Hi-Visit Audio Tempel in Zwolle: feestelijke opening!

Wie Audio Tempel zegt, zegt Heerenveen. Althans, tot zo ongeveer het einde van de afgelopen zomer. Sinds eind september vind je de speciaalzaak namelijk óók in Zwolle, waar het tweede filiaal op zaterdag 2 oktober feestelijk werd geopend. HIFI.NL stuurde op vrijdag de 1ste alvast een verkenner naar de Overijsselse hoofdstad voor een eerste indruk. Care to join us? 

Cor van Empel, Audio Tempel

Audio Tempel is een bekende naam voor de redactie van HIFI.NL. We gingen er in het afgelopen jaar alleen al herhaaldelijk heen voor de door Cor van Empel samengestelde sets in onze Zomervakantie bij de Dealer-serie. De speciaalzaak is sinds 2016 in het centrum van Heerenveen te vinden, en de ervaring van Cor in onze branche gaat nog veel verder terug dan dat – hij was eerder eigenaar van distributiebedrijf Sound Emotions.

Dat laatste is overigens een rol die Cor nooit achtergelaten heeft, ook niet toen hij de deuren van zijn eigen zaak in Heerenveen opende. Dat deed hij vanuit de ervaring en het plezier dat hij altijd heeft gehad in het samenstellen van sets en het bedenken van passende oplossingen voor klanten. “Omdat ik regelmatig gevraagd werd wat men kon doen om hun eigen audioset te verbeteren, of wat bijvoorbeeld een goede combinatie is, heb ik destijds besloten om zelf een audiowinkel te beginnen.” Anno nu verzorgt hij daarnaast onder de naam ERCT de verdeling cq het agentschap van diverse fraaie merken, waaronder Merrill, C.E.C., Cary Audio en Rogue. Voor die laatste twee kun je eind oktober ook bij het Dutch Audio Event in Veldhoven terecht, maar laten we voor nu in Zwolle blijven.

“Het gaat bij analoog of digitaal niet om slechter of beter”, zegt Cor – die inderdaad van beide markten thuis is. Hij is ervan overtuigd dat muziekliefhebbers die opgegroeid zijn met analoog tussen zijn merken hun slag kunnen slaan, maar weet ook dat digitaal fantastisch kan klinken – en heeft het nodige staan om dat te bewijzen. Het merkenpakket van Audio Tempel is namelijk behoorlijk stevig, en een korte selectie noemen zou dat geheel eigenlijk een beetje tekortdoen. Gelukkig voorziet de website in een mooi overzicht, dat bovendien in een soort van HIFI.NL-oranje is uitgevoerd, dus die nemen we met plezier even over. Zie hier!

Overigens is een bezoek aan de website evenwel iets dat we nog willen aanraden. Onder het tabje Second Life vind je er namelijk een actueel aanbod van demo-modellen of door inruil verkregen apparatuur die tegen hele interessante prijzen aangeboden worden – nagenoeg in nieuwstaat en met volledige garantie.

Twee voor de prijs van één

Een logische vervolgvraag met betrekking tot het assortiment is natuurlijk: wat zijn de verschillen in aanbod tussen beide zaken, nu je niet alleen in Friesland maar ook in Overijssel bij Audio Tempel terecht kunt? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig, want het hier gedeelde lijstje is van toepassing op beide locaties. Simpel genoeg – met als enige verschil dat je op de nieuwe locatie terecht kunt voor Monitor Audio, de nieuwste toevoeging aan het aanbod. Laten we daarom een andere follow-up stellen; waarom Zwolle?

“Kun je je nog herinneren dat we dat prachtige schaatsweekend hadden in februari, precies een week later gevolgd door absurd lekker zomerweer? Dat [tweede] weekend waren we in Zwolle, omdat mijn dochter start aan het Deltion College hier. De hele stad leefde enorm op nadat we vooral lockdown en binnen zitten gewend waren, en iedereen was op straat. Dáár begon het eigenlijk, want ik was niet concreet op zoek naar een tweede locatie, maar ben toen direct op Funda beland om de mogelijkheden eens te onderzoeken.” Het kwam dus specifiek door Zwolle.

Fast forward naar 1 oktober en we bevinden ons in een prachtig monumentaal pand aan de Sassenstraat, op twee minuutjes wandelen van de bekende Sassenpoort die je hier rechts ziet. We schudden Cor de hand, ontmoeten ook zijn nieuwe compagnon Henk Abbema, en zien dat de halve audiobranche deze middag met flessen wijn en bossen bloemen naar Zwolle is gekomen. Net als in februari van dit jaar lijkt het vanmiddag allemaal weer even business as usual, wat toch wel als warm bad aandoet – en doet uitzien naar de shows eind oktober in Veldhoven en half november in Tilburg. De kennismaking met Henk beantwoordt ook direct de vraag: hoe ga je twee zaken tegelijk runnen?

“Het heet nog altijd Audio Tempel [natuurlijk deels gebaseerd op de achternaam van Cor en zijn vrouw Sylvia], maar we doen het nu samen. Cor & Henk dus. En daarnaast is nieuwe collega Joop Schipper de persoon die op donderdag, vrijdag en zaterdag de tent in Heerenveen zal bestieren.

“Zelf doe ik mogelijk de dinsdagen nog in Heerenveen”, vult Cor aan – die daar zelf woonachtig is. Maar voor nu kunnen Henk en hij zich volledig op Zwolle richten, waar aan de Sassenstraat nu ook de nieuwe thuisbasis voor ERCT te vinden is. Wel zo logisch, met de forse grotere voorraadruimte die we even later beneden ontdekken.

Daarnaast is er in diezelfde ‘kelder’ – wat we tussen haakjes plaatsen omdat het veel te oneerbiedig is voor de grote ruimtes met veel potentie onder de winkelvloer – ook alvast een volledige home cinema demoruimte gepland. “Dat is voor later.”

Nu we overigens met home cinema weer op het terrein van het assortiment komen, moeten we ook meteen een kleine correctie doorvoeren op de opmerkingen van een paar alinea’s terug. De nog niet eerder aanwezige categorie ‘beeld’ is namelijk in het plaatje van Audio Tempel opgenomen, met de komst van de allernieuwste modellen van Loewe. “Deze is pas gisteren uitgekomen”, zegt Henk glunderend.

Hoe dan ook is het bijzondere pand niet alleen een schot in de roos qua bijzondere locatie, ook de opzet en indeling is dik in orde – zoals je op deze eerste foto's al kunt zien.

Vanuit de entree in de voormalige kledingzaak kom je in een lange, open ruimte met voldoende mogelijkheden om de eerste kennismaking met het assortiment te beleven, terwijl je aan de linkerzijde een praktische balie vindt. In de ruimte er naast, deels gescheiden door strategisch geplaatste muren die er onder de vorige eigenaar niet waren, kom je vervolgens in de primaire luisterruimte. Welkom in de Sassenstraat, Audio Tempel!

Audio Tempel Zwolle opende op zaterdag 2 oktober de deuren, maar ook na de festiviteiten ben je natuurlijk van harte welkom. Je vindt Cor en Henk en hun prachtige nieuwe onderkomen aan de Sassenstraat 25!


EDITORS' CHOICE