REVIEW

Review: Geri van Essen - Cleaned The Windows (digitaal)

Eric de Boer | 26 april 2021

Geri van Essen brengt haar tweede album getiteld Cleaned The Windows uit via Tiny Room Records, het in Utrecht huizende indie label van Stefan Breuer. Op het album komen heden en verleden samen in een melancholische en rustige setting van intieme folkmuziek.

Van Essen verruilde zo’n tien jaar geleden haar Nederlandse woonplaats voor een thuis in Londen, waar ze aansluiting probeerde te vinden bij een voor haar meer passend publiek. In 2018 bracht ze haar debuutalbum uit (A New Hiding Place), waarop de artieste een met melancholische Americana doorspekte mix van eigentijdse folk met ‘traditionals’ (gospel) ten gehore bracht. Dat debuut werd indertijd al vrij goed ontvangen, nu is het tweede album Cleaned The Windows een feit.

Het voordeel van samenwerken met een bevlogen muzikant/producent/label-eigenaar, is dat de lijntjes kort zijn en er meerdere invloeden mogelijk zijn. Naast ingebrachte elementen vanuit haar eigen vriendenkring, was het Stefan Breuer die Geri’s vocalen, gitaar en pianospel aanvulde vanuit de Utrechtse studio met drums, basgitaar en een keur aan toetsenwerk. Geri van Essen nam al haar werk op in haar in East End liggende appartement, wat weer bij kon dragen aan het intieme gevoel van Cleaned The Windows.

Het album is natuurlijk weer wat melancholisch van karakter en hoewel de opnamesessies werden geplaagd door defecte microfoons, het af en toe ontbreken van de nodige hardware en zelfs een kapotte piano, liet Van Essen zich niet beperken in haar artistieke vrijheid. Met tien kleine, wat intiem en zelfs retro aandoende folkliedjes tot gevolg. Vanaf albumopener Two Strangers wordt de toon grotendeels gezet in de vorm van een warme seventies-sound in de vocalen, die een hoofdrol nemen onder begeleiding van lichtvoetige muzikale klanken, voornamelijk afkomstig van een drum, piano/toetsen en de gitaar.

Melancholie speelt op Cleaned The Windows een aanzienlijke rol, hoewel de thema’s rondom menselijke interacties en het gebrek aan raakvlakken met anderen gaandeweg het album lichtvoetiger worden en Van Essen haar vuile ramen dan ook reinigt om met een helderder blik naar buiten te kunnen kijken.

Een uptempo track als I Waved, You Waved, het kleine Count The Days met meerstemmig opgenomen vocalen of het rustige maar erg mooie 23/32 geven van die persoonlijke ‘groei’ al blijk en hoewel de warme/ wat bruine sound van het album nog steeds een in gedachten peinzende gemoedstoestand weergeven is albumafsluiter Words (waarin Stefan de tweede stem verzorgt) misschien wel het meest open qua klank en luchtig van gemoed. Een auditieve stap van vroeger naar nu.

De muzikale invulling van de tracks is zeer goed doordacht, wat de luisteraar dan ook genoeg geeft om van te kunnen genieten. Maar aan die soms wat donkere retrosound in combinatie met een voornamelijk erg laag tempo zit een gevaar. Je verliest namelijk toch wat sneller de aandacht voor de muziek en/of de boodschap die Van Essen over probeert te brengen. Gezapigheid ligt op de loer en daarom zal niet iedereen dit album weten te waarderen. De eigenzinnige manier van het toepassen van al dan niet defecte of getunede instrumenten en elektronica (de piano klinkt soms echt wat vals en de helderheid of dynamiek in de vocalen is niet altijd evenveel aanwezig) moeten het dan simpelweg opnemen tegen het lage tempo en de intieme en overigens geenszins slechte, maar af en toe wat eentonig/ dromerig aandoende manier van zingen.

Dat gezegd hebbende, geeft Geri van Essen op Cleaned The Windows zeker blijk van een uniek talent om een geheel eigen stijl en sfeer neer te kunnen zetten en fans van nieuwere folkmuziek en vrouwelijke vocalen hebben aan het album een prettige luisterervaring. Afgezet tegen een door commercie gedreven muziekmarkt waarin het lastig overleven is voor een solo artiest, geeft Van Essen blijk van het hebben van genoeg creativiteit en talent om bestaansrecht te kunnen claimen. Zeker met de verfijnde muzikale invloeden en -toevoegingen die op Cleaned The Windows hoorbaar zijn.

Muziek: 7,2
Klank: 7
Label: Tiny Room Records
Speelduur: 33:31 minuten
Website: gerivanessen.com
Luister dit album via Tidal
Luister dit album via Qobuz


EDITORS' CHOICE