NIEUWSLuxman

Luxman LMC-5: mc-element vanwege 95-jarig jubileum

Het Japanse Luxman heeft een nieuw mc-element aangekondigd. Dat is precies op tijd voor het 95-jarig jubileum van het bedrijf en 40 jaar na de presentatie van de legendarische LMC-1- en LMC-2-modellen. Volgens Luxman is de LMC-5 met hele nauwe toleranties ontwikkeld en gebouwd. In de loop van het komende voorjaar zou de LMC-5 geleverd moeten gaan worden.

Luxman LMC-5

De nieuwe LMC-5 van het in Japan gevestigde audiobedrijf Luxman is een mc-element. “MC” staat voor “moving coil” en dat betekent bewegende spoel. Volgens de makers is bij de ontwikkeling niets aan het toeval overgelaten. Zoals met alle producten, stopte Luxman niet bij theoretisch ontwikkelingswerk, maar bouwde een groot aantal prototypes om elk detail nauwkeurig af te stemmen voor de beste geluidsweergave. Symmetrisch gewikkelde spoelen zorgen voor een betere kanaalscheiding en de spoeldraad, die slechts 30 micrometer dik is, garandeert snelheid, signaalgetrouwheid en is vrij van resonantie.

De behuizing van de LMC-5 is in donkerrood geverfd, de klassieke merkkleur Luxman en is versierd met het bedrijfslogo. Het aluminium blok heeft echter veel meer te bieden dan alleen visuele charmes. Het zorgt ervoor dat het element, ondanks het lage gewicht van slechts 8,5 gram, gelijkmatig over de plaat beweegt, zodat de scanunit altijd optimale werkomstandigheden heeft. Bovendien is het materiaal niet magnetisch en heeft het geen enkele invloed op de elektromechanische energieoverdracht.

De legendarische LMC-1- en LMC-2-cartridges, zoals de PD-300-drive, die in 1980 werd uitgebracht zijn mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf. Terwijl de jaren negentig in het teken stonden van digitale afspeelmedia, geniet het audiofiele geluid van vinyl al geruime tijd weer een groeiende populariteit. Zo is de verkoop van digitale geluidsdragers het afgelopen decennium met ongeveer 10 procent gedaald op jaarbasis, terwijl de verkoop van platen sinds 2010 bijna vertienvoudigd is. Luxman herkende deze trend en bracht de PD-151 op de markt, een drive die, samen met de E-250 (transistor) en EQ-500 (buizen) phono-voorversterkers, is gewijd aan het afspelen van vinyl.

Luxman LMC-5: prijs en beschikbaarheid

Het is niet duidelijk wanneer precies de levering van de LMC-5 zal beginnen maar naar verwachting is dat in de loop van het komende voorjaar. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar – louter ter indicatie – op Duitstalige websites zagen wij een prijs van net geen 2.300 euro.


EDITORS' CHOICE