NIEUWSShanling

Brand bij AKM verplicht Shanling nieuwe speler M6 (21) te maken

Het Chinese audiobedrijf Shanling heeft de M6 (21) aangekondigd, een nieuwe draagbare audiospeler. Shanling is min of meer gedwongen om de nieuwe M6 (21) uit te brengen. De oorspronkelijke M6 had DAC-chips van AKM aan boord, maar de uitslaande brand bij AKM heeft de productie van DAC-chips stilgelegd. De M6 (21) heeft DAC-chips van ESS Sabre aan boord.

Shanling M6 (21): nieuwe versie van de M6 met andere DAC-chips aan boord

In oktober 2020 brak brand uit in de fabriek van AKM in Japan. Deze gebeurtenis had een aanzienlijke impact op de beschikbaarheid van AKM DAC-chips. Het gevolg was stopzetting van bepaalde modellen, tekort aan DAC-chips op de hele markt en in sommige gevallen extreme prijsstijgingen.

AKM DAC's waren jarenlang een belangrijk onderdeel van de audioontwerpen van Shanling en waren het kerncomponent van alle hoger geplaatste draagbare spelers. Op het moment van de brand had Shanling een behoorlijke voorraad van alle verschillende DAC's om de productie gaande te houden, maar, zo stelt het bedrijf “we wisten dat we op een gegeven moment gedwongen zouden gaan worden om over te schakelen naar andere DAC-chips."

Wat is er anders op M6 (21)? De nieuwe M6 (21) heeft een paar ESS Sabre ES9038Q2M DAC-chips aan boord en een nieuw versterkercircuit passend bij deze nieuwe DAC. Voorts is MQA-ondersteuning toegevoegd. Het nieuwe toestel is alleen verkrijgbaar als zwarte body met gouden draaiknop. Alle andere aspecten zijn ongewijzigd.

Wij hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux maar Shanling laat weten dat de prijs van de M6 (21) hoger zal zijn dan die van de oorspronkelijke M6. Dit komt door een combinatie van redenen, onder andere door de hogere prijs van ESS DAC-chips, vooral gezien de huidige marktsituatie, verschillende wisselkoersen, nieuwe certificeringen voor de M6 (21) en een paar kleinere dingen.

De Shanling M6 Android-speler zal het eerste product van Shanling zijn dat deze verandering ondergaat. De nieuwe versie, gemarkeerd als M6 (21), wordt in maart in China uitgebracht en de internationale release volgt in april. Wie de originele op AKM gebaseerde M6 wil hebben, moet snel naar een dealer die nog voorraad heeft voordat ze allemaal uitverkocht zijn.


EDITORS' CHOICE