REVIEW

Review: Empyrium - Uber Den Sternen (LP)

Eric de Boer | 20 maart 2021

Met Über Den Sternen brengt het Duitse gezelschap Empyrium niet alleen hun zesde langspeler uit, die release valt 'toevallig' ook samen met het vijfentwintigjarige bestaan van het platenlabel Prophecy Productions. Het album is een wonderschone reis door de West-Duitse natuur, aangevuld met folklore in een niets minder dan sprookjesachtige setting.

Het heeft zeven jaar mogen duren voordat Empyrium (wat zelf ook ‘boven de sterren’ betekent) een nieuw album uitbracht. En dat is voor deze band, bestaand uit Marcus ‘Schwadorf’ Stock en Thomas Helm, ook niets nieuws. Het platenlabel Prophecy Productions werd een kwart eeuw geleden opgericht om het eerste Empyrium album getiteld A Wintersunset… uit te kunnen brengen en sindsdien geniet de band een soort van cultstatus onder liefhebbers van initieel folkmetal en later duistere neo-folk en neo-klassiek. De heren staan er inmiddels om bekend om zowel op het podium als in de studio een magische akoestische sfeer te combineren met een gedragen, bijna etherische zangstijl en romantische en natuurmystieke elementen op geheel eigen wijze samen te smelten.

Über Den Sternen is uitgebracht op dubbel-vinyl met de prachtige cover art van de hand van Fursy Teyssier (live-bandlid, grafisch artiest en tevens frontman van Les Discrets) in goud op de groene albumhoes en als ets fraai verwerkt op de vierde plaatkant. Op het album zijn naast Helm en Schwadorf ook Nadine Stock (inderdaad, de vrouw van Marcus) op dwarsfluit, Uline Deinert op viool en Robina Huy op cello te horen.

Zoals te verwachten was, zit Über Den Sternen ook vol met muzikale en tekstuele verwijzingen naar de Frankische natuur en de lokale folklore. Het geheel start met The Three Flames Sapphire, dat akoestisch start met cello en gitaar en meteen de fraaie, maar eigenzinnige opera-achtige zangstijl van de heren combineert met een middeleeuws-geïnspireerde muzikale stijl. Gedragen, opbouwend en uiterst melodieus.

De combinatie van dwarsfluit en distorted gitaren die geen heel groot podium innemen in het klankbeeld is uniek en tegelijkertijd heel erg fijn. Hoewel dit onder dark neo-folk geschaard kan worden, zijn elementen van wereldmuziek (zelfs Dead Can Dance), shoegaze en blackgaze niet ver weg.

En dat wordt vervolgd op de tracks die erna komen, hoewel Empyrium vanaf het nummer A Lucid Tower Beckons On The Hills Afar ook weer teruggrijpt naar het verste verleden met screams en pure black metal elementen, die op fraaie wijze verweven zijn met de klassieke en neo-folk elementen. De afwisseling tussen de harsh vocals en de gedragen zangstijl vormen samen met de tempo- en stijlwisselingen voor een spannende en zelfs zinnenprikkelende luisterervaring. Een track als The Oaken Throne neemt je mee naar een donker Teutoons woud, waar natuur en mystiek thuishoren en de luisteraar zichzelf af ziet dalen in een bijna sprookjesachtige natuur. Hou je gedachten dan maar eens bij het hier en nu.

Via het instrumentale en akoestische Moonrise, het rustige The Archer met alweer die link naar Dead Can Dance erin en het innemende, maar heerlijk terughoudende The Wild Swans en het wederom instrumentale In The Morning Mist is daar dan het enige Duitstalige nummer en tevens hoogtepunt van het album. Want de titeltrack van Über Den Sternen is niets minder dan een viering van al het voorgaande, en het verenigt de geschiedenis van Empyrium met het heden. Wellicht ook zelfs die van het platenlabel, waaraan de band nog steeds trouw is. Alle elementen vanuit het heden en het verleden zitten in deze track verwerkt, terwijl het nummer zelf ook uniek is dankzij de vocalen die niet in het Engels, maar in het Duits vertolkt worden. Het past als een goed maatkostuum, zij het dat dat kostuum zowel donkergroen als zwart is. Black metal, shoegaze, Neo-folk, dark folk en klassieke elementen samengepakt in ruim tien minuten meeslependheid. Puur genot, zelfs wanneer de ‘black’ elementen normaal niet je smaak zouden zijn. Een toekomstige klassieker, dit nummer.

En zo is Über Den Sternen een fantastische plaat geworden, vol diversiteit en zelfs tegenstellingen ter verrijking van de sprookjesachtige sfeer en het mystieke thema. Melancholie staat tegenover vrolijkheid, waarheid tegenover fictie, progressief tegenover archaïsch en donker tegenover licht. Puur genieten van muzikaal vakmanschap in een fijn klankmatig jasje. Want de lp kent een mooie persing en een open klank die, het genre in ogenschouw nemend, vrij goed klinkt. Zeer warm aanbevolen.

Muziek: 9,2
Klank: 7,9
Kwaliteit persing: 8,8
Label: Prophecy Productions
Speelduur: 52:34 minuten
Empyrium Bandcamp-pagina
Luister dit album via Tidal


EDITORS' CHOICE