NIEUWSRoon

Plugin RooExtend laat je Roon gebruiken met oude streamers

Dr. Carl-Werner Oehlrich, ontwikkelaar van het AudioVolver ruimtecorrectiesysteem en CEO van definiteAudio GmbH gevestigd in Duitsland is naar eigen zeggen een enthousiaste gebruiker van Roon. Oehlrich heeft een website opgezet Roon-extensies te leveren die hij nuttig acht. “In tegenstelling tot andere oplossingen is alles wat hier wordt aangeboden plug & play. Mijn topprioriteit is om u een eenvoudige installatie en een probleemloze werking te bieden,” aldus Oehlrich.

Gebruik Roon met Microsoft Surface Dial

Het eerste product op rooExtend dat nu beschikbaar is, is rooDial, een Roon-extensie voor de Microsoft Surface Dial.

Wil je Roon bedienen met een minimale draadloze draaiknop? Dan is rooDial perfect voor jou. RooDial, het eerste deel van een toekomstige rooExtend-suite, is software die is ontwikkeld om de gebruiker in staat te stellen Roon te bedienen met een standaard Microsoft Surface Dial, een minimaal, eenvoudig en goed ontworpen product dat in elk huis past. Met rooDial kun je niet alleen het volume regelen, je kunt ook nummers onmiddellijk pauzeren en overslaan met een draai of een druk op de knop, aldus de uitleg van de makers.

De rooDial-software wordt geleverd als een gebruiksklare software image op een micro-SD kaart voor de Raspberry Pi. De installatie is daardoor een simpele plug and play. Voordat de licentie wordt verleend, is de rooDial-software gedeeltelijk functioneel en dus kan de hele installatie van tevoren worden getest.

Gebruik UPnP-streamers met Roon

Wil je een UPnP-streamer gebruiken die nog niet Roon Ready is? Dan zou rooUPnP perfect wel eens uitkomst kunnen zijn. RooUPnP is software die is ontwikkeld om Roon te openen voor alle UPnP-streamers die FLAC-, PCM- of MP3-audio kunnen afspelen. Met rooUPnP is het eindelijk mogelijk om oudere UPnP-streamers met Roon te gebruiken, waardoor je geld bespaart voor een nieuwe Roon Ready-streamer. Dit alles zonder enig kwaliteitsverlies op een Bit Perfect-manier. RooUPnP ondersteunt afspelen zonder onderbrekingen en een individuele configuratie voor elk van uw UPnP-streamers. Met rooUPnP kunt u alle transportactiviteiten (stoppen, afspelen,…) en de volumeregeling van uw UPnP-streamer met Roon regelen.

De rooUPnP-software is opgenomen in het rooExtend-platform, geleverd als een gebruiksklare micro SD-kaartimage voor de Raspberry Pi4. Voordat rooUPnP een licentie verleent, ontdekt het alle actieve UPnP-streamers in het netwerk van de gebruiker en toont het de apparaten die met rooUPnP zullen werken.

RooPlay

Een nog te ontwikkelen product is rooPlay. “Veel klanten vroegen me om Roon-Bridge in rooExtend te integreren, zodat het rooExtend-beeld kan worden gebruikt om Roon-weergave op een externe audio-interface mogelijk te maken. Alle USB Class-2 audio-interfaces worden ondersteund door rooPlay.

Maar er zullen er nog meer zijn. Ik zocht naar een USB-audio-interface met uitzonderlijke audiokwaliteit. De winnaar was: Motu M4,” aldus Oehlich.

Het is echter geen gemakkelijke taak om deze uitstekende audio-interface probleemloos te laten werken met een Raspberry Pi4. Linux wordt niet officieel ondersteund. Dus rooUPnP implementeert een speciale behandeling die zelfs kan worden gebruikt in een 2x2-opstelling met XO-filters in Roon!

rooPlay, rooUPnP en rooDial worden op dezelfde SD-kaart verzonden, zodat de gebruiker tijdens de installatie kan beslissen welke functie hij wil gebruiken en licentiëren.

Meer weten? Kijk dan op de website van rooExtend.

MERK

EDITORS' CHOICE