NIEUWSTechnics

Technics SB-G90M2 en SB-C600: monitorluidspreker en vloerstaander

In aanvulling op de SU-G700M2 en de SL-1210G, heeft het Japanse Technics ook een tweetal nieuwe luidsprekers getoond op zijn persevenement. De SB-G90M2 is een vloerstaand model. De Technics SB-C600, een tweeweg monitorluidspreker, moet een beetje herinneren aan de oprichting van het bedrijf. Het eerste product van de Japanners was immers geen draaitafel, maar een kleine tweeweg luidspreker. De SB-C600 is echter veel moderner en heeft onder meer een coaxiale driver. De levering zou in de loop van november 2021 moeten gaan beginnen. 

Technics SB-G90M2: vloerstaande luidspreker

Net als zijn voorganger, de SB-G90, is de nieuwe M2-versie een drieweg bass-reflex luidsprekersysteem met een tweeweg coaxiale driver gecombineerd met een dome-tweeter van 25 mm en een aluminium midrange conus van 160 mm. Daarnaast heeft hij twee woofers van 160 mm, ook beide gemaakt van aluminium. Dankzij nauwgezet onderzoek en precieze ontwikkeling is het technische team van Technics er naar eigen zeggen opnieuw in geslaagd de kwaliteit van de audiofiele prestaties te verbeteren dankzij de kennis van mechanische constructies en evolutionair driverontwerp.

Voor de nieuwe SB-G90M2 werden volgens de fabrikant grondige CAE-analyses uitgevoerd om de drivers, elementen en behuizing te optimaliseren en ongewenste trillingen en vervormingen efficiënt te elimineren. Dit heeft ertoe geleid dat Technics de al uitstekende prestaties van de SB-G90 aanzienlijk heeft kunnen verbeteren. Het nieuwe SB-G90M2 speakersysteem bevestigt de toonaangevende positie van Technics in het vervaardigen van producten die één specifiek doel hebben: het realiseren van een akoestische weergave die het origineel zo dicht mogelijk benadert, ongeacht het muziekgenre, aldus de verklaring van Technics.

Hieronder staan de punten waarop de SB-G90M2 technisch is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de SB-G90: 

  • Geavanceerde Phase Precision Driver: Het diafragma van de coaxiale driverunit is aangepast. De constructie is opnieuw berekend met behulp van FEM (Finite Elements Method) simulatie voor verminderde resonantie en meer natuurlijke middentonen met minder vervorming. Daarnaast is een Linear Phase Plug toegevoegd die fasestoringen efficiënt elimineert, waardoor de geluidsdrukkenmerken van de tweeter natuurlijker zijn geworden.
  • Architectuur met uitgebalanceerde drivermontage (BDMA): Het inwendige speakerbevestigingsschot waarop de woofers zijn bevestigd, op het zwaartepunt rond de magneet, is nu verlengd tot één plaat die bevestigd is aan de bodemplaat, zodat trillingen kunnen 'ontsnappen' naar de vloer.
  • Energiekere kastconstructie: De hele binnenste verstevigingsconstructie van het onderste deel van de kast heeft een nieuw ontwerp. De zogenaamde Standing Wave Termination Structure - een meervoudig gevouwen golfgeleider met een specifieke hoeveelheid akoestisch absorberend materiaal - elimineert staande golven efficiënt en beperkt tegelijkertijd het gebruik van akoestisch dempingsmateriaal tot een minimum.
  • De SB-G90M is voorzien van twee paar aansluitingen en uitgevoerd in glanzend zwart.

 

Technics SB-C600: compacte tweeweg monitorluidspreker

De Technics SB-C600 tweeweg luidspreker is ontworpen als basreflexconstructie en werkt dankzij de coaxiale driver volgens het “lineaire fase”-principe als een akoestisch ideale puntgeluidsbron. De basis van de technische uitrusting was gebaseerd op het aanzienlijk grotere zustermodel SB-G90M2 en veel daarvan werd overgenomen. Om alle componenten, zoals het luidsprekerchassis en de behuizing, te optimaliseren voor de best mogelijke geluidskwaliteit, werd bij de ontwikkeling van de nieuwe SB-C600 de modernste computeranalyse- en simulatiesoftware gebruikt. Op deze manier moet het mogelijk zijn om het geluid van de kastresonantie en eventuele vervorming van de driver effectief tot een absoluut minimum te beperken.

Frank Balzuweit, Product Manager Technics Europe zegt het als volgt: “als mensen het over techniek hebben , denken de meeste hifi- en muziekliefhebbers meteen aan de legendarische draaitafels van het merk, die echte iconen zijn geworden, echte mijlpalen voor gebruik in hifi-systemen voor thuis en betrouwbare standaardtools voor DJ's. In feite was het allereerste product dat in 1965 onder de naam Technics werd geproduceerd, een kleine tweeweg boekenplankluidspreker. Deze compacte luidspreker wist te overtuigen met een geluidskwaliteit die voor deze tijd nauwelijks mogelijk was.

Technics SB-C600: eigenschappen en technische kenmerken 

  • Phase Precision Driver: De constructie van de coaxiale driver is overgenomen van het chassis van de grote vloerstaande luidspreker SB-G90M2. Een mid-bass driver met een membraan van 15 cm en een aluminium dome van 25 mm in het midden fungeren als een quasi-puntgeluidsbron met uitstekende fase-eigenschappen.
  • Linear Phase Plug: Net als bij de SB-G90M2 zorgt dit voor een optimale faselineariteit en maakt een naadloze overgang tussen middenbereik en hoogfrequente weergave mogelijk zonder vervelende vervorming.
  • Balanced Driver Mounting Architecture (BDMA): Het zwaartepunt van de woofer is op een tweede schot in de behuizing gemonteerd. Omdat de driverunit niet direct op de baffle is gemonteerd, worden geluidsreducerende trillingen van het chassis niet doorgegeven aan de behuizing.
  • Door middel van een nauwkeurige analyse van de luchtstroom en een “vortex generator” is de vorm van de basreflex opening aan de voorzijde van de behuizing teruggebracht tot minimaal ventilatiegeluid.
  • De extreem stabiele behuizingsstructuur onderdrukt in combinatie met de tweede, binnenste baffle effectief resonanties en dus storende invloeden op het geluid.
  • De SB-C600 is uitgevoerd in matzwart.

 

Technics SB-G90M2 en SB-C600: prijzen en leveringsinformatie

De levering van beide modellen zou in de loop van november 2021 moeten gaan beginnen. De Technics SB-C600 zal voor net geen 1.000 euro per paar van eigenaar wisselen. De vloerstaande SB-G90M2 zal voor een bedrag van 4.598 euro per paar over de toonbank gaan.


EDITORS' CHOICE