NIEUWS

VPS: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Gastauteur | 22 juli 2021

We hebben tegenwoordig steeds meer opslagruimte nodig voor onze data. Denk bijvoorbeeld aan films die al snel meerdere gigabytes aan opslagruimte nodig hebben, maar ook aan gedigitaliseerde muziekcollecties. De tijd dat we een cd met muziek gebruikten is voor veel mensen voorbij. Niet alleen neemt de behoefte aan opslagruimte voor data toe. Tegelijkertijd zien we een trend, waarbij mensen steeds vaker kiezen voor het gebruik van de cloud. Denk bijvoorbeeld aan streamingdiensten als Spotify en Netflix. Muziek wordt niet langer lokaal opgeslagen, maar afgespeeld vanuit de cloud. Artiesten gebruiken bijvoorbeeld Wordpress hosting, ook een vorm van opslag in de cloud, voor het laten draaien van hun website. 

Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Zelf muziek opslaan in de cloud 

Wanneer je momenteel nog veel muziek op je computer hebt staan, kan het interessant zijn dit te verplaatsen naar de cloud. Niet alleen omdat je zo meer opslag op je computer hebt voor andere bestanden. Ook omdat de cloud vanaf iedere locatie en ieder device te benaderen is. Zo hoef je de computer niet mee te nemen, wanneer je anderen een muzieknummer wilt laten horen. Je kunt hierbij kiezen voor een zogenaamde Virtual Private Server (VPS). Hierbij huur je een server bij een externe partij, welke je vervolgens middels software als cPanel volledig naar eigen smaak in kunt richten. Enige technische kennis is vereist om hiermee te kunnen werken.

Gebruik de opslagruimte ook voor andere zaken 

Je kunt de VPS gebruiken voor je muziek, maar ook voor tal van andere bestanden. Denk bijvoorbeeld aan films, welke je later nog eens wilt kijken. Of wat te denken van je archief? Door je archiefstukken zowel lokaal als online op te slaan, voorkom je dat je hier op een later moment geen toegang meer toe hebt. Het kan immers voorkomen dat je computer uitvalt. Het is ook om deze reden dat wordt aangeraden om regelmatig een back-up te maken en die op twee verschillende plekken op te slaan. Zo behoud je de toegang tot belangrijke bestanden. Van een VPS worden door aanbieders vaak automatisch back-ups gemaakt. 

Met meerdere mensen werken op een VPS 

Een van de voordelen van een VPS is dat je hier met verschillende mensen op kunt werken. Ideaal, wanneer je bijvoorbeeld in een band zit. Ieder kan een eigen stukje ruimte op de VPS krijgen, waardoor je elkaar niet in de weg loopt. Vanzelfsprekend kun je er ook voor kiezen, om een account op de VPS te delen. Zo heb je een stukje voor je eigen muziek en een stukje voor de muziek die jullie samen gemaakt of verzameld hebben. 


EDITORS' CHOICE