Pro-Ject BT Box S2 HD: bluetooth-connectiviteit op hoog niveau

De in Oostenrijk gevestigde audiofabrikant Pro-Ject Audio Systems heeft de Pro-Ject BT Box S2 HD uitgebracht, een klein kastje dat bluetooth-signaal kan oppikken om dat vervolgens digitaal (optisch) of analoog (cinch) naar een versterker te zenden. Volgens de fabrikant is sprake van een audiofiele oplossing voor het draadloos muziek van een smartphone of tablet naar een hifiset zenden. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige behuizing.

Pro-Ject BT Box S2 HD: bluetooth-ontvanger

De Pro-Ject BT-Box S2 HD wordt uiteraard gepresenteerd in dezelfde vorm behuizing als de andere leden van de Pro-Ject Box Design S2-serie van het Oostenrijkse Pro-Ject Audio Systems. Het compacte kastje is 116 mm breed, 37 mm hoog en inclusief aansluitingen 108 mm diep. Het gewicht zonder voeding is 320 gram. De behuizing is gemaakt van aluminium en heeft een helder front waarop slechts twee knoppen te vinden zijn. Eén knop wordt gebruikt als stand-byknop, de tweede wordt gebruikt voor koppeling met mobiele apparaten.

Op de achterkant is een antenne gemonteerd voor de ontvangst van bluetooth-signaal. De gebruiker heeft de keuze uit een optische uitgang en een analoge cinch-uitgang. Voeding komt binnen via een micro-USB aansluiting. De bijpassende meegeleverde voeding levert 5 Volt en maximaal 1.000 mA gelijkstroom.

Er zijn een heleboel bluetooth-ontvangers op de markt maar Pro-Ject probeert zich te onderscheiden van zijn concurrenten door o.a. de ondersteuning van Bluetooth 5.0 en A2DP. Verder wordt de lossy codec SBC ondersteund, waarmee alleen een signaaloverdracht met MP3-kwaliteit wordt bereikt. Het is daarom interessanter dat ook aptX en zelfs aptX HD worden ondersteund, zodat signaaloverdracht in cd-kwaliteit of zelfs de beloofde hi-res audiokwaliteit wordt bereikt, ook al is het “slechts” tot 24-bits/48 kHz. Dit geldt echter alleen voor smartphones met Google Android, Apple gebruikt nog steeds geen aptX of zelfs aptX HD voor de Apple iPhone. Dit is waar AAC in het spel komt, waarmee men ongeveer cd-kwaliteit kan bereiken.

Het koppelen met bronapparaten is heel eenvoudig. De gebruiker hoeft alleen maar op de knop aan de voorkant te drukken en de verbinding zou binnen enkele ogenblikken tot stand moeten komen. Overigens onthoudt de Pro-Ject BT Box S2 HD tot acht apparaten.

De BT Box S2 HD heeft analoge cinch-uitgangen en heeft dus ook een DA-converter aan boord. Gedetailleerde informatie over de gebruikte DAC-chips geeft Pro-Ject Audio Systems niet. Het bedrijf beschouwt de analoge eindtrap, die als bijzonder hoogwaardig wordt omschreven, sowieso als veel essentiëler. Naar eigen zeggen heeft Pro-Ject veel ervaring met het ontwikkelen en bouwen van hificomponenten en het bedrijf heeft de BT Box S2 HD voorzien van een analoge uitgangsbuffertrap zodat de verbinding met de versterker en luidsprekers zo robuust en stabiel mogelijk is.

Pro-Ject BT Box S2 HD: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Pro-Ject BT Box S2 HD is vanaf heden verkrijgbaar in zwart of zilver. De adviesprijs is net geen 200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE