REVIEWDALI

Review DALI Katch G2: Deens doosje met serieuze skills

SAMENVATTING

De DALI Katch G2 is ten opzichte van zijn voorganger een evolutie, niet een revolutie. Wie dus al een Katch in huis heeft staan, heeft weinig redenen om een upgrade te maken. Ben je echter gewoon op zoek naar een Bluetooth-speaker, dan vind je in de Katch G2 een van de beste opties beschikbaar.

PLUSPUNTEN

  • Krachtig, kan zeer luid zonder vervorming
  • Heel volwassen en gesofistikeerde sound
  • Uitstekende batterijduur
  • Knap design
  • Geweldige prestaties in stereomodus

MINPUNTEN

  • Hogere prijsklasse
  • Minder geschikt voor avontuurlijke uitstapjes

Kun je de geluidskwaliteit die 'echte' hifi-speakers bieden brengen naar een compacte Bluetooth-luidspreker? Velen beloven het, maar DALI is een van de weinigen die met de Katch ook effectief deed. Het bewijs dat je dankzij een echte achtergrond in hifi veel kunt realiseren. Nu is er de nieuwe Katch G2: hetzelfde design, dezelfde troeven, maar met een aantal handige tweaks. Enne, hoe klinkt het als je er twee samenvoegt tot een stereopaar?

DALI Katch G2

De Katch G2 is een Bluetooth-speaker zoals er weinigen zijn. Het is om te beginnen een stukje groter dan het merendeel van z’n rivalen. Een JBL Flip bijvoorbeeld, is heel wat kleiner. Dat is zelfs een heel typisch formaat in het Bluetooth-speakersegment, ongetwijfeld handig als je iets zoekt dat je argeloos in je overvolle rugzak kunt gooien als je naar het strand trekt. Maar als het gaat om geluidskwaliteit is kleiner niet altijd beter. Een (iets) grotere luidspreker heeft plaats voor grotere drivers en ingrepen die diepere en betere bassen mogelijk maken.

In een groter toestel kun je ook meer drivers of speakers kwijt, waardoor je veel meer detail in alle frequenties kunt leggen. En als er dan ook nog plaats is voor een grotere accu, spreek je toch over aanzienlijke pluspunten.

Aan de iets forsere vorm van de Katch G2 kun je niet ontsnappen, dat klopt. Toch is er nog aan draagbaarheid gedacht, onder meer met een lederen draagband die als je hem niet nodig hebt strak aansluit op de behuizing. Er wordt ook een zachte hoes meegeleverd zodat je de speaker veilig kunt vervoeren.

Deense vintage

Wat ons naadloos brengt bij nog een vlak waarop de Katch G2 boven het maaiveld uitsteekt: design. Waar heel wat Bluetooth-speakers met een robuuste, hippe afwerking mikken op actievelingen, heeft de DALI-speaker een verfijnder uiterlijk dat je gerust in de keuken of aan je tafel op terras kunt plaatsen.

De bouwkwaliteit is geweldig, van het grote roosterpatroon op de voor- en achterkant tot de matte aluminium strook die sierlijk rond de speaker loopt. Bovenaan de metalen strook vind je ook de knoppen om de Katch G2 te bedienen, gelijk met de behuizing zodat ze bij transport niet beschadigd kunnen raken. Ook handig bij de aan/uit-knop is de led-indicator uit vier delen. Hiermee lees je meteen af hoeveel batterijlading er nog rest; bij het veranderen van het volume werken de lichtjes even als volume-indicator.

Het gebrek aan scherpe kantjes en hoekjes geeft aan deze ovale DALI een lichte retro-uitstraling die heel universeel lijkt. Op een vintage meubelstuk van Deense afkomst staat deze speaker vast heel mooi, maar ook elders. De DALI is vooral niet schreeuwerig of overdreven trendy, maar net rustig en harmonieus.

De Katch G2 is bovendien beschikbaar in (nieuwe) kleuren die het stijlvolle karakter versterken. Er zijn er drie: Iron Black, Caramel White en Chilly Blue, telkens aangevuld met een lederen draagband in een passende kleur. Bij de Caramel White-versie die we op bezoek kregen was dat een klassieke bruine tint, het tweede toestel was de blauwe waarbij het lint eveneens blauw gekleurd is. Dat geeft een meer naadloze indruk, maar die Caramel White heeft naar ons gevoel net meer klasse. Overigens zijn dit andere kleuren dan bij de eerstegeneratie Katch-speakers. Er was toen ook een blauwe editie, maar de nieuwe tinten zijn matter dan voorheen.

Alle macht aan stereo

De vorige Katch-versie namen we vaak mee naar vakantiehuisjes, waar we met een tweetal stuks altijd wel voor een goede soundtrack bij het koken en eten konden zorgen. Een reden om deze DALI mee te nemen op reis – en niet de vele kleinere Bluetoot-speakers die in de kast rondslingeren  is dat het voor een Bluetooth-speaker heel kamervullend en verfijnd speelt. Het is niet getuned om enkel pop en R&B dreunend weer te geven, met de nadruk op een vette beat en wat spaarzaam hoogdetail. Integendeel, je krijgt net een betrekkelijke full-range ervaring waar weinig uit mist, waardoor je ook veel meer genres kunt beluisteren.

Rustige Coltrane-jazz bij het operatief, wat neoklassiek bij een glas wijn achteraf of opzwepende nordic metal om de afwas snel (maar misschien niet zo effectief) af te werken, die variëteit ligt de DALI prima. Dat is niet bij alle Bluetooth-speakers zo. En waarom twee stuks? Je kunt heel makkelijk twee Katch-speakers koppelen zodat ze als een stereopaar spelen. Zet ze op een zekere afstand uit elkaar en je ervaart muziek op veel hoger niveau. 

Het is misschien wat vloeken in de kerk bij een review over een Bluetooth-speaker, maar de stap van stereo-uit-een-speaker naar échte stereo blijft een van de significantste stappen die je kunt nemen qua geluidskwaliteit.

Uitstekende sound

Nu hebben we het over de eerste Katch. Maar als het gaat over geluidskwaliteit en de geboden sound is de G2-versie heel gelijkaardig. We hebben de Katch G2 en de ‘oude’ Katch zij aan zij beluisterd en eerlijk gezegd: veel verschil is er niet te merken. Dat is echter geen nadeel. De tuning van de eerste Katch zat al heel goed, en dit is meer van hetzelfde. Het is echt een hoger niveau van verfijning, dat zowel ‘Senjutsu’ van Iron Maiden laat weerklinken op een manier die headbanging uitlokt (en niet een geluidsbrij, zoals bij vele kleine Bluetooth-speakers) als de mooie stem van Valerie June knap de kamer instuurt.

Het best klinkt deze speaker als het op een afstand van een meter of meer van je staat. Dus iets minder geschikt voor gebruik aan je computer terwijl je aan een paper zwoegt, misschien, maar wel in staat om die grote slaapkamer op een stressloze manier te vullen met muziek.

Of je hem nu solo of in stereo gebruikt, een pluspunt blijft dat DALI zowel aan de voor- als de achterkant een tweeter en een aluminium woofer heeft voorzien. Dit koppel wordt aan elke zijde bijgestaand door een grote passieve woofer die bassen dieper laat klinken. Er is zit dus best veel techniek in dit Deens doosje, het belangrijkste is echter dat muziek zowel vooraan als achteraan in een gelijke kwaliteit wordt uitgestuurd.

Je kunt de Katch G2 dus bijvoorbeeld op een tafel in de tuin plaatsen en iedereen op het tuinfeest een degelijke audiokwaliteit cadeau doen. 

Er is trouwens de mogelijkheid om met een druk op te knop te wisselen tussen twee geluidsmodi. Het verschil is merkbaar en laat je schakelen tussen een warmere, donkere sound (gezellig!) en een iets heldere weergave (beter voor metal!).

De DALI Katch G2 is wel veel beter als het gaat om die stereomodus met twee stuks. Het koppelen van twee DALI-speakers met elkaar gaat om te beginnen sneller dan voorheen. Nadat je eerst je smartphone (of andere Bluetooth-bron) met één Katch G2 hebt verbonden, druk je op beide toestellen twee knopjes tegelijkertijd in. Even wachten tot er een geluidssignaal weerklinkt, en het stereopaar is een feit.

Je kiest daarna gewoon muziek in de Spotify-app (of welke streamingdienst je ook verkiest) en automatisch weerklinkt de muziek uit beide Katch G2-speakers. Simpel.

Bij de vorige Katch ervaarden we wel dat die stereokoppeling vaak verdween als we de speakers een tijdje niet hadden gebruikt. (Dit is overigens wel vaker een probleem bij Bluetooth-speakers die je in stereomodus koppelt). Bij de G2 is dat fenomeen helemaal verdwenen. Je schakelt beide Katch G2’en in en de stereokoppeling is er meteen weer. Dat is zeker op vakantie een plus. Van die afwas ben je dus vlug vanaf, zonder weer knoeien met speakers te verbinden  wat in het verleden vaak leidde tot “kom, we zullen wel met eentje werken.”

Conclusie

Tijd om een cliché boven te halen: de Katch G2 is ten opzichte van zijn voorganger een evolutie, geen revolutie. Wie dus een Katch van de vorige generatie in huis heeft staan, heeft weinig redenen om een upgrade te maken.

Ben je echter gewoon op zoek naar een Bluetooth-speaker, dan vind je in de Katch G2 een van de beste opties beschikbaar. Ja, het is een groter model en het kost meer dan kleine speakers van merken als JBL of Sony. Qua geluidskwaliteit is de DALI Katch G2 echter zo goed als onklopbaar. Muziek wordt volwaardig en groots in de kamer afgespeeld. En ook de batterij gaat langer mee dan die van de meeste concurrenten.

Haal je er twee in huis, dan heb je een muzieksysteem dat muziek in stereo en op een hoog niveau speelt. Misschien niet zo goed als een ‘echte’ paar speakers en bijhorende versterker (en dan hangt het er nog vanaf welke), maar een setje Katch G2’s neem je wel moeiteloos mee naar de tuin of op vakantie.

DALI KATCH G2
399 euro | www.dali-loudspeakers.com
Beoordeling 4,5 op 5

Technische specificaties
Autonomie: 30 uur
Streaming: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX, aptX HD)
Ingangen: aux-ingang, USB (enkel laden)
Extra’s: powerbank-functie, stereopaar
Afmetingen: 13,8 x 26,85 x 4,7 cm
Gewicht: 1,1 kg 

MERK

EDITORS' CHOICE