NIEUWSPanasonic

Panasonic lanceert JZ1500, JZ1000 en JZ980 OLED televisies

Panasonic heeft zijn volledige portfolio OLED televisies voor 2021 aangekondigd en bij de JZ2000 komen de modellen JZ1500, JZ1000 en JZ980. Het grote nieuws voor fans van OLED televisies is de plaatsing van het exclusieve aangepaste heldere paneel van de JZ2000 in het JZ1500-model, de plaatsing van de nieuwste HCX Pro AI-processor in alle OLED-modellen en een 48-inch model dat als een nieuw schermformaat komt in de nieuwe OLED-serie onder de JZ2000. Bij de aankondiging gaf Panasonic echter toe dat een firmware-update nodig zou zijn voor de implementatie van volledige VRR-functionaliteit.

Panasonic JZ1500, JZ1000 en JZ980 OLED televisies

De meeste belangstellenden zullen zich concentreren op het nieuws dat het Custom Master HDR OLED Professional Edition-paneel beschikbaar zal zijn op de JZ1500-modellen van televisiemaker Panasonic. Dit betekent dat consumenten die willen profiteren van een OLED-ervaring met een hogere helderheid en verbeterde HDR niet de JZ2000 met zijn uitgebreide ingebouwde geluidssysteem hoeven aan te schaffen. Volgens de fabrikant bleek uit feedback van klanten dat veel OLED-fans die het paneel met hogere helderheid wilden bemachtigen, al aanzienlijk hadden geïnvesteerd in externe geluidssystemen, dus aarzelden ze om audiofuncties te dupliceren door de vlaggenschip OLED's van Panasonic aan te schaffen.

Een 48-inch OLED is groot nieuws omdat OLED televisies voorheen alleen overal verkrijgbaar waren vanaf 55 inch. Vorig jaar lanceerde LG de eerste 48-inch OLED televisies, gevolgd door Sony en daarna Philips. Panasonic is de vierde fabrikant. Sterker nog, Panasonic heeft drie 48-inch modellen in zijn nieuwe assortiment. Alledrie de OLED's die vandaag zijn aangekondigd, de JZ1500, JZ1000 en JZ980, zijn verkrijgbaar in de maten 48 inch, 55 inch en 65 inch.

De nieuw aangekondigde HCX Pro AI-processor, die in januari in de JZ2000 werd geïntroduceerd op de volledig digitale CES, is ook beschikbaar in het volledige OLED-assortiment van het bedrijf voor 2021. Door de gloednieuwe Auto AI-modus te gebruiken, kan de tv automatisch het inhoudstype detecteren (bijvoorbeeld film, sport) en past de beeldkwaliteit aan voor een optimale kijkervaring. De automatische AI-modus is een zelfstandige beeldmodus, dus kijkers die handmatig hun voorkeursinstellingen willen selecteren, kunnen dit nog steeds doen.

Voor gamers is elke OLED-tv in de 2021-reeks voorzien van twee HDMI 2.1-poorten (met een snelheid van 40 Gbps) voor hoge framesnelheid (HFR) en variabele verversingssnelheid (VRR) en er is ook de nieuwe Game Mode Extreme en AMD FreeSync Premium-ondersteuning. Met Game Mode Extreme zijn de ingenieurs van Panasonic erin geslaagd de latentie terug te brengen tot een van de allerlaagste cijfers in de branche voor een OLED-tv.

Een punt dat Panasonic opmerkte, was dat, hoewel alle OLED-modellen worden geleverd met twee HDMI 2.1-poorten en 4K HFR- en 4K@120Hz VRR-signalen kunnen ontvangen, ze slechts de helft van de verticale resolutie kunnen weergeven. Het bedrijf heeft 'ergens in 2021' een firmware-update beloofd om het 4K HFR-element van het probleem op te lossen en er zullen verdere aankondigingen worden gedaan over het 4K@120Hz VRR-probleem. Andere resoluties dan 4K@120Hz VRR, zoals Full HD en 4K@60Hz VRR, worden vanaf het moment van verzending zondermeer ondersteund.

Net als bij het vlaggenschip JZ2000, hebben alle 2021 OLED-series kleurafstemming gekregen door de Hollywood industrieprofessional Stefan Sonnenfeld en Panasonic denkt dat de nieuwste modellen “de maatstaf zullen zijn voor het bekijken van filmische en premium-inhoud.”

Ook volledig ondersteund door het hele OLED-assortiment is Filmmaker Mode met Intelligent Sensing, die Panasonic aankondigde in zijn 2020 OLED-modellen, en Dolby Vision IQ samen met Dolby Vision, HDR10 + Adaptive en HLG HDR zullen allemaal worden ondersteund.

Ten slotte komt er in 2021 ook een gloednieuwe afstandsbediening met verbeterde ergonomie.

Het Panasonic OLED-tv-assortiment is vanaf juni 2021 verkrijgbaar bij geautoriseerde retailers.

 

EDITORS' CHOICE