NIEUWS

Vermeer Model Three Dac: hoogwaardige DA-converter/streamer uit Frankrijk

Het Franse audiobedrijf Vermeer Audio heeft zijn huidige portfolio verdubbeld door aankondiging van de Model Three Dac. Naar eigen zeggen is de nieuwe Model Three Dac afgeleid van de Model Two, maar de Model Three Dac is wat goedkoper dan de Model Two. Vermeer gebruikt LEEDH Processing voor digitale volumeregeling met behoud van resolutie. In de eindtrap zijn buizen verwerkt. We weten nog niet vanaf wanneer de Model Three Dac van Vermeer geleverd zal kunnen worden.

Vermeer Model Three Dac: DA-converter, voorversterker en streamer

De Model Three Dac is volledig gebaseerd op de Model Two en de componenten die dit compromisloze toestel tot een succes hebben gemaakt. “Onze expertise in ontwerp en in de verwerking van digitale en analoge signalen heeft ons in staat gesteld een zeer hoogwaardige eenheid te ontwikkelen die toch in een meer betaalbare prijsklasse is gepositioneerd. Onze Model Three is een geïntegreerde DAC / netwerkspeler / digitale voorversterker die als directe bron kan dienen voor elk type versterker,” aldus het in Frankrijk gevestigde Vermeer Audio.

Vermeer Model Three Dac: LEEDH Processing, innovatieve technologie voor digitale volumeregeling

De Model Three Dac is ontworpen om 100% digitale volumeregeling te integreren. Digitale audio heeft nog steeds talrijke nadelen, een van de belangrijkste is de volumeregeling, die het geluidssignaal verslechtert door de vorm van het muzieksignaal aan te passen. Deze wijziging, die overeenkomt met een verlies van geluidsinformatie, wordt vaak gezien als een afname van de gehoorscherpte die de luisteraar er vaak toe brengt het volume hoger te zetten om “beter te kunnen horen”.

Voor muziek, waar we naar luisteren voor plezier of om te ontspannen, is de kwaliteit ervan gekoppeld aan de schoonheid en muzikale emotie van het geluid. Het is direct afhankelijk van de hoeveelheid informatie die getrouw wordt weergegeven, en in het bijzonder micro-informatie (signalen met zeer lage amplitude) die de mate van realisme van de weergave van de muziek bepalen. De muzikale reproductieketen omvat essentiële volumeaanpassingen, van de opnamestudio tot de uiteindelijke volume-instelling op het hifisysteem in de luisterruimte.

Deze volumeaanpassingen zijn destructief en maken het geluid vlak, wat vaak te wijten is aan “digitaal geluid” dat alle “warmte”, finesse en muzikale charme van analoog geluid heeft verloren.

Dit probleem van verloren informatie, veroorzaakt door digitale volumeregeling, houdt daarom verband met de wijziging van de signaalamplitude. Dit is een bekend probleem en werd vanaf het allereerste begin van digitale audio onderkend en werd altijd beschouwd als een specifiek en intrinsiek kenmerk van dit soort technologie. Geconfronteerd met dit probleem, begon het LEEDH Processing-team enkele jaren geleden met het analyseren van de onderliggende problemen in verband met digitale audio die potentiële vooruitgang beperken.

Het principe van digitalisatie van analoog muzieksignaal, weergegeven in de vorm van een variatie van de amplitude als functie van de tijd, bestaat uit het discretiseren van zowel de schaal van de amplitudewaarden (een functie van het aantal coderingsbits) als de schaal van de tijdwaarden ( een functie van het coderen van de bemonsteringsfrequentie). Omdat al deze waarden vooraf zijn bepaald, wordt het signaal noodzakelijkerwijs bij benadering weergegeven. Deze benadering introduceert de notie van de nauwkeurigheid van deze weergave, die toeneemt met een hoger aantal bits en een hogere bemonsteringsfrequentie.

Sinds de komst van digitale technologieën is de nauwkeurigheid van de opname van audiosignalen inderdaad toegenomen, van 16 bits / 44,1 kHz naar 24 bits / 88,2 kHz of 96 kHz, wat neerkomt op een 136-voudige toename in nauwkeurigheid. Deze “cultuur van nauwkeurigheid”, bekend bij ontwikkelaars van signaalverwerking, is toegepast op alle soorten verwerking (volumeregeling, filtering, oversampling, bestandscompressie, enz.), hetgeen kan bijdragen aan het verlies aan nauwkeurigheid van de aanvankelijke signaalcodering, een probleem dat intrinsiek is aan het principe van digitalisering, waarbij opeenvolgende en cumulatieve onnauwkeurigheden worden geïntroduceerd bij elke bewerking die op het signaal wordt uitgevoerd bij elk type verwerking.

Ondanks het minimaliseren van deze onnauwkeurigheden (of de optimalisatie van de nauwkeurigheid), die nauw verbonden is met de kracht van de processoren en elektronische schakelingen, blijft het audioresultaat niet overtuigend en wordt het door talrijke gebruikers karikaturaal gemaakt door de term “digitaal geluid”.

Dankzij deze expertise besloot het LEEDH Processing-team om oplossingen te ontwikkelen voor de huidige digitale problemen, gebaseerd op wat Vermeer noemt de “cultuur van de trouw” in tegenstelling tot de “cultuur van accuratesse”, die zijn grenzen heeft getoond. Op basis van deze originele benadering heeft het LEEDH PROCESSING-team dus een volumeregelingsproces uitgevonden dat het mogelijk maakt de amplitude van het digitale signaal met perfecte getrouwheid te wijzigen, dwz zonder wijziging van de vorm en dus zonder verlies van informatie.

Wat betreft het voorbeeld van deling, dit proces bestaat uit het verzekeren van een situatie waarin alleen exacte berekeningen op het signaal worden uitgevoerd, en die daarom weinig rekenkracht vereisen. De perfecte kwaliteit die door dit proces wordt verkregen, is dus onafhankelijk van het vermogen van de processors en elektronische schakelingen die in conventionele processen worden gebruikt.

Omdat het principe van het proces puur wiskundig is, is de nauwkeurigheid waarmee de getrouwheid wordt aangetoond voorbeeldig en ondubbelzinnig. Als resultaat werd een eerste patentaanvraag m.b.t. LEEDH Processing ter bescherming van de eerste volledig transparante digitale volumeregeling zonder problemen aanvaard. Het Vermeer Audio Model Three Dac is daarmee uitgerust met de meest efficiënte oplossing voor volumeregeling.

Vermeer Model Three Dac: veel meer dan alleen een DA-converter

De Model Three Dac is een compleet digitaal signaalverwerkingsplatform dat is ontworpen om te worden geïntegreerd in een zeer hoogwaardig systeem. De Model Three Dac is daarom uitgerust met een zeer hoogwaardige balans- en volumeregeling, waardoor het via zijn RCA- of XLR-uitgangen een ideale bron is voor elke eindversterker die op de markt verkrijgbaar is. De verschillende digitale ingangen via USB, RCA Spdif, optische Toslink en XLR / AES-EBU-connectoren worden ook gecompleteerd door een I2S-formaat input via een specifieke HDMI-connector.

Bovendien is de Model Three Dac een volwaardige netwerkspeler omdat hij optioneel kan worden voorzien van een netwerkmodule met een RJ45-ingang die toegang geeft tot bestanden op een NAS of pc die is aangesloten via het thuisnetwerk van de gebruiker. Afhankelijk van de gebruikte applicaties geeft deze functie toegang tot de gangbare streamingdiensten. Deze functie kan natuurlijk worden gebruikt via een tablet, smartphone of pc (UPnP / DLNA-protocol).

Last but not least, en om onder alle omstandigheden totale autonomie te garanderen, heeft Vermeer Audio een hoofdtelefoonconnector in de Model Three Dac opgenomen (minimale impedantie aangesloten hoofdtelefoon 8 Ohm, aanbevolen 16 Ohm), zodat van de reproductiekwaliteit van Vermeer Audio kan worden genoten, ook zonder luidsprekers.

Vermeer Model Three Dac: geavanceerde technologie en buizen in de eindtrap

De Model Three Dac bevat een speciaal voor Vermeer Audio specifiek conversiecircuit en DSP dat werkt op 32 bits / 384 kHz. Het Model Three Dac kan daarom de meeste beschikbare digitale standaarden lezen via zijn netwerkinvoer.

Om te profiteren van de kenmerkende audiokwaliteit van Vermeer Audio, is de laatste eindtrap van de Three Dac uitgerust met buizen, die precies hetzelfde zijn als die van het vlaggenschipmodel Model Two. De gebruikte voedingsmodule is rechtstreeks afkomstig van die van Model Two.

De Model Three Dac heeft een volledig aluminium chassis en het voorpaneel is uit één stuk gesneden. Dit geeft het Model Three Dac een hoge mate van stijfheid. De printplaten zijn traditioneel van premium kwaliteit met 24K vergulde contacten en 70 ppm koperen circuits.

Vermeer Audio Model Three Dac: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de levering van de Model Three Dac gaat beginnen en ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie vernomen. Louter ter indicatie, op een tweetal Engelstalige websites zagen wij voor de volledige versie (dus inclusief netwerkmodule) een prijs van net geen 13.000 euro, maar dat is zonder lokale omzetbelasting (BTW). Een belangstellende moet dus de voor hem geldende BTW er nog bij optellen. De winkelprijs komt dan grofweg in de buurt van 16.000 euro. Maar deze prijs is dus slechts een indicatie en geen officiële prijs. Meer weten? Kijk dan op de website van Vermeer Audio.


EDITORS' CHOICE