REVIEWAudioplan

Audioplan Antispike™


Jan de Jeu | 17 oktober 2003 | Audioplan

Audioplan Sicomin® Antispike™ GerätefüsseMet het bespreken van dit product begeef ik me op een terrein dat op z’n zachtst gezegd omstreden is binnen de audio wereld. Met name in dit segment vindt de audiofiele zoeker namelijk fraaie theorieen, dure verpakkingen en professionele PR die als ware rookgordijnen producten omgeven die soms maar bitter weinig om het lijf hebben. Het aanbod van accessoires is gezien over een periode van jaren echter niet constant en momenteel, met de huidige economische recessie als mogelijke aanleiding, heb ik het idee dat er opnieuw een herschikking plaatsvindt waarbij de minder of geheel niet werkzame varianten zichzelf uit de markt prijzen. Wat overblijft zijn in veel gevallen fabrikanten met gevestigde namen.

Zo’n gevestigde naam is o.a. het Duitse Audioplan, in ons land vertegenwoordigd door Music Matters. Wanneer deze importeur, in de persoon van Sander, op een dag een set Italiaanse New Audio Frontiers monitor speakers bij me aflevert voor een luistertest geeft hij me terloops een in zwart en geel uitgevoerd doosje met op de zijkant de naam Sicomin. Of ik deze apparaatvoeten niet eens uit wil proberen in mijn systeem. Inwendig begin ik op dat moment te zuchten. Nee hè, niet weer! Na in de afgelopen jaren diverse dempers, kegels en wat dies meer zij te hebben gebruikt, heb ik enige maanden terug alles vervangen door Master Base 1 en eerlijk gezegd bevalt me dat prima. Maar uiteraard wordt gedurende het gesprek dat we aansluitend voeren mijn interesse gewekt en het eind van het liedje is dat hij uiteindelijk zonder Sicomin doosje mijn huis weer verlaat. Ongeveer drie maanden later, de speakers zijn al lang terug in Den Haag, krijg ik een e-mail met de vraag of ik de Audioplan schijfjes al eens uitgeprobeerd heb. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik ze straal vergeten ben en met het schaamrood op de kaken mail ik terug dat ik ze, zodra ik ze gevonden heb, alsnog uit ga proberen. 

Audioplan

De firma wordt in 1980 door Volker Kühn opgericht en het eerste eigen product – de firma begint als High End winkel - is een luidspreker. Later volgen o.a. netfilters en kabels. Geïnteresseerden kunnen op de internetsite www.audi-o-plan.de een volledig overzicht van onder andere de geschiedenis en de producten vinden. De firma introduceert in 1983 in Duitsland de stalen spike als een breed inzetbare accessoire en rust daar dan onder andere ook haar luidsprekers mee uit. Inmiddels is het bedrijf zo ver dat zij zich daarvoor verontschuldigt. Toepassingsmogelijkheden voor de stalen spikes ziet zij nog slechts in een aantal gevallen zoals bijvoorbeeld bij enkele combinaties van hifi rack constructies en de ondergrond waarop ze geplaatst worden. Met de ontwikkeling van de AntiSpikes en de AntiSpike Gerätefüsse biedt zij een, zoals zij dat zelf in de bijgevoegde gebruiksaanwijzing noemen, ‘musikalische Wiedergutmachung’ aan.

AntiSpikes und AntiSpike Gerätefüsse

Audioplan Sicomin® Antispike™ GerätefüsseAudioplan praat zowel over AntiSpikes als over AntiSpike Gerätefüsse en dat is mogelijk wat verwarrend. Temeer daar het in feite over één en dezelfde, door de Franse firma Sicomin voor Audioplan ontwikkelde, voet gaat.De Antispikes zijn bedoeld om direct te worden vastgeschroefd aan de luidspreker of het (anti)resonantieplatform waarbij zij de plaats innemen van de stalen spikes. Ze worden geleverd in sets van drie of vier waarbij er tevens drie c.q. vier BlackScrews™ (schroefmaten M6 of M8) geleverd worden om de voet vast te zetten. Zowel de voet als de schroef is vervaardigd uit een ‘kohlegefüllten Kunststoffmischung’ die aan te merken is als licht en stijf. Een combinatie van eigenschappen die vaker aangetroffen wordt bij accessoires die zich ten doel stellen om vrijkomende energie te verwerken. De AntiSpikes zijn 20 mm hoog en de doorsnee is 28 mm. De prijs voor een set van drie bedraagt 40 euro en de prijs voor een set van vier 50 euro.

De Füsse worden eveneens in sets van drie of vier verkocht – prijs per set in Nederland respectievelijk 75 en 100 euro - en zijn leverbaar in twee verschillende hoogten – 20 en 24 mm – waardoor er waarschijnlijk altijd wel een hoogte te vinden is die de hoogte van de onder het component gemonteerde standaardvoeten overtreft. Wanneer zelfs 24 mm nog niet hoog genoeg is kan een tweede set van drie (of vier) voeten uitkomst brengen. Door middel van de blackscrew kunnen twee Füsse dan aan elkaar gekoppeld worden tot één Fuss. Deze benadering wordt eveneens aangeraden wanneer het om extreem zware componenten gaat. Iedere Fuss bestaat uit het voetlichaam, een blackscrew en een lichte, stijve kunststof inlay waarvan de oppervlakte niet geheel egaal is.

De voeten - met een middellijn van 48 mm 20 mm breder dan de AntiSpikes - hebben aan de bovenkant een 2 mm diepe uitsparing, met een diameter van 40 mm, waarin de Sicomin Secret schijf gelegd kan worden die tussen de 0,5 en 1 mm boven de rand van de voet uitsteekt. Het gewicht van het te ondersteunen component zorgt er volgens de fabrikant voor dat er een sterke ‘Energievernichtung’ plaats zal vinden. Doordat de SicominSecret dempingsplaatjes na plaatsing nog plastisch zullen vervormen zal de geboekte klankwinst volgens Audioplan na een paar dagen nog verder verbeteren. Het vervormen van de SicominSecret heeft wel tot gevolg dat de schijf ten opzichte van de demper dus altijd in dezelfde positie moet blijven hetgeen voor problemen kan zorgen wanneer men in een later stadium het apparaat wil verzetten. Aangeraden wordt om de voeten niet aan de randen maar juist in een meer centrale positie onder het component te plaatsen en daarbij het contact met uitstekende schroeven te vermijden. Kortom; een grondige, uitgebreide, typisch Duitse gebruiksaanwijzing.  

EDITORS' CHOICE