NIEUWSGenelec

Genelec introduceert nieuwe Signature-serie met opnieuw ontworpen 6040R

Het in Finland gevestigde Genelec heeft het eerste model in zijn nieuwe Signature-serie onthuld met de introductie van de tweeweg 6040R Smart Active Loudspeaker. Gemaakt in samenwerking met de gevierde Finse industrieel ontwerper Harri Koskinen, is de vloerstaande 6040R bedoeld om Finse technologie en design, prestaties en esthetiek samen te brengen en aantrekkelijk te maken voor liefhebbers van hoogwaardige home audio.

Genelec 6040R: actieve tweeweg luidspreker

“De 6040R is een lust voor het oor en voor de ogen, en is een luidspreker die onmiddellijk het auditieve en visuele middelpunt van elke luisteromgeving zal worden,” aldus de persverklaring van Genelec.

Ontwerper Harri Koskinen’s lange samenwerking met Genelec begon twintig jaar geleden met de introductie van het originele 6040A-model, de eerste luidspreker van Genelec met de kenmerkende minimalistische rondingen van de Minimum Diffraction Enclosure (MDE), een kastontwerp van Koskinen dat nu de kern vormt van veel van de huidige luidsprekerreeks van Genelec.

De MDE is gemaakt van gegoten aluminium en zorgde ervoor dat de originele 6040A uitzonderlijk zuivere akoestische prestaties en een brede frequentierespons leverde vanuit een compacte behuizing die vrij was van de resonanties die van invloed waren op meer traditionele houten kastontwerpen. Dankzij de MDE kon de 6040A ook worden uitgerust met Genelec's nu bekende Directivity Control Waveguide, die een vloeiende, ongekleurde reproductie produceert, zowel op als buiten de as, met verbeterde beeldvorming en minimale vervorming.

De 20e verjaardag van de lancering van de 6040 heeft Genelec naar eigen zeggen de kans gegeven om de technologie binnen de 6040 opnieuw uit te vinden als onderdeel van een nieuwe Signature-serie, zijnde een verzameling van speciaal gekoesterde luidsprekermodellen en ontwerpsamenwerkingen die de unieke bijdrage van Genelec aan de wereld van audio hebben gemarkeerd in de afgelopen vier decennia. Sinds de oprichting van Genelec in 1978 vormen professionele actieve luidsprekerontwerpen de kern van de activiteiten van het bedrijf. In de loop van de tijd werden veel van Genelec's ontwerpen gekozen door hifi- en home audio-enthousiastelingen, hetgeen leidde tot de creatie van speciale reeksen gericht op de woonkamer, thuisbioscoop en installatie.

Ontworpen en vervaardigd door Genelec in Iisalmi, Finland, heeft de opnieuw ontworpen 6040R nu hetzelfde LF-driverontwerp en gepatenteerde bi-versterkte klasse D eindversterkertechnologie als de professionele luidsprekermodellen van Genelec. Genelec besteedt niet alleen aandacht aan vormgeving en klank maar produceert volgens strenge milieunormen, die het bedrijf blijft verfijnen, terwijl het ook zijn sterke traditie bevestigt voor een lange levensduur van het product.

Genelec 6040R: eigenschappen, kamercorrectie en specificaties

De 6040R is weliswaar een relatief compacte monitorluidspreker, maar de voet is een integraal onderdeel van het ontwerp. In die zin is de 6040R dus een vloerstander. De 6040R is voorzien van een woofer met een diameter van 165 millimeter en een 19 millimeter tweeter. Iedere driver heeft zijn eigen 150 Watt eindversterker. De 6040R is 999 millimeter hoog, weegt bijna 15 kilogram en levert een frequentierespons van 43 Hz tot 20 kHz met een maximale piek SPL van 110dB. Met de toevoeging van een of twee subwoofers kunnen de SPL en frequentierespons van het systeem verder worden uitgebreid.

Andere verfijningen omvatten zowel analoge als digitale ingangen (ondersteunt AES/EBU- en SPDIF-formaten), een digitale uitgang, universele netspanning en geavanceerde DSP aan boord, zodat elke 6040R-luidspreker intelligent kan worden afgestemd op elke akoestische omgeving via de nieuwste GLM-kamerkalibratiesoftware van het bedrijf.

Na plaatsing van de 6040R-luidsprekers in de kamer, stelt deze nauwe integratie van ingebouwde signaalverwerking en GLM-software de gebruiker in staat om te genieten van pure, natuurlijke weergave, zelfs in ruimtes die oorspronkelijk niet bedoeld waren voor kritisch luisteren. De 6040R bereikt dit via het nieuwe AutoCal 2-kamerkalibratiealgoritme van GLM 4.1, dat gebruikmaakt van gedetailleerde achtergrondinformatie van elke afzonderlijke luidspreker in het systeem om de prestaties nauwkeurig af te stemmen op de kamer.

Voorts biedt de opnieuw ontworpen 6040R een hoger uitgangsvermogen, een hogere SPL, een brede faselineariteit en een lager stroomverbruik. Het werkt ook naadloos samen met geselecteerde modellen uit Genelec's F-serie en Smart Active Subwoofers en kan worden gebruikt met Genelec bedrade en draadloze volumecontrollers via een F-serie subwoofer of een GLM-netwerkadapter.

Met actieve cross-overs en geavanceerde beveiligingsschakelingen biedt de 6040R een eenvoudige installatie om het soort uitzonderlijk nauwkeurige reproductie te produceren dat Genelec-luidsprekers al tot de keuze heeft gemaakt voor audioprofessionals. De visuele aantrekkingskracht van de 6040R wordt nog versterkt door de beschikbare kleuren in grijs, zwart, wit, zwart met witte roosters en wit met zwarte roosters.

“Ik vind het geweldig om betrokken te zijn bij de wedergeboorte van de 6040,” zegt ontwerper Harri Koskinen. “Toen ik in 1999 de oprichter van Genelec, Ilpo Martikainen, ontmoette, had hij een duidelijke visie voor het creëren van een unieke look die Genelec esthetisch zou onderscheiden en met de 6040A ontwierpen we een luidspreker die zijn tijd echt vooruit was, zowel visueel als technisch. Met de enorme technologische vooruitgang die de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden, voelt het goed om met de 6040R de lat nog hoger te leggen voor de geavanceerde luisteraar van vandaag.”

“Naast de combinatie van prestaties en esthetiek die de nieuwe 6040R biedt, is dit een ontwerp dat is gebaseerd op onze langdurige toewijding aan duurzame productie,” voegt Genelec Managing Director Siamäk Naghian toe. “De 6040R is gemaakt van gerecycled aluminium en biedt een laag stroomverbruik. Hij is ontworpen voor een lange levensduur en totale betrouwbaarheid, en wordt geproduceerd in onze Finse fabriek, die volledig wordt aangedreven door hernieuwbare brandstoffen. De 6040R is niet alleen een veilige en langetermijninvestering, maar ook een milieuvriendelijke investering.”

Genelec 6040R: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een vijftal kleuren. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. Meer weten? Kijk dan op de website van Genelec.

 


EDITORS' CHOICE