NIEUWSSony

Sony XAV-9500ES: ongecomprimeerde hi-res audio voor in de auto

Het Japanse Sony heeft de XAV-9500ES aangekondigd, een autoradio met een groot aanraakdisplay die als één van de eersten de weergave van ongecomprimeerde hi-res audiobestanden in de auto zal ondersteunen. In het hart van de DA-converter is een chip van ESS Sabre geplaatst. Zowel Apple CarPlay als Android Auto zullen worden ondersteund. Naar verwachting ligt de XAV-9500ES vanaf november 2021 in de winkel.

Sony XAV-9500ES: autoradio die geschikt is voor hi-res weergave

Nu Apple Music sinds kort ook ongecomprimeerde audiobestanden aanbiedt, heb je strikt genomen geüpgradede hificomponenten in je auto nodig om grotere audiobestanden volledig te decoderen. Met het gebruik van bluetooth van je telefoon naar je autoradio zal dat niet lukken. Bluetooth heeft simpelweg niet de bandbreedte om hi-res lossless audio te verzenden, hoewel bluetooth een heel eind komt met de hulp van codecs zoals bijvoorbeeld aptX en aptX HD. Aangezien de meeste autoradiosystemen niet zijn ontworpen om hi-res audio te ondersteunen, kunnen consumenten hun autoradio upgraden of een bekabelde verbinding gebruiken met een hi-res-compatibele dongle-DAC, mits de autoradio een USB-ingang heeft die dat accepteert.

Sony heeft een elegante oplossing voor auto's met single-DIN-slots aangekondigd. Vanaf november 2021 zal Sony's XAV-9500ES in-dash media-ontvanger een van de eersten zijn die hi-res audio in de auto afspeelt. Het maakt gebruik van een ESS DAC-chip die 192 kHz / 24-bit WAV-, FLAC-, ALAC-audiobestanden en DSD (22,4 MHz) -bestanden kan decoderen via 192 kHz / 24-bit PCM-conversie. Zowel Appel CarPlay als Android Auto worden ondersteund, hoewel het onduidelijk is of een bekabelde verbinding (via USB) nodig is om hi-res lossless af te spelen.

Alle functies van de XAV-9500ES kunnen worden bediend via een 10,1-inch touchscreen-display met een resolutie van 1280 x 720. Het scherm zelf “zweeft” en werkt in vier richtingen. De basis wordt geïnstalleerd via een enkel DIN-achterchassis, waardoor het compatibel is met een verscheidenheid aan voertuigen. Dankzij ingebouwde wifi en de meegeleverde GPS-antenne kunnen gebruikers hun smartphone in hun zak laten en toch toegang krijgen tot volledige apparaatintegratie.

Wat heeft Sony allemaal in de XAV-9500ES gebouwd en wat kan het apparaat allemaal? 

  • Ingebouwde Premium vierkanaals klasse AB versterker: om naar eigen zeggen ongeëvenaarde audiokwaliteit te bieden, is het speciale voedingscircuit ontworpen voor linker- en rechterkanaalversterking, terwijl het algehele versterkerblok bijgewerkte circuitconfiguraties, patronen en componenten bevat die interferentie minimaliseren. Samen met het elektrische volumecircuit dat gebruik maakt van een geselecteerde audio-IC met minder vervorming en ruis, kunnen klanten genieten van vloeiende hoge tonen, strakke bas, een breed dynamisch bereik en een nauwkeuriger geluidsbeeld, zo belooft Sony.
  • Optimale audiocomponenten: zorgvuldig geselecteerde componenten zorgen voor een superieure geluidskwaliteit. De speciale choke-spoel in het voedingsblok biedt krachtige bas terwijl ongewenste frequenties worden gefilterd, voor gecontroleerde en dynamische audioweergave. Hoge polymere vaste elektrolytische condensatoren van audiofiele kwaliteit (FT CAP2), op maat gemaakt voor de high-end producten van Sony, leveren stabiel vermogen aan de ESS DA-converter voor heldere en strakke bas, terwijl meerlaagse polymeercondensatoren zorgen voor een lage algehele harmonische vervorming en natuurlijk geluid.
  • Anti-resonantie Dual-layer Chassis: het dual-layer ontwerp van de chassis scheidt analoge en digitale circuits, waardoor elektromagnetische ruis wordt voorkomen voor een compromisloze geluidskwaliteit. De onderste laag bevat printplaten voor het audio- en analoge proces  en de volledig afgeschermde bovenste laag sbevat de digitale printplaten.
  • Geluidsaanpassing: de hoogwaardige 192 kHz / 24-bit DSP biedt onberispelijke geluidsverwerking en tijduitlijning tot een opmerkelijke 1 cm voor elk van de zes adresseerbare kanalen (vier luidsprekers + twee subwoofers via pre-out). Met een 14-bands toonregeling kunnen klanten het algehele geluid aanpassen aan hun muziek of smaak en elk van de zes kanalen is voorzien van een onafhankelijke achtbands parametrische EQ voor optimale prestaties in verschillende luidsprekerconfiguraties. Samen met de drie-zone crossover kunnen gebruikers de perfecte combinatie van voor-, achter- en subwoofers kiezen, aldus de opntwerpers.
  • USB Type-C compatibele aansluitingen aan de achterkant: USB Type-C-aansluiting is beschikbaar voor elk compatibel apparaat, waardoor een hoge stroomsterkte tot 3 Ampère mogelijk is.
  • Quick Wake Up: met de Quick Wake-up-functie in minder dan 6,5 seconden zijn chauffeurs klaar om te vertrekken direct nadat ze het contact hebben aangezet. (Tijd ongeveer gemeten totdat veiligheidswaarschuwing wordt weergegeven.)
  • Klaar voor achteruitrijcamera met instelbare parkeerrichtlijnen: bestuurders kunnen de beelden van maximaal drie aangesloten camera's zien wanneer ze de transmissiehendel van het voertuig in de achteruitstand zetten of op de speciale pictogrammen op het startscherm tikken.
  • Ergonomisch ontworpen fysieke knoppen en aanpasbare grote toetsen aan de voorkant: de ergonomisch ontworpen fysieke knoppen geeft directe toegang tot basishandelingen om afleiding achter het stuur te minimaliseren. Er zijn ook twee aanpasbare grote toetsen beschikbaar waaraan gebruikers verschillende functies kunnen toewijzen, zoals Mute, Display Off, Source, Home, enz.

 

Sony XAV-9500ES: prijs en leveringsinformatie

De levering van de Sony XAV-9500ES zal naar verwachting in november 2021 gaan beginnen. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

EDITORS' CHOICE