REVIEW

Review iBasso SR2: premium open-back over-ear hoofdtelefoon

SAMENVATTING

Op zoek naar een eerlijk klinkende hoofdtelefoon in een prijsklasse rond de 500 euro? Dan is deze iBasso SR2 een uiterst interessante kandidaat.

PLUSPUNTEN

  • Mooie bouwwijze
  • Complete levering
  • Kwalitatief goede hoofdtelefoonbekabeling
  • Goede geluidskwaliteit
  • Gewicht

MINPUNTEN

  • Niet kitten-proof

Nieuw op de Nederlandse markt zijn de hoofdtelefoons van iBasso Audio. Deze worden sinds kort geïmporteerd door Network Media Systems. Van de in de Gelderse hoofdstad gevestigde importeur ontvangen we de iBasso SR2 open back, over ear hoofdtelefoon ter review. Maakt NMS haar goede reputatie op het gebied van headfi ook met dit nieuwe merk waar?

iBasso

NMS heeft ondertussen een uitstekende naam opgebouwd met de levering van hifi- en headfi-apparatuur met een excellente verhouding tussen prijs en prestaties. Ondanks dat deze nog niet in Nederland werd gevoerd, is deze SR2 de opvolger van de wereldwijd goed ontvangen iBasso SR1 hoofdtelefoon. Deze SR2 heeft diverse technieken uit haar voorganger meegekregen en is op verschillende punten verbeterd.

De retailverpakking is aan de buitenzijde uitgevoerd in grijs met zilver en van binnen is het verpakkingsmateriaal geheel zwart. In de verpakking treffen we een zwart kartonnen doosje aan met een extra set geperforeerde earpads, een garantiekaart met het serienummer en een uit premium papier vervaardigde quick start guide. Dit alles brengt bij het uitpakken van deze hoofdtelefoon direct al een premium gevoel naar ons over.

In de doos vinden we een beschermende hardcase waarin de hoofdtelefoon is verpakt. Met deze Case kun je de koptelefoon na gebruik veilig opbergen wanneer je deze even niet gebruikt. Hierbij heeft iBasso een met klittenband bevestigde pouch meegeleverd waarin de hoofdtelefoonbekabeling kan worden bewaard, zodat deze niet onbedoeld in de knoop raakt.

Premium in elk opzicht

Ondanks dat deze iBasso SR2 open back over ear hoofdtelefoon een gunstig prijskaartje heeft, heeft iBasso niet bezuinigd op de bouwkwaliteit en de meegeleverde toebehoren. Deze high definition headphones worden geleverd met een mooie getwiste verzilverd koperen hoofdtelefoonkabel met een lengte van 180 centimeter.

De bekabeling is voorzien van twee 3,5mm aansluitingen aan de hoofdtelefoonzijde en van een 6,3mm hoofdtelefoonplug. Deze jackplug heeft optisch een klein randje en dit blijkt de overgang van een 3,5mm mini-jack naar een afschroefbare 6,3mm hoofdtelefoonadapter. Een zeer elegante oplossing die we ook graag bij andere fabrikanten zouden terugzien.

We nemen eerst aandachtig de gebruiksaanwijzing door om wat meer te weten te komen over de techniek en specificaties van deze premium ogende hoofdtelefoon. De metalen open back oorschelpen zijn voorzien van Tesla Magnetic Flux Technology met krachtige magneten en Bio-Cellulose conusvormige membranen. Deze vederlichte dome-membranen zijn vervolgens opgehangen in een uiterst soepele silicone ophanging. Dit materiaal is volgens de fabrikant ongevoelig voor temperatuurschommelingen en zal onder elke conditie een constante geluidskwaliteit leveren.

Dream en Loki

Nadat we de hoofdtelefoon uit de verpakking hebben genomen nemen we rustig de tijd om alle specs van deze Hi-Res Audio gespecificeerde hoofdtelefoon door te nemen en de iBasso SR2 uitvoerig op bouwkwaliteit te inspecteren. Deze modern uitgevoerde hoofdtelefoon is geheel vervaardigd uit metaal en het valt ons al direct op dat er vrijwel geen kunststof is toegepast. Op het moment dat we de hoofdtelefoonkabeltjes in de 3,5mm connectors in de oorschelpen willen steken voor de eerste luistersessie slaat ons hart even over. Een van de 3.5mm plugjes van het spiksplinternieuwe kabeltje laat het kopje namelijk heel treurig hangen. Geen productiefout. Een 100% redactiefout blijkt later. Helaas.

Sinds kort hebben we namelijk twee jonge kittens op de redactievloer. Poesje Dream en katertje Loki. Twee super speelse snoepjes van drie maanden die alles interessant vinden en met alles spelen dat op de gevoelige netvliesjes wordt geprojecteerd. Daarom was de ruimte zelf al geprepareerd; de hifi-sets voorzien van 'ruggedized' hifi-bekabeling en review samples veilig achter slot en grendel. De hoofdtelefoonkabel in kwestie was tijdens de inspectie van alle meegeleverde content uit voorzorg veilig uit het zicht op tafel gelegd. Met het watervlugge karakter van de twee nieuwsgierige ‘verdachten’ hadden we echter geen rekening gehouden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen hebben de dame en heer het arme kabeltje in een onoplettend moment stevig te grazen genomen en deze aan een kant met de messcherpe tandjes doodgebeten.

Nadat we de importeur met het schaamrood op de kaken hebben ingelicht en de bekabeling voor het doel van de review hebben gerepareerd, kunnen we de review gelukkig zonder veel vertraging voortzetten. Zwarte dag in de geschiedenis van uw auteur, dat wel. Het eerste reviewexemplaar dat onder zijn hoede is gesneuveld. Eerste conclusie van deze review: headfi en kittens, hoe schattig deze er ook uitzien, zijn niet compatible. En hier kan geen enkele hoofdtelefoonfabrikant haar meegeleverde bekabeling tegen wapenen. Ondanks NMS ook kwalitatief zeer goede vervangende hoofdtelefoonbekabeling levert, is onze boodschap aan alle dierenvriendelijke headfi-liefhebbers onder u: bezint voor u aan kittens begint.

Bouwkwaliteit en draagcomfort

De draagconstructie is, zoals we al eerder berichtten, geheel vervaardigd uit metaal. De verende beugel is gemaakt van dunne verenstalen draden en zowel het schuifmechanisme van de hoofdband als het scharniersysteem plus de draagbeugels van de aluminium oorschelpen zijn vervaardigd uit duurzaam aluminium. De metalen draagconstructie zorgt voor voldoende druk om stevig op het hoofd te klemmen, maar niet zodanig om het gebied rond de oren drukt dat het onprettig wordt. De roostertjes van de open back oorschelpen zijn eveneens vervaardigd uit staal. Ondanks het veelvuldig gebruik van staal en aluminium is het totale gewicht met 395 gram toch beperkt gebleven. Het binnenwerk van de oorschelpen is wel uit kunststof vervaardigd, maar dit heeft in onze beleving geen effect op de levensduur, noch op de geluidskwaliteit. Prima dus.

De gevoerde en verstelbare hoofdband is gemaakt van stevig kunstleder en heeft aan de onderzijde een alcantara oppervlak zodat ook bij contact met de hoofdhuid geen irritatie ontstaat bij langdurig dragen. De oorschelpen zijn vervaardigd uit soepel geperforeerd kunstleer met memoryfoam en zijn afneembaar. Door de variërende dikte van de oorkussens worden de drivers onder een lichte hoek op het oor gezet voor een optimale geluidskwaliteit. Deze hoofdtelefoon zit echt heerlijk comfortabel en dankzij de openback bouwwijze ervaren we zelfs na een langere draagperiode geen zweterige oortjes. Brildragers zullen misschien wat druk op de pootjes van de bril ervaren, maar voor niet-brildragers is het draagcomfort heel dik in orde.

Geluidskwaliteit

De keuze voor een closed-back of een open-back uitvoering komt voor een groot deel aan op smaak. Een openback hoofdtelefoon levert doorgaans een minder krachtige laagweergave dan een gesloten uitvoering en komt qua geluidsbeleving het dichtst bij de geluidsbeleving met een set conventionele studiomonitors. De SR2 laat ons al bij de eerste noten van onze testtracks een uiterst delicate laagweergave ervaren waarbij we de verschillende soorten laag prima van elkaar kunnen onderscheiden. Verwacht geen overdadige weergave in het sublaag. Ondanks de specificaties dit wel doen vermoeden, levert deze hoofdtelefoon vooral een eerlijke laagweergave met een hoge mate van finesse.

In de midrange levert deze hoofdtelefoon relatief veel warmte en heeft een heerlijk laid-back en vooral muzikaal karakter. Hiermee kunnen we voor een langere duur naar een bredere muziekkeuze luisteren, zonder dat we het gevoel krijgen dat de midrange erg op onze trommelvliezen begint te drukken. Met name bekkens en rides in slagwerk hebben een mooie, warm-neutrale klank zonder scherpte of hardheid. Aangenaam. Zo kunnen we de klankbalans van deze iBasso SR2 misschien wel het best omschrijven.

Wanneer we de hoofdtelefoon combineren met een hi-res muziekspeler stapt deze hoofdtelefoon naar een niveau hoger. De soundstage wordt breder en ervaren een fractie meer aan geluidsdiepte waarmee meer details uit de achtergrond worden onthuld. Deze hoofdtelefoon levert echter geen analytische openheid waarbij een levendig driedimensionaal geluidsbeeld wordt gepresenteerd. Deze koptelefoon blinkt vooral uit in muzikaliteit, rust en betrokkenheid met de muziek.

Eindoordeel

We hebben deze iBasso SR2 ervaren als een uitstekende allrounder die zich niet vastbijt in een specifiek genre of stijl van muziek. De bouwwijze en het materiaalgebruik staan op een hoger niveau dan dat we in dit prijssegment zouden verwachten. iBasso koos een onderscheidende Tesla driverconstructie met een vederlicht conusmembraan, krachtige magneten en siliconenrubber in plaats van de gebruikelijke materialen. Het resultaat is een driverconstructie waarmee een uiterst dynamische muziekweergave met behoud van microdetails.

Het opgegeven frequentiebereik start al bij 3 hertz en loopt met 40kHz ver door tot boven het hoorbare gebied. Dank zij dit ver doorlopende frequentiebereik wordt ook de typische break-up vervorming van de driver buiten het hoorbare gebied getild. De impedantie van deze iBasso SR2 bedraagt 24 Ohm en de gevoeligheid is 108dB bij 1kHz. Hiermee kan deze hoofdtelefoon prima worden gebruikt in combinatie met een smartphone of muziekspeler met een 3,5mm hoofdtelefoonconnector.

Om de maximale geluidskwaliteit te kunnen ervaren kunt u ervoor kiezen een kwalitatief goede muziekspeler, zoals de M11 Plus van FiiO of een kwalitatief goede hoofdtelefoonversterker van, bijvoorbeeld, iFi Audio te gebruiken. Wij kiezen voor de fijne FiiO M11 Plus. Een kwalitatief goede muziekspeler voorzien van een van de laatst beschikbare AKM DAC-chips en kwalitatief goede THX-versterkingstechniek. Een review van deze gelimiteerde muziekspeler zal spoedig ook op HIFI.NL volgen. Wanneer u de maximale geluidskwaliteit met deze muziekspeler wilt ervaren, dan kunt u ervoor kiezen de hoogwaardige, optioneel verkrijgbare Pentaconn hoofdtelefoonkabel van iBasso mee te bestellen.

Conclusie

Network Media Systems heeft wederom een prachtig merk aan haar groeiende leveringsprogramma toegevoegd. De geluidskwaliteit van deze hoofdtelefoon stelt beslist niet teleur. Ook de bouwkwaliteit en het draagcomfort staan beide op hoog niveau. Ondanks deze hi-res gecertificeerde open back over ear hoofdtelefoon uitstekend combineert met een smartphone of mediaspeler levert deze hoofdtelefoon de beste geluidskwaliteit met een hoogwaardige hi-res muziekspeler of hoofdtelefoonversterker. Op zoek naar een eerlijk klinkende hoofdtelefoon in een prijsklasse rond de 500 euro, dan is deze iBasso SR2 een uiterst interessante kandidaat.

iBasso SR2
€ 549 euro | ibasso.com
Beoordeling 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE