REVIEWArgon

Review Argon Audio TT-3 draaitafel: Solide instapper

SAMENVATTING

De Argon TT-3 is een zeer volledige platenspeler met een scherpe prijs. Er zijn wel wat geduchte concurrenten in dit segment, zoals Pro-Ject’s T1, maar de Argon Audio TT-3 overtuigt met een knappe afwerking en een goede balans tussen prijs en kwaliteit.

PLUSPUNTEN

  • Volledig pakket met solide prestaties
  • Prijskaartje is geen aanslag
  • Goede keuze van cartridge
  • Essenhout ziet er luxueus uit
  • Vriendelijke, warme presentatie
  • Niet overkritisch voor minder goede pressings

MINPUNTEN

  • Toonarm is zeer licht
  • Voetjes zijn niet verstelbaar

Veel hifi bieden voor een hele redelijke prijs, dat is zowat het motto van Argon Audio uit Denemarken. Maar lukt dat ook met draaitafels? Bij platenspelers is het nu eenmaal taai om ‘goedkoop’ te laten samengaan met ‘kwaliteit’. De TT-3 van 349 euro maakt onmiddellijk een goede indruk dankzij de knappe looks, maar is dit ook écht een goede optie voor wie een alternatief zoekt voor bedenkelijke budgetmodellen, al dan niet verpakt in een koffertje?

Bij draaitafels is het nog altijd aftasten waar het prijspunt ligt waaronder je rommel koopt en waarboven je kunt rekenen op een zekere kwaliteit. ‘Rommel’ klinkt misschien te sterk, maar op de markt zijn genoeg budgetproducten te vinden die je platen wellicht eerder verminken dan koesteren. Er valt niet aan te ontsnappen: platenspelers zijn, net als analoge horloges of fietsen, apparaten die mechanisch goed in elkaar moeten steken en bepaalde minima moeten halen. Anders kun je niet rekenen op een goede geluidskwaliteit én verslijt je vinyl in sneltreinvaart. 

Een aantal merken, zoals Pro-Ject en TEAC, is erin geslaagd om een degelijke kwaliteit te bieden aan steeds bereikbaardere prijzen. Het kantelpunt tussen rommel en kwaliteit situeert zich daardoor ongeveer rond 250-300 euro, min of meer. Niet alles daaronder is slecht, niet alles daarboven is goed, maar als indicatie is dit bedrag toch goed hanteerbaar. Uiteraard kun je nog veel meer dan dit bedrag uitgeven, en zal je daar ook meer voor krijgen. Net boven dat arbitraire kantelpunt vinden we deze TT-3 van Argon Audio.

De Deense fabrikant doet het slim: het omhelst een back-to-basics-filosofie, waardoor er geen geld wordt uitgegeven aan gimmicks of zaken die aan een laag prijspunt weinig steekhouden.

Kortom, door in te zetten op eenvoud wil Argon een platenspeler bieden die op de belangrijke vlakken wel goed presteert. Bovendien is dit een draaitafel met een mogelijk upgradepad.

Een volledig pakket 

Back to basics wil niet wil zeggen dat de TT-3 saai of overdreven sober overkomt. Integendeel, het apparaat dat wij uit de doos tillen verleidt dankzij z’n basis met een finish uit licht essenhout. De Scandi-vibe is hier sterk. Past mooi op een vintage-kastje of een modern tv-meubel, denken we meteen. Je kunt de Argon ook krijgen in een matzwart of -wit, als je iets klassieker verkiest. Een stofkap zit mee in de doos, wat niet altijd het geval is. Wie dus een betaalbare maar mooie draaitafel zoekt, ontdekt bij de TT-3 van 349 euro een zeer volledig pakket incluis cartridge van Ortofon. Je moet dus niets extra’s aanschaffen om naar je vinylcollectie te luisteren.

Let wel, dit is een riem-aangedreven platenspeler zonder ingebouwde phono-versterker. Dat wil zeggen dat je hem aansluit op een versterker met een phono-ingang. Is die er niet op je versterker of wil je de TT-3 bijvoorbeeld gebruiken met een soundbar, actieve speakers of iets met een analoge aux-ingang? Dan moet je nog een kleine phono-voorversterker voorzien. Bij Argon vind je bijvoorbeeld de PHONO1 van circa 70 euro, bij merken als Cambridge Audio, NAD, Pro-Ject en anderen zijn er ook volop opties.

Schakel even naar IKEA-modus 

Als je de doos met de TT-3 in huis haalt word je meteen met je neus op de no-nonsense-filosofie van Argon Audio gedrukt. Verwacht je niet aan de fraaie retailverpakking, een anonieme kartonnen doos met een functionele indeling is wat je krijgt. De verschillende onderdelen van de platenspeler zitten wel knus en veilig verpakt. Niet onbelangrijk, want draaitafelcomponenten zijn kwetsbaarder dan een typisch apparaat dat vooral uit chips bestaat. En ja, er is wel wat montagewerk nodig. Dat is niet ongewoon – integendeel. Een platenspeler kun je immers moeilijk verschepen in volledig geassembleerde toestand. De kans op beschadigingen is gewoon te groot. Maar de moeilijkste zaken zijn al gedaan bij de TT-3. Zo is de Ortofon OM5e-cartridge met de naald reeds gemonteerd op een headshell die je maar op één manier kunt vastklikken op de toonarm. Kan niet fout gaan.

Wat overblijft is het contragewicht en de antiskating-compensatie instellen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het meegeleverde stappenplan maakt het relatief eenvoudig. Voorzie in elk geval goede verlichting, zodat je de groef op het einde van de toonarm correct aligneren met de 0-stand op de genummerde contragewichtschaal.

Een beetje geduld is daarbij overigens wel een goede zaak, want omdat de toonarm een heel licht model is moet je rustig te werk gaan bij het uitbalanceren. En neen, bij deze Argon-draaitafel zit je niet knoeien bij het aanbrengen van een piepklein antiskatinggewichtje. Er is geen draadje met een piepklein lusje dat net in de juiste sleuf moet hangen, zoals bij vele instapspelers. De antiskating-instelling (die zorgt dat de naald in de groef blijft en niet links of rechts wipt) pas je aan met een simpele draaiknop.

Blijf nog even in de ik-doe-het-zelf IKEA-modus, want je moet ook nog het draaiplateau op de basis of plinth leggen én de riem rond de motor leggen. Voor dat laatste moet je met een vinger door een gat in de schijf wriemelen om de riem over de as van de motor te leggen. Argon levert trouwens een plateau uit aluminium mee.

Bij duurdere spelers ontvang je vaak een zwaardere schijf, maar dit plateau heeft al voldoende massa om vibraties ten dele te dempen. De meegeleverde mat is maar een licht ding, dit vervangen door iets dikker of van kurk kan verrassend veel doen aan de klankkwaliteit. De meegeleverde kabel lijkt van een iets betere kwaliteit, wat opnieuw mooi is op dit prijspunt.

33 1/3 of 45 rpm 

De positieve eerste indruk die de TT-3 maakt blijft ook na het opstellen overeind. Een van de handige zaken aan het assembleren van een platenspeler is dat je van dichtbij de verschillende componenten bekijkt en misschien wel vastneemt. Dat geeft je meteen een goed idee van welk vlees je in de kuip krijgt. Zo knikken we goedkeurend bij het optillen van de plinth. Niet alleen is het mooi afgewerkt – ja, zo’n essenhoutfinish is echt wel knap – het is ook solide en betrekkelijk zwaar. De voetjes onder de basis ogen wat knapper dan ze werkelijk zijn. Ze lijken grote exemplaren uit rubber te zijn, maar dat is eigenlijk niet helemaal het geval. Maar ze lijken wel wat schokabsorptievermogen te bezitten.

Mooi vinden we ook de layout, met een enkele grote draaiknop waarmee je de TT-3 inschakelt en kiest tussen 33 1/3- of 45-toeren. Heb je op de rommelmarkt nog enkele 78-rpms op de kop getikt? Voor die soort curiosa moet je eigenlijk een andere draaitafel zoeken.

Voor het testen van de TT-3 hangen we de draaitafel aan een Primare i15-versterker die we voor deze test huwen met de DALI Rubicon LCR-speakers op de muur. Deze luidsprekers vormen normaal gezien deel van onze 5.x.4 Rubicon-opstelling die we voor surroundtests gebruiken, maar ze zijn even geschikt voor het afspelen van muziek in stereo. Dit systeem vinden we ook qua interieurvriendelijkheid helemaal bij de Argon passen. De Zweedse Primare omdat het een slanke, moderne analoge versterker is met een uitstekende phono-trap, de LCR’s van DALI omdat ze discreet aan de muur hangen maar toch echte hifi-kwaliteit bieden.

De postbode belt aan, we betalen braaf de exorbitante brexit-invoerkosten en plaatsen de 25ste verjaardageditie van ‘Endtroducing’ van DJ Shadow op de Argon. Deze nieuwe uitgave van deze hiphopklassieker is opnieuw gemastered op halve snelheid in Abbey Road. Dat belooft! Nog wel een lastig album om op vinyl te beluisteren, want af en toe is er in de opname gekraak en scratching. Je zou bijna denken dat de platenspeler niet goed ingeregeld of vuil is. Bij ‘Building Steam with a Grain of Salt’ en ‘The Number Song’ zijn we tevreden. De beats blijven onverbiddelijk doordreunen, geen spoor van tempoveranderingen.

De aandrijving lijkt heel stabiel en consequent, toch wel cruciaal voor urban of elektronisch genres. Nu ja, voor alle muziek, eigenlijk. Het OM5e-element is een prima keuze op dit prijspunt. Dat wisten we al, want deze populaire Ortofon kom je wel meer tegen en biedt betrouwbare prestaties. Het is een echte mainstreamer: een tikje donker misschien, maar wel een vol geluid met een degelijke basextensie. De Ortofon is bovendien niet overdreven gevoelig. Een pluspunt toch als je vinylcollectie voor een deel uit tweedehandsschijven bestaat, want het onvermijdelijke gekraak wordt naar de achtergrond geduwd. En toch heb je ook echt het gevoel dat je veel meer detail opgediend krijgt dan bij een budgetspeler.

Er is voldoende dynamiek om je te laten genieten van het fijne gitaarspel en samenzang op het ‘Years to Burn’-project van Calexico en Iron & Wine. Twee grote namen uit de Americana-scène leverden in 2019 met dit album iets mooi af, met nummers die een tikje melancholisch uit de hoek komen en die onder meer door de blaaskunsten van Jacob Valenzuela soms oversteken naar het jazzdomein. De Argon-platenspeler toont zich hier meer dan een beetje competent, met een presentatie die voldoende dynamisch en open is om de vele instrumenten van deze Americana-helden een eigen plaats te geven. Die trompetklanken zijn ook niet te scherp, want het zachter karakter van dit element bevestigd. Dat hadden we al eerder gemerkt toen we nog eens ‘Sketches of Spain’ met de gechargeerde trompet van Miles Davis uit de kast namen. Het mag uit 1960 dateren, dit is muziek die anno 2021 nog altijd ‘pakt’ – en echt het best tot zijn recht komt op vinyl.

Conclusie 

De Argon TT-3 is een zeer volledige platenspeler met een scherpe prijs. Er zijn wel wat geduchte concurrenten in dit segment, zoals Pro-Ject’s T1, maar de Argon Audio TT-3 overtuigt met een knappe afwerking en een goede balans tussen prijs en kwaliteit.

Het mooie aan deze draaitafel is dat je hem ook makkelijk kunt upgraden. De basis is er, en later kun je desgewenst een andere toonarm, cartridge of voeten aanbrengen. Maar dat hoeft niet per se, want voor die 350 euro geniet je al van mooie prestaties in elk genre. 

Ben je op zoek naar een platenspeler om (te beginnen) te luisteren naar vinyl, dan zit je hier aan het goede adres.

Argon Audio TT-3
349 euro | www.argonaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE