NIEUWS

ShowVideo Dutch Audio Event: Henrick & Younk

In ruimte 118 bracht ik een bezoek aan Henrick & Younk, distributeur van Boenicke Audio en Vertere in de Benelux, en van ATC en SPEC in België. In deze ruimte stonden de zeer compacte W5 SE+ luidsprekers opgesteld. In deze ShowVisit vind je een terugblik, en een video waarin we Yourick van Impe aan het woord laten. Laten we met onze gastheer Yourick openen.

Tijdens Dutch Audio Event hadden onze vrienden uit België onder meer een mooie Vertere platenspeler bij zich: de DG-1. Dankzij een platte toonarm en MM-element van het merk zelf hebben ze met de DG-1, of Dynamic Groove, een mooi instapmodel in de wereld van Vertere.

De Vertere Dynamic Groove is verkrijgbaar vanaf 3.899 euro exclusief element, en voor honderd euro meer wordt een Magneto cartridge meegeleverd. De eveneens van Vertere afkomstige Phono-1 MkII Phono Preamp zorgde voor de voorversterking.

SPEC

In België wordt dus ook dit merk vertegenwoordigd door Henrick & Younk. Tijdens DAE staan ze te demonstreren met onder meer de SPEC RSA-M99, waar je hier meer over leest. Deze M99 wordt vooral gekenmerkt door zijn prachtige toon. Daarnaast wordt er een indrukwekkende muzikaliteit bereikt door de creatie van natuurlijke en realistische klanken, met dank aan de klasse D onder de motorkap.

Boenicke Audio

Er stonden meerdere modellen in de ruimte, maar tijdens mijn bezoek werd er gedemonstreerd met de kleine W5 SE+ luidsprekers van Boenicke Audio. Zeer fraaie, uit een stuk hout gefreesde klankkasten. Door middel van een soort transmissielijn zorgt de kleine, zijwaarts geplaatste 5 inch driver voor meer dan voldoende laag.

Knap dat er zo’n strakke en volle lage tonen uit een speaker met slechts 2,8 liter inhoud komen. Aan de voor- en achterzijde is een tweeter geplaatst. Degene aan de achterzijde doet vooral dienst als toevoeging qua ruimtelijkheid in de weergave. De W5 koop je vanaf 5.200,00 euro, de W5 SE is te koop vanaf 6.700 euro. Het grootste verschil op technisch vlak met de plus-variant is dat die laatste geen crossover gebruikt wat fasegedrag en timing ten goede moet komen. De W5 SE+ die ze demonstreerden is de nieuwste versie met de nieuwe Harmonised-behandeling van Boenicke. Dat is een nieuwe optie voor alle metalen onderdelen in de speakers (bedrading en drivers). De prijs is 9.500 euro, met harmonised behandeling inbegrepen (900 euro).

Twee jaar geleden hoorde ik Boenicke voor het eerst, ook hier in Veldhoven, en toen was ik al onder de indruk van de weergave uit zo’n kleine luidspreker. Deze nieuwere W5 SE+ speelde enorm goed in ruimte 118 in de Koningshof. Verbazingwekkend eigenlijk.


EDITORS' CHOICE