NIEUWSGrado

Grado Reference RS-1X en RS-2X: oorschelpen van meerdere houtsoorten

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Grado Labs heeft twee nieuwe open hoofdtelefoons uitgebracht. De nieuwe RS-1X en RS-2X zijn voorzien van de vierde generatie X-drivers en hebben oorschelpen die zijn gemaakt van meerdere houtsoorten. De levering zal naar verwachting in de maand december gaan beginnen.

Grado Reference RS-1X en RS-2X

De RS-1X en RS-2X van het in de VS gevestigde Grado Labs hebben respectievelijk de nieuwste 50 millimeter en 44 millimeter X-drivers aan boord in oorschelpen die zijn gemaakt van een combinatie van esdoorn-, hennep en cocobolohout.

Dertig jaar nadat John Grado de eerste RS1-hoofdtelefoon in Brooklyn bouwde, is het bedrijf bezig met de vierde versie van zijn X Driver. Grado Labs doet niet aan updaten om het updaten. Drivers en andere onderdelen worden pas vernieuwd wanneer een aanzienlijke verbetering gerealiseerd kan worden. Dit verklaart de kloof in tijd sinds de aankondiging van de derde generatie X-driver in 2014.

De X-drivers brengen een volledig opnieuw ontworpen driver en nieuwe harmonie in de innerlijke werking van de RS-1X en RS-2X. Volgens Grado is de magnetische kracht van de driver vergroot, terwijl de effectieve massa van de spreekspoel is afgenomen. Het resultaat is naar eigen zeggen dat “samen met het opnieuw geconfigureerde diafragma, deze unisono een driver creëert die de meest authentieke presentatie van de originele bron vertegenwoordigt”. Naast het superieure geluid dat deze nieuwe drivers produceren, zijn de RS-1X en RS-2X nu gebouwd met een nieuwe duurzame kabel en nieuwe hoofdbanden.

De opnieuw ontworpen RS-1X combineert een driver van 50 millimeter met een behuizing gemaakt van een esdoornhuls, hennepkern en cocobolo-buitenring. Grado zegt dat hout wordt gebruikt vanwege de warme en omhelzende tonale capaciteiten, maar het vinden van de juiste balans tussen drie verschillende houtsoorten is geen eenvoudige taak. Het resultaat is een koptelefoon met open oorschelp en een geclaimde frequentierespons van 12 Hz tot 30 kHz, 99,8 dB SPL bij 1 mWatt en een nominale impedantie van 38 Ohm.

De RS-2X heeft oorschelpen gemaakt van esdoorn- en hennephout die zijn voorzien van drivers met een diameter van 44 millimeter, een frequentierespons van 14 Hz tot 28 kHz en een geluidsdruk van 99,8 dB bij 1 mWatt. De RS2x heeft ook een nominale impedantie van 38 Ohm.

Verder hebben de nieuwe RS-1X en RS-2X een nieuwe duurzame 8-aderige kabels en witgestikte lederen hoofdbanden.

Grado Reference RS-1X en RS-2X: prijs en leveringsinformatie

De levering gaat naar verwachting beginnen in de loop van december. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.EDITORS' CHOICE