NIEUWS

Square Inc. neemt meerderheidsbelang in streamingdienst Tidal

Het Amerikaanse Square Inc. heeft vandaag aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan om een meerderheidsbelang te verwerven in de streamingdienst Tidal en is van plan Shawn “Jay-Z” Carter in de Raad van Bestuur te benoemen. Square verwacht een mix van contanten en aandelen van 297 miljoen dollar te betalen voor een aanzienlijk meerderheidsbelang en bestaande aandeelhouders van artiesten zullen de resterende belanghebbenden zijn. Tidal zal onafhankelijk opereren binnen Square, naast de ecosystemen van de Seller en Cash App.

Square heeft een meerderheidsbelang in Tidal overgenomen van rapper Jay-Z. De betalingsverwerker betaalt er omgerekend circa 248 miljoen euro voor. Met de overname zegt Square-ceo Jack Dorsey dat Tidal muzikanten straks beter kan helpen met het verdienen van geld.

Hoeveel aandelen Square precies in Tidal neemt is niet duidelijk, maar Square spreekt over een “significant meerderheidsbelang”. Zowel Jay-Z als de muzikanten die al aandeelhouders waren, behouden een belang in het bedrijf. Tidal zal onafhankelijk binnen Square blijven werken.

Artiesten zijn volgens Tidal ondernemers 'met een droom' die toegang tot systemen nodig hebben om hun dromen te kunnen verwezenlijken. Square-ceo Jack Dorsey denkt dat Square daarbij kan helpen en zegt dat de muziekindustrie en de geldindustrie raakvlakken hebben. Op Twitter schrijft Dorsey eerst te willen focussen op 'de meest kritische behoeften van artiesten en het laten groeien van hun aantallen fans'. Ook komen er 'nieuwe luisterervaringen' om fans dichterbij elkaar te brengen, moet het makkelijker worden om merchandise te kopen en komen er nieuwe inkomstenstromen voor artiesten.

Jack Dorsey verklaart als volgt: “ik ben Jay's visie, wijsheid en leiderschap dankbaar. Ik wist dat Tidal iets speciaals was zodra ik het ervoer en ik ben geïnspireerd om met hem samen te werken. Hij zal nu helpen bij het leiden van ons hele bedrijf, inclusief de verkoper en de cash-app.”

Shawn Carter / Jay-Z voegt er aan toe: “Jack is een van de grootste geesten van onze tijd en onze vele discussies over de eindeloze mogelijkheden van Tidal hebben me nog meer geïnspireerd over de toekomst ervan. Deze gedeelde visie maakt me nog meer opgewonden om lid te worden van het Square-bestuur.”

Tidal is een muziekstreamingdienst die in 2014 werd opgericht in Noorwegen.Het bedrijf claimt binnen de streamingindustrie de hoogste royalties te betalen aan artiesten. Jay-Z nam het bedrijf begin 2015 over. Betalingsverwerker Square werd in 2009 opgericht door onder meer Twitter-ceo Jack Dorsey. Het bedrijf maakt onder meer een scanner die je in een Lightning- of 3,5mm-poort inplugt en die je de magneetstrip van een bankkaart laat scannen. Ook verkoopt het bedrijf kassasystemen en geldverwerkingssoftware.


EDITORS' CHOICE