NIEUWSAudes

Audes ST-900 Power Conditioner: schone stroom voor audio- en videoapparatuur

Het in Estland gevestigde Audes maakt luidsprekers, versterkers en power conditioners, apparaten om schone stroom te maken. Onlangs heeft Audes het model ST-900 uitgebracht. Dit is de kleinste power conditioner van Audes. De ST-900 is ruim op voorraad bij importeur City Audio Trade en daarom heel snel leverbaar in de Benelux.

Audes ST-900 Power Conditioner: schone stroom voor vijf apparaten

De ST-900 Power Conditioner van het in Estland gevestigde Audes is te gebruiken voor zowel geluids- als ook beeldapparatuur. Volgens de importeur wordt de kwaliteit van met name het geluid maar ook het beeld van bijvoorbeeld een beamer hierdoor enorm verbeterd. Het beste resultaat wordt bereikt door de gehele installatie aan te sluiten op de Power Conditioner. De Power Conditioner is ontworpen voor gebruik met zowel solid state- als buizenapparatuur.

Het maakt niet uit hoe je de stekkers van de apparatuur in de stopcontacten van de Power Conditioner steekt. Het zogenaamde polen is hiermee dus verleden tijd. De Power Conditioner werkt overigens ook zonder dat er een randaarde aansluiting beschikbaar is. De transformator van de Audes ST-900 is zodanig ontworpen dat het aantal primaire windingen maximaal is. Hierdoor is het stroomverbruik van een onbelaste Audes ST-900 erg laag en in de praktijk laat kan de Power Conditioner dan ook altijd “aan” staan. Op het frontpaneel zijn een spanningmeter en stroommeter geplaatst die de actuele spanning en stroom weergeven.

Audes ST-900 Power Conditioner: opvangen en afvlakken van stroompieken

Wat doet de ST-900 met de aangesloten apparaten? Het werkt zo ongeveer als volgt: tijdens zeer dynamische delen van een audiotrack (bijv. Tutti Fortissimo van een volledig symfonisch orkest, geluiden van grote etnische drums, baspartijen van experimentele elektronische muziek en filmische SFX= special effects) trekt een (vermogens)versterker enorme stroompieken uit het lichtnet. Waarden van 50 A tot 100 A zijn beslist geen uitzondering, het spanningsniveau van 230 Volt dient onder deze zware omstandigheden constant te blijven, dus zonder “dips” en bovendien moet er (theoretisch) een “oneindige hoeveelheid stroom geleverd kunnen worden”.

Een gewoon huishoudelijk stopcontact, dat met lange elektrische kabels op een verdeelbord in de meterkast is aangesloten, kan dergelijke stroomniveaus niet leveren, mede vanwege de relatief hoge uitgangsimpedantie. De Audes ST-900 heeft een zeer lage DC-uitgangsweerstand en kan mede daardoor gemakkelijk hoge stroompieken leveren zonder dat de secundaire spanning van 230 Volt zakt. Dit wordt bereikt omdat Audes een transformator ontwikkeld heeft met een zeer grote kern en door deze te laten werken met een minimale inductie, de stroompieken die de Audes ST-900 kan leveren zijn hierdoor vele malen hoger dan die van het lichtnet, aldus de verklaring van de importeur.

Audes ST-900 Power Conditioner: filtering van lichtnetvervuiling

Een ander probleem bij stroomvoorziening van hoogwaardige AV-apparatuur is verontreiniging van het lichtnet. Dit wordt o.a. veroorzaakt door schakelaars, controllers van elektrische motoren, dimmers, schakelende voedingen en niet te vergeten (nabij gelegen) zonnepanelen. Elektrische storingen worden geëlimineerd door de symmetrische opbouw van de primaire- en secundaire wikkeling van de Audes transformator. De secundaire wikkeling is verdeeld in twee helften en heeft een midden aftakking, die is verbonden met de aardklemmen van elk CEE 7/3 stopcontact. De hoogwaardige CEE 7/3 stopcontacten zijn galvanisch gescheiden van het lichtnet. De Audes transformator is voorzien van een deugdelijke afscherming tegen elektromagnetische storingen van buitenaf.

De transformator van de Audes ST-900 is zo ontworpen dat hij werkt als laagdoorlaatfilter. Omdat bijna alle elektrische netwerkstoringen hoog frequent zijn, ligt de cut-off frequentie op 800 Hz. Voorgaande technische aspecten maken het mogelijk om nagenoeg alle verontreiniging die via het lichtnet op de primaire kant van de transformator komt te verwijderen, waardoor op de secundaire kant van de transformator een betrouwbare stabiele spanning en zeer hoogwaardige schone stroom voor uw apparatuur beschikbaar is.

Audes ST-900 Power Conditioner: beveiliging van aangesloten apparaten

De Audes ST-3000 trekt bij inschakelen een korte piekstroom van ongeveer 12 Ampère. Hierdoor is de inschakelstroom van de Power Conditioner niet te hoog voor de meestal met 16 Ampère gezekerde lichtnetaansluiting en hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van een inschakelvertraging.

De Power Conditioners van Audes zijn voorzien van een beveiliging tegen overbelasting en zijn thermisch beveiligd, deze schakelt de transformator uit zodra de temperatuur van de transformator 90 °C bereikt. Als de temperatuur daalt tot 75 °C, maakt het apparaat automatisch weer verbinding met het lichtnet.

Audes ST-900 Power Conditioner: het resultaat voor beeld en geluid

De responstijd van een versterker op een audiosignaal wordt bij gebruik van een Power Conditioner, vooral bij lagere frequenties, aanzienlijk kleiner, deze kleinere responstijd komt ook de reproductie van transiënten ten goede. De dynamiek neemt enorm toe, hetgeen resulteert in realistischer klinkende muziekinstrumenten en filmische SFX.

Tijdens de demo’s van de Power Conditioners ervaren de meeste luisteraars bij dezelfde stand van de volumeregelaar een toename aan dynamiek, alsof het volume iets hoger staat. De plaatsing van instrumenten en de hoogte, breedte en diepte van het geluidsbeeld nemen toe en er is naar eigen zeggen duidelijk meer “lucht om de instrumenten” en dat is al met al een enorme verbetering. “We durven te stellen dat werkelijk iedereen enthousiast is na een demo. Niet zelden horen we: ”Dit had ik echt niet verwacht” en “Wat een enorme verbetering”. Deze verbetering is al duidelijk hoorbaar bij alle enigszins serieuze geluidsapparatuur,” aldus de persverklaring over de Audes ST-900.

De Audes ST-900 produceert vrijwel geen akoestische ruis, waardoor deze uitermate geschikt is voor gebruik in opnamestudio’s, luisterruimtes bij een Hifi dealer, maar natuurlijk ook in combinatie met audio- videoapparatuur thuis, met als doel de gebruiker een magnifieke “live” beleving van muziek en/of film te geven.

Audes ST-900 Power Conditioner: technische specificaties

  • Power rating:                    900 VA
  • Inlet:                                 10 A Inlet IEC C14
  • Outlet:                               5 × 16 A/250 VAC Socket CEE 7/3
  • Power Supply Cable:       10 A/250 VAC Connector IEC C13
  • Afmetingen (H x B x D):   12,1 × 47,7 × 34,7 centimeter
  • Gewicht:                           10,7 kilogram

 

Audes ST-900 Power Conditioner: prijs en leveringsinformatie

De Audes ST-900 heeft een adviesprijs van 2.400 euro en is uit voorraad leverbaar. | www.cityaudiotrade.com

MERK

EDITORS' CHOICE