NIEUWS

Universiteit van Birmingham voltooit succesvol onderzoek naar recycling van magneten van luidsprekers

Sinan Kökbugur | 30 september 2021 | Fotografie Fabrikant

De Universiteit van Birmingham heeft de succesvolle voltooiing aangekondigd van een project dat aantoont dat de zeldzame aardmagneten in luidsprekers, die momenteel verloren gaan op de vuilstortplaats, met succes kunnen worden gerecycled. Luidsprekers zijn volgens de universiteit goed voor ongeveer twintig procent van het gebruik van zeldzame aardmagneten en vormen daarom een belangrijke bron en kans voor recycling van zeldzame aardmagneten, met name in Groot-Brittannië, dat geen binnenlandse bron van primaire zeldzame aardmetalen of magneten heeft. Dit is zo op het eerste gezicht heel goed nieuws voor het milieu.

University of Birmingham: Rare-Eart Extraction from Audio Projects (REAP)

Vandaag heeft de Universtieti van Birmingham in Groot-Brittannië bekend gemaakt dat onderzoek in samenwerking met commerciële partijen heeft geleid tot een gepatenteerde recyclingtechnologie om o.a. magnetisch materiaal uit luidsprekerdrivers terug te winnen uit de afvalstroom. Het Rare-Earth Extraction from Audio Products (REAP)-project werd geleid door HyProMag, een bedrijf opgericht door professor Allan Walton van de School of Metallurgy and Materials met oprichters emeritus professor Rex Harris, voormalig hoofd van de Magnetic Materials Group van de universiteit en twee Honorary Fellows, dr. John Speight en dhr. David Kennedy, vooraanstaande experts op dit gebied. Bij het REAP-project was ook European Metal Recycling Ltd betrokken, dat een wereldwijde voetafdruk heeft op het gebied van metaalrecycling en duurzaamheid.

Waar heeft dit allemaal toe geleid? REAP gebruikte een gepatenteerde recyclingtechnologie genaamd waterstofrecycling van magneetschroot (HPMS), die binnen de universiteit was ontwikkeld om de neodymium-ijzerborium (NdFeB) legeringspoeders die zijn ingebed in luidsprekers van afgedankte auto's en flatscreen-tv's te extraheren en te demagnetiseren. De legeringspoeders werden vervolgens gezuiverd en opnieuw samengeperst om nieuwe magneten te produceren die magnetische eigenschappen hadden die vergelijkbaar waren met het oorspronkelijke magnetische materiaal. Het project was niet alleen technisch georiënteerd. Volgens de verklaring van de universiteit is aangetoond dat het recyclen van luidsprekermagneten geld oplevert en biedt dit gegeven een sterk platform om de productie op te schalen.

European Metal Recycling heeft een uitgebreide beoordeling van schroot uitgevoerd, inclusief extractie, karakterisering van componenten, mate van voorbewerking en potentieel voor automatisering. Ondertussen hebben HyProMag en de Universiteit van Birmingham analyses gemaakt van de geëxtraheerde magneten, gericht op het bepalen van de recycleerbaarheid en het marktpotentieel, zowel als een levensvatbare grondstof voor NdFeB en ook als een potentiële route-to-market.

Uit de analyse bleek dat de sector van de flatscreentelevisies een grote belofte inhoudt voor recycling, waarbij ongeveer 85% van de producten NdFeB bevat. REAP bevestigde de hoeveelheid schroot die beschikbaar is op deze markt, de commerciële levensvatbaarheid, de geschiktheid van materiaal voor HPMS, de eigenschappen van de magneten in deze sector en biedt een sterk platform om in de toekomst toegang te krijgen tot de bredere luidsprekermarkt.

Afval van afgedankte voertuigen vertoonde een relatief lage hoeveelheid (circa vijf procent) NdFeB bevattende componenten, maar gezien de toename van het gebruik van zeldzame aardmetalen in hybride en elektrische voertuigen, is het duidelijk dat het potentieel voor het afvangen van NdFeB uit deze sector aanzienlijk zal toenemen met tijd.

Ondanks de verschillen tussen de twee sectoren bleef de gemiddelde magneetkwaliteit redelijk constant. Na extractie en verwerking werden de resulterende poeders geanalyseerd om de haalbaarheid te bevestigen van het gebruik van afval van flatscreentelevisies als grondstof voor het maken van gerecyclede magneten.

Nick Mann, Operations General Manager van HyProMag verklaarde: “HyProMag is zeer verheugd dit baanbrekende project met succes te hebben voltooid, waarbij een nuttige en toegankelijke bron van magneten aan het einde van hun levensduur is geïdentificeerd die op een commercieel haalbare basis kunnen worden ingezameld, geëxtraheerd en opnieuw vervaardigd. Aangezien de vraag naar en dus de prijs van NdFeB-magneten blijft stijgen, wordt de noodzaak om afvalmateriaal op te vangen voor recycling noodzakelijk om zowel economische als ecologische redenen. REAP verbetert de nieuwe technieken die nodig zijn om zeldzame aardmagneten uit audioproducten te recyclen, die elk jaar ongeveer twintig procent van de NdFeB-markt uitmaken. HyProMag kijkt ernaar uit om deze technieken samen met European Metal Recycling te ontwikkelen met het oog op verdere schaalvergroting en commercialisering.”

Hoe nu verder? De strategie van HyProMag is het opzetten van een recyclingfaciliteit voor NdFeB-magneten in Tyseley Energy Park in Birmingham om een duurzame oplossing te bieden voor de levering van NdFeB-magneten en legeringspoeders voor een breed scala aan markten, waaronder bijvoorbeeld de auto-industrie en elektronica.

HyProMag wordt ondersteund door een aandeelhouder van 25%, Maginito Limited, een dochteronderneming van Mkango Resources Ltd, een op de AIM/TSXV-lijst genoteerde onderneming, die het eerste recht heeft om primaire productie te leveren, indien nodig voor vermenging met gerecyclede productie van HyProMag, evenals productafname en marketingrechten.

William Dawes, Chief Executive van Mkango verklaarde: "Dit is een belangrijke mijlpaal voor HyProMag, de Universiteit van Birmingham en European Metal Recycling, wat een andere potentiële bron van zowel grondstof als route-to-market voor gerecyclede zeldzame aardmagneten aantoont. Recycling is een belangrijk onderdeel van Mkango's “mijn, raffineer, recycle”-strategie via zijn strategische belang in HyProMag, en zal een steeds belangrijker onderdeel worden van de toeleveringsketen van zeldzame aardmetalen in het VK, Europa en elders. HyProMag is goed gepositioneerd om die toeleveringsketen te ontsluiten met toegang tot de technologie, expertise en het netwerk van partnerschappen om dit mogelijk te maken, en Mkango kijkt ernaar uit om het bedrijf te ondersteunen bij het opschalen naar commerciële productie.”

Het REAP-project werd gefinancierd via een subsidie van het Industrial Strategy Challenge Fund, geleverd door UK Research and Innovation.

De afvalberg die de mensheid dagelijks produceert is van een ongekende omvang en zeldzame grondstoffen komen veelal uit arme landen waar arbeiders in matige tot slechte omstandigheden hun werk moeten doen. Alle pogingen om de afvalstroom kleiner te maken zijn welkom. We zijn benieuwd of en wanneer de eerste magneten gemaakt van gerecycled materiaal in luidsprekers zullen opduiken. Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig naar het effect op de klank. Het bericht van de Universiteit van Birmingham is in elk geval hoopgevend.

Bron: https://www.birmingham.ac.uk/partners/enterprise/news/latest/birmingham-project-reclaims-rare-earth-magnets-from-loudspeakers.aspx


EDITORS' CHOICE