NIEUWSiEar Tilburg

Cabasse op iEar' 2021: Pearl Keshi en Pearl Pelegrina

We beginnen de ochtend op de Audio Show iEar' bij Dimex, want we houden er wel van om een showverslag te openen met een primeur. In de luisterruimte vind je onder meer opstellingen van Cambridge Audio en Spendor, maar om 10.00 uur schoven we hier eerst aan voor Cabasse. 

Jean-Michel Polit (directeur export wereldwijd) en Christophe Cabasse (ambassadeur en zoon van de oprichter) zijn aanwezig om de allernieuwste producten toe te lichten en uiteraard te demonstreren. De heer Cabasse is zelf inmiddels sinds een jaartje met pensioen, maar nog altijd op pad. Uit liefde voor het vak en de eigen producten, maar wellicht speelt het recente jubileum daarin ook een rol: het Franse merk bestond in 2020 namelijk 70 jaar, maar kon daar uiteraard niet echt bij stil staan. Een gegeven dat onder meer bij iEar' wordt gecompenseerd.

Hij pakt dan ook zelf de presentatie van de gloednieuwe Pearl Pelegrina op, maar eerst gaan we naar Jean-Michel Polit voor tekst en uitleg rond de Pear Keshi.

Cabasse Pearl Keshi 2.1 HiFi System

We starten de demo dus met het gloednieuwe Keshi 2.1 systeem, een complete en volledig actieve set met drie uiteraard sfeervormige speakers. De naam komt van een parel uit Tahiti, wat meteen weggeeft in welke Cabasse-lijn je deze nieuweling kunt vinden: Cabasse Pearl. 

Het 2.1 Pearl Keshi-systeem bestaat uit een subwoofer met een diameter van 22 centimeter en een paar satellieten met een diameter van slechts 8 centimeter. Deze twee speakers in het systeem zijn passief, want je vindt het actieve gedeelte (en het brein van het geheel) namelijk in de sub, die dus dubbelt als hub. De speakers zijn formaatje petanquebal ('In the US we would say baseball, but obviously we prefer pétanque').

Midden onder het Cabasse-bord de sub/hub. Rechts zie je de fraaie zwarte kist waarin het Keshi-systeem wordt geleverd.

Deze 'balletjes' zijn eenvoudig omhoog te richten, als ze net als bij deze demo op een stand staan die beduidend lager is dan de luisterhoogte. Ze zijn voorzien van gepatenteerde Dom55-breedbanddrivers met ultradunne conussen met een dikte van 50 micron en neodymium magneten. Elk van de satellieten wordt aangedreven door maximaal 300 Watt RMS (600 Watt piek).

De woofer van de sferische subwoofer is een gepatenteerde 17 cm Held-driver die tot 450 Watt RMS (900 Watt piek) levert. Het systeem kan tot 115 dB piek-SPL leveren en onder nominale omstandigheden bestrijkt Keshi het frequentiebereik van 30 Hz tot 23 kHz.¬†Volgens Cabasse is de ingebouwde DSP ontworpen om ‚Äúnauwkeurig toonherstel en superieure spectrale uniformiteit te bereiken‚ÄĚ. Het systeem wordt aangevuld met een automatisch kamercorrectiesysteem CRCS met ingebouwde microfoon.

Het Keshi-systeem is lid van de Pearl-productlijn. Net als de rest van de familieden kan het Keshi-systeem worden ge√Įntegreerd in het eigen StreamControl-multiroomsysteem. Het nieuwe product reproduceert onafhankelijk bijna alle huidige audiobestandsformaten tot de hoogste resoluties. De ingebouwde DA-converter verwerkt signaal tot een resolutie van 32-bit / 768 kHz.¬†De Cabasse Pearl Keshi is leverbaar in wit en zwart, heeft een adviesprijs van 2.500 euro en laat zich bij een eerste introductie kenmerken als 'small system, big sound'.

Cabasse Pearl Pelegrina

Aansluitend neemt Christophe Cabasse het podium, om de aanzienlijk grotere broers van de Keshi-speakers voor te stellen: de Pearl Pelegrina. De Fransen hebben namelijk ook die Pearl Pelegrina gelanceerd, een model dat zijn naam eveneens ontleent aan een bijzondere parel, ook wel 'de onvergelijkbare' genoemd.

De Pearl Pelegrina is het vlaggenschip van de Pearl-productlijn. Het hart van het systeem is een tricoaxiale driver zoals ook aanwezig in Sphere en Baltic V. De bolle vorm biedt grote akoestische voordelen maar is tegelijkertijd compact met een diameter van slechts 42 centimeter die in staat is tot het hoogste prestatieniveau.¬†"Het hoogtepunt van meer dan twintig jaar onderzoek naar signaalverwerking. De gebruiker heeft de beschikking over streamingtechnologie√ęn dankzij embedded software en CRCS, een automatisch kamercorrectiesysteem. Kalibratie gaat via een in de luidspreker ge√Įntegreerde microfoon om geluidsoptimalisatie mogelijk te maken in de ruimte waar de luidspreker staat."

De Pearl Pelegrina heeft een grote dynamische capaciteit met een nieuwe gepatenteerde HELD-driver van dertig centimeter die 1.850 Watt RMS versterkervermogen achter zich heeft staan. In totaal leveren vier afzonderlijke versterkers 3.700 Watt RMS per luidspreker. Het resultaat? "Alle kracht en realisme van een live optreden in je huiskamer." Iets wat René Degens van Dimex kan beamen, hij liet de set voorafgaand aan de show thuis inspelen.

In ons eerdere bericht lees je (veel) meer over de Pearl Pelegrina, wij gaan even voor het 100+ dB-geweld zitten waar de heer Cabasse ons aan het einde van zijn presentatie op trakteert.

De adviesprijs ligt op 25.000 euro per paar, dus het tienvoud van de kleine Keshi. Je kunt dan kiezen uit uitvoeringen van metallic zwart en parelwit. Er worden 70 stuks gemaakt, dus denk er niet te lang over na.

MERK

EDITORS' CHOICE