstraat of in Delft. Zo is het ook een beetje gegaan met Audiohuis Delft.

Rik en Hans Pronk kenden elkaar al jaren, de eerste ontmoeting was een reis naar een fabrikant, waar ze in een hotel een kamer moesten delen. Het klikte en het contact bleef. Toen Hans aangaf te willen stoppen met het Audiohuis, het valt niet mee om alles alleen te moeten doen, bood Rik aan de winkel te faciliteren met producten en Hans te helpen. Zonder te gaan morren aan het unieke karakter en de persoonlijke inbreng van Hans.

De waardering van klanten voor Hans is een gegeven om te koesteren. De kennis van Hans van klassieke muziek en zijn feilloze gevoel van wat wel en wat niet combineert tussen verschillende merken doen niet veel mensen in de audio hem na.

2016: naar de Binnenwatersloot, meer ruimte, een luisterruimte, plaats voor meer merken. Het betekende dat Rik vaker in Delft te vinden was, samenwerken met Hans. Alleen, Hans raakte aan zijn pensioenleeftijd en wilde toch echt eens gaan genieten van het leven na arbeid. Al loop je Hans in de winkel nog vaak tegen het lijf op zaterdagen. EĂ©n van de vele Delftse studenten die het Audiohuis konden vinden is Varik.

Begonnen als manusje van alles, een uurtje hier en een uurtje daar. Tot Varik als werknemer in dienst kwam, inmiddels afgestudeerd in industriële vormgeving en net zo gek van audio/muziek als Rik en Hans. Alleen moest Varik nog wel het één en ander leren, weg met melkpakjes als speakers en weg met een Bose 901. De kennis en de opleiding van Varik komen erg goed van pas, want Rik met al zijn avonturen was al gestart met een eigen lijn van platenspelers. De Takumi serie waarvan er veel zijn verkocht.

Rik bedenkt mooie oplossingen voor nieuwe modellen, Varik voert ze uit met zijn handigheid in 3D printing. Bedenkt oplossingen voor klanten die een apparaat willen laten modificeren of sterk verouderde terminals willen laten vervangen. Een nieuwe bevestiging laat Varik gewoon uit de printer komen.

More Music maestro

Dat Rik een zwak heeft voor mooie buizenversterkers steekt hij niet onder stoelen of banken. Hans en Varik delen de passie en toen importeur More Music de distributie overnam van Durob voor PrimaLuna versterkers vonden ze in het Audiohuis een gewillige klant. Zeker bij Hans die PrimaLuna al jaren in het pakket hield. PrimaLuna is modern, heeft een uitzonderlijke prijs/kwaliteitsverhouding, maakt het elke klant gemakkelijk om te werken met buizen en combineert goed met moderne streaming oplossingen.

PrimaLuna laat de klant de keuze voor eind- en stuurbuizen, met de ingebouwde Adaptive AutoBias stelt de versterker zich altijd optimaal in. Controle schakelingen buiten de signaalweg om controleren permanent of de buizen nog in goede conditie zijn. Geïntegreerd, via losse voor- en eindversterkers, tot en met een DAC, het is buizen wat de klok slaat. Een nieuwe ontwikkeling is de PrimaLuna/Floyd EVO 300 versterker waarin de buizenvoortrap van PrimaLuna wordt gecombineerd met MOSFET techniek van Floyd. Wederom een 100% Nederlands ontwerp uit de stal van Durob. Van daaruit kon More Music merken als MOON Audio, Pass Labs en Aurender mee gaan brengen. MOON steekt niet alleen technisch zeer goed in elkaar, het merk geeft de klant de vrijheid zelf een systeem samen te stellen met een DAC, loopwerk en versterkers, waar verschillende modules in passen voor onder andere streaming. Daarmee is de apparatuur up to date te houden en zorgt voor jarenlang luisterplezier. Aurender ontzorgt door in een geïntegreerde oplossing muziekopslag, streaming en conversie samen te brengen. Met één apparaat en één App heeft u alle gedigitaliseerde muziek vrij te kiezen, is internet radio beschikbaar en komen streamingdiensten tot leven in de luisterruimte.

Voor een zeer hoogwaardige versterker oplossing met transistoren tekent PASS Labs. Vanaf een geĂŻntegreerde 2x25 Watt klasse A versterker tot aan machtige monoblokken heeft Nelson Pass de wereld altijd laten zien dat de eenvoud van een goede schakeling recht doet aan hoogwaardige weergave. Een mooi pakket van importeur More Music waarmee iedere klant goed uit de voeten kan. Met zorg gekozen door een importeur die al 25 jaar lang in Nederland high end apparatuur levert en toegewijd blijft aan goede weergave van muziek. Trouw aan de door hen gevoerde merken, nauwe banden onderhoud met zijn leveranciers en vaak samenwerkt in ontwikkelingen. Want wie als klant flink investeert in audio wil de zekerheid dat Ă©n zijn leverancier Ă©n de importeur Ă©n de fabrikant samenwerken. Niet alleen bij levering, ook bij service achteraf. Daar staat More Music mede bekend om.

Als ons gesprek even wordt onderbroken vanwege de binnenkomst van een klant, zwerf ik wat door de winkel. Prachtige platenspelers staan onder plexiglas stolpen te wachten om te worden opgebouwd met een arm of element. Buizen glimmen aan de andere wand, groot en klein, open en bloot of verstopt onder een beschermde kap. In de luisterruimte vind ik nog veel meer luidsprekers dan in de winkel. Klassieke exemplaren met dunne wanden wisselen af met dikwandige modellen, elke prijsklasse is vertegenwoordigd binnen Audiohuis Delft. Hmmm, bij de gedachte een PrimaLuna te verbinden met een Stirling Broadcast LS3/5a gaat mijn hart sneller kloppen. Een mooie MOON MiND streamer neerzetten en eindeloos muziek luisteren. Of mijn eigen collectie muziek meenemen en van een aanwezige Aurender de harde schijf vullen.

Rik is terug en ons gesprek gaat over op draaitafels. Draaitafels, elementen en armen worden elders ingekocht. Naar wens van de klant indien nodig samengebouwd en afgesteld. Mooie merken als Rega, VPI, Michell, Luxman, Transrotor en natuurlijk de eigen Takumi staan veelal speelklaar opgesteld. Met elementen van Ortofon, tot aan de Cadenza en de Ana, of de recent op de Nederlandse markt verschenen Skyanalog modellen. Van elementen is veel kennis te vinden bij Hans, die elk merk en type element thuis heeft beluisterd. Van de eigen Takumi speler zal in maart 2022 de versie 2.1 verschijnen, voor het eerst uitgerust met een DC motor. De motor verend opgehangen en dezelfde motor is straks toepasbaar als upgrade in de oudere Takumi modellen. De spelers komen beschikbaar in transparant of in zwart. Een Level 3 model krijgt nostalgisch ogende schakelaars, bedacht door Rik samen met Varik. Elk onderdeel is eigen ontwerp van Rik, fabricage wordt uitbesteed.

Het leveringspakket van Audiohuis delft is groot, maar niet alles is altijd in Delft aanwezig. De Elandstraat legt de accenten wat anders, samen delen ze het geheel. Denk daarbij aan elektronica van Rega, Luxman, McIntosh, NAD, Advance Paris, NuPrime, Cambridge Audio, Quad, Naim, Lyngdorf, Goldnote en Moon River. Versterkers die soms een ingebouwde oplossing bieden voor het streamen van muziek. Voor luidsprekers zijn bekende namen DALI, Monitor Audio, Totem, Vienna Acoustics, Wharfedale, Magnepan en Spendor, maar ook een actieve Devialet staat aangesloten. Cube Audio heeft dubbelconus drivers voor het vormen van een echte puntbron en ThivanLabs maakt hoornsystemen. Wie graag luistert naar het gedachtengoed van het BBC research laboratorium vindt zijn bevrediging in Stirling Broadcast, vanaf de LS3/5a naar groter.

Geen transistor maar buizen? Het al genoemde PrimaLuna staat gebroederlijk klaar naast Tektron, Audion, Icon Audio, ThivanLabs en Ängstrom. Kabels nodig? Wat denkt u van merken als QED, Tellurium, Essential Audio Tools, Ogata en last but not least Purist Audio Design. Af fabriek geconfectioneerd, of om zelf te maken van de rol of afgewerkt door Audiohuis. Platen wassen? Watson is een bekende naam. Steeds belangrijker is Head-Fi en ook daarmee laat het Audiohuis u niet in de gracht zwemmen. DALI, Grado en Stax zijn te vinden, in alle prijsklassen tot aan 10 mille voor een topmodel. Wat tref ik aan in de kantoor/annex technische ruimte? Een paar gelijkspanning voedingen van Stoet’s Radio. Maar die worden niet verkocht.

Informeel en gezellig

Waarom is het Audiohuis echt uniek? Misschien wel vanwege de gezelligheid en de informele sfeer. Niet alleen rondom de geweldige koffiemachine, gezelligheid is te vinden in het gehele advisering- en verkooptraject. Een klant voelt zich al snel welkom in de soms rommelige sfeer. Waarin Varik orde probeert te scheppen, dat moet wel met Rik om je heen. Veelal gaat het over muziek, over waar de klant naar zoekt, eerder de richting dan het direct invullen van een merk. Gaat het over buizen, de passie voor buizen, of de passie voor platenspelers, van analoog spul is er genoeg aanbod in huis om uren over te praten. Soms gaat het alleen over modificaties en de geur van soldeer. Desnoods over de verzameldrang van Rik, hij heeft van opa de wikkelmachines en de impregneerketels ergens opgeslagen. Zomaar kan het gaan over inruil van apparatuur voor iets nieuws. Steeds meer over streamen en alles wat daar bij komt kijken. Ten slotte over de aanleg van vaste bekabeling, waar Audiohuis voor samenwerkt met een installateur.

Met de ervaring van vroeger en het opgroeien binnen een familie die zich zo duidelijk manifesteerde in techniek zijn er niet alleen de anekdotes te vertellen, is er veel expertise in huis om wensen af te stemmen en systemen te doorgronden. Praten met klanten, mensen oprecht blij maken, het tegenovergestelde van dozenschuiven. Mooie platenspeler gevonden? Rik is ook eigenaar van VinylVinyl.nl. Bovendien heeft Delft geweldige platenwinkels op loopafstand van het Audiohuis en de Phoenix parkeergarage. Na afloop mijmeren over de door u gemaakte, of nog te maken keuze? Met wijn, bier en een bitterbal kan dat, een bar, restaurant of terras is overal aanwezig in Delft. Live beleving? Het Delftse Jazz Festival heeft internationale allure gekregen. Zo maak je een bezoek aan Audiohuis delft aan de Binnenwatersloot tot een beleving. Om thuis verder te gaan genieten van het mooie systeem dat Varik, Hans en Rik in 100 procent overleg met u hebben samengesteld.

PS: wist u dat het origineel van “Meisje met de Parel” bij Audiohuis Delft hangt?

Audiohuis Delft | Binnenwatersloot 30, Delft | www.audiohuisdelft.nl
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.00h, zaterdag van 10.00-17.00h


EDITORS' CHOICE