REVIEWDALI

Review: DALI KATCH

Jasper Mijwaard | 20 november 2016 | Fotografie Fabrikant | DALI

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de DALI KATCH:

PLUSPUNTEN

  • Handige features
  • Krachtig en vol geluid
  • Sterk in details
  • Robuust gebouwd
  • Batterijduur

MINPUNTEN

  • Prijs

DALI staat niet langer alleen bekend om hun passieve luidsprekers. Met de komst van hun eerste Bluetooth speaker, de KATCH, vestigt het Deense merk zich namelijk ook in de markt van portable audio. Maar een prijskaartje van 399 euro, valt dat te verantwoorden?

Eigenlijk was de KATCH sinds de aankondiging al een hit: wereldwijd kon je over de speaker lezen en vanwege de populariteit en talloze demonstraties heeft het even geduurd voordat wij hem uitgebreid konden testen. Onze eerste bevindingen waren al te zien in een recent geplaatste video, maar vlak daarna kregen wij een exemplaar mee om eens goed aan de tand te voelen. Een model van vóór de grootschalige productie begon – maar geen enkel verschil, zo werd ons beloofd.

Features

En inderdaad, het testexemplaar is identiek aan de ‘officiële’ modellen die we hiervoor kort in ons bezit hebben gehad. Qua looks, leren band en zelfs de verschillende kleurstellingen lijken de Denen wat inspiratie te hebben gehaald uit de BeoPlay A2, al is die minder elegant. Ons exemplaar was mooi diep blauw (Dark Shadow) met een blauw metalen zijkant, een luxe uitziend leren handvat en de minimalistische knoppen aan de bovenkant.

Een handleiding kregen wij er niet bij, maar die is uiteraard gewoon te downloaden. Scheelt weer een paar bomen. Verbinden doe je (logischerwijs) door de Bluetooth-knop kort ingedrukt te houden, de volumeknoppen en aan/uitknop spreken voor zich. Met de EQ-knop (of Sound Mode) kan de KATCH het geluid automatisch optimaliseren, gebaseerd op waar je speaker geplaatst is: tegen de muur of volledig vrijstaand.

Het handvat is uitschuifbaar en dat is verrekte handig. Over het algemeen zul je de KATCH gewoon neerzetten, binnen of buiten, maar in sommige situaties kun je hem het beste ophangen, vooral omdat het geluid van twee kanten komt. Het woord ‘handvat’ is dan ook misschien slecht gekozen, want we hebben hem geen enkele keer aan het handvat vastgehouden. Dankzij het stevige plastic front, de metalen zijkanten en het gewicht (een flinke kilo) voelt de KATCH namelijk robuust genoeg aan om er, ondanks de prijs, niet te voorzichtig mee om te hoeven gaan.

Verder vind je aan de zijkant nog een drietal aansluitingen, waarvan de onderste bedoeld is voor het opladen van de speaker. DALI meldt dat de KATCH na twee uur opladen maar liefst 24 uur non-stop te gebruik is en hoewel de officiële specificaties altijd wat optimistisch zijn, zitten ze er bij DALI toch dicht in de buurt. Veel zul je de oplaadpoort dus niet nodig hebben. Onder het rubberen klepje vind je een 3.5mm input, voor als Bluetooth 4.0 aptX niet volstaat. Daarboven vind je een multifunctionele USB input, die door de meeste mensen ongetwijfeld gebruikt zal worden voor het opladen van een telefoon bij langere luistersessies. Maar wat deze input écht interessant maakt is het feit dat je er een Chromecast Audio Dongle in kunt steken om de DALI op te nemen in je thuisnetwerk.

 

Oke, dus dynamische, overgeproduceerde muziek komt goed over. Dat is één. Maar kan hij ook overweg met het compleet tegenovergestelde? Om dat uit te zoeken zetten we het recent uitgekomen album Ruminations van Conor Oberst op – een geliefde artiest om mee te testen vanwege zijn pure en karakteristieke nummers. Een nummer als ‘Next of Kin’ komt heerlijk door, met een aangename piano op de achtergrond, de herkenbare stem van Oberst als een soort zachte deken en een mondharmonica die vervolgens overal dwars doorheen snijdt. Ook bij de rest van de plaat – en vergelijkbare muziek - blijf je de emotie voelen die de artiest er tijdens het schrijven in heeft gestopt. Van een klein kraakje in een zachte stem tot loepzuivere uithalen. Indrukwekkend.

Als je op zoek bent naar nóg beter portable geluid kun je bovendien twee speakers koppelen om een stereo-opstelling te creëren. Dit hebben we helaas maar kort kunnen testen, maar het verschil was overduidelijk hoorbaar. Je moet dan alleen wel een kleine 800 euro neertellen of toevallig een vriend(in) hebben met een KATCH – toch wel een serieus obstakel.

Conclusie

Op de vraag “kan DALI het prijskaartje van 399 euro verantwoorden?” antwoorden wij volmondig “ja”. Het geluid dat de speaker voortbrengt is voor een Bluetooth-speaker van dit formaat ronduit indrukwekkend, ongeacht opnamekwaliteit of genre. Bovendien is hij qua design een aanwinst voor de meeste huiskamers en dankzij de robuuste behuizing kun je hem gerust mee naar buiten nemen.

Uiteindelijk moet je jezelf afvragen of je bereid bent om 399 euro neer te leggen voor een Bluetooth speaker. Heb je dat geld te besteden en ben je op zoek naar een goede speaker die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken? Dan raden wij de KATCH van harte aan. 

MERK





EDITORS' CHOICE