REVIEWMicrosoft

Review: Microsoft Surface headphones 2

Quintijn Bulterman | 11 januari 2021 | Microsoft

SAMENVATTING

Een geluidskarakter dat nauwelijks luistervermoeidheid oplevert, een ontwerp dat comfort biedt, en ANC met maar liefst 13 standen zorgen samen voor een fijne ervaring waar je lang mee door kunt. We missen alleen dat kleine beetje muzikale emotie wat het plaatje af zou maken.

PLUSPUNTEN

  • Prijs
  • Comfort
  • Bouwkwaliteit
  • Bediening

MINPUNTEN

  • Muzikale emotie ontbreekt
  • ANC kan niet volledig uit
  • Accuduur

Technologische innovaties anno nu zijn maar moeilijk bij te houden, want we lijken elke dag wel sprongen te maken. VR, AR, Motion control, flexibele schermen en 360 graden-geluid, het zijn slechts een paar voorbeelden uit de wereld van audio en video. De grote en soms iets minder grote techreuzen die erachter zitten, kan het eigenlijk niet snel genoeg gaan. Van de maker die je al jarenlang helpt met tekstbestanden in Word, spreadsheats in Excel en je meest ambitieuze PowerPoint presentaties, hebben we nu de Surface Headphones 2 ontvangen. En nee, die -s op het einde is geen typo. 

Laptops, smartphones, tablets en all-in-one's, Microsoft is al decennia een van de voorlopers van innovatie. Elektronica voor op het hoofd mocht daarbij niet ontbreken. Dat de fabrikant zich ook daarbij op de zakelijke gebruiker heeft gericht, zal geen verrassing zijn. Wat we wel zien is dat er net als bij Apple een merkeigen ecosysteem ontstaat. En dat ook Microsoft zowel de hardware als de software levert. 

Surface Headphones 2: knap staaltje werk

We kregen vanuit Frankrijk een testexemplaar waar we maar liefst 40 dagen over konden beschikken. Dat moet toch voldoende zijn. De ontvangst, het uitpakken en het in handen krijgen beloofden alvast een goede ervaring. Alles ademt degelijkheid en betrouwbaarheid. De Microsoft Surface Headphones 2 lijkt (lijken?) te zijn gemaaktvan aluminium, kunststof en (kunst)leder. De band voor over het hoofd valt daarbij op. Die is anders qua design dan pakweg een Bose of B&W. Er zit boven de linker en rechter unit een bocht naar boven. Maar er valt nog iets anders op. Aan de buitenkant van beide units zien we ook een prachtig uitgefreesde ring. Het wordt nog mooier, want die ring kan draaien. Aan de onderkant vinden we de knop voor het aan- en uitzetten van de Microsoft Surface headphone 2. Daar zit ook de poort voor USB-C opladen en nog een 3.5 mm aansluiting.

Microsoft maakt graag gebruik van mooie marketingtermen. Zo is de Surface 2 voorzien van 'Omnisonic-geluid' voor een 'immersieve ervaring'. Wat praktischer is de bediening. Dat kan met touch, maar ook door te draaien. Dat Microsoft inderdaad uitkijkt naar de zakelijke gebruiker die ongestoord aan de slag wil, wordt duidelijk met de maar liefst 13 standen aan actieve ruisonderdrukking. En niet 1, maar 2 microfoons voor helderheid bij gesprekken. Moeten we ook spraakbesturing melden? Leuk voor thuis, maar niet in het openbaar.

Comfortabel met de hoofdletter C

Iedere headphone is weer anders. Wat we bij de Microsoft Surface Headphones 2 zien, net als bij de DALI IO6 overigens, zijn de ronde vormen van de oorkussen. Sommige mensen hebben liever de ovale vorm, andere vinden dat ronde toch prettiger zitten. De oorkussens zijn enorm comfortabel en slurpen zich bijna vacuüm tegen het hoofd aan. Een bril dragen met de MS Surface 2 is dan ook geen probleem. De kussens sluiten nog steeds goed af. Het gewicht tijdens het dragen is prima. Het is niet zo licht dat het gevoel van dragen compleet verdwijnt, maar stoort absoluut niet. We hebben het redelijk lang volgehouden met muziek luisteren, maar een goede twee uur is sowieso geen probleem.

Aan de binnenkant van de hoofdband zit een soort rubber/kunststofband. Deze is gevoelig voor vet. Zeker als je kaal bent is dat iets om rekening mee te houden. Een doekje er overheen en het is schoon, maar dit is juist iets wat je graag van tevoren wil weten. Om te luisteren en de Microsoft Surface Headphones 2 te gebruiken, koppelen we de iPhone en de HP laptop. Het is dus mogelijk om twee apparaten te koppelen. Bij het aanzetten van de Surface worden we begroet door een nette damesstem, die ons de resterende accutijd vertelt. 

Snufje meer muziek

De muziek gaat aan en de wenkbrauwen gaan omhoog; van verbazing. Dit is niet wat we verwacht hadden. De muziek klinkt getemperd en terughoudend. Deze periode van acclimatisatie duurt niet heel erg lang. Tussen de 5 en 7 seconden later zijn de trommelvliezen er alweer aan gewend en kunnen we gaan luisteren. Voor het gemak pakken we een reguliere Top 40 of 50 lijst erbij, en beginnen we 'gewoon' te luisteren. Zo krijgen we een beetje idee waar het geluidskarakter ligt. We hebben inmiddels aardig wat vergelijking materiaal – de DALI IO6, B&W PX7 en de PX5 en de Nitro-X, bijvoorbeeld. Voor de volledigheid hebben we zelfs een Bose liggen. Zo kunnen we een goed beeld vormen van de strategie van Microsoft.

Qua geluidsweergave en muzikale beleving komt de Microsoft Surface Headphones 2 terughoudend over. Alsof hij niet alles geeft. Het geluid klinkt gereserveerd. In The Air Tonight – Phil Collins, heeft na de opbouw van alle spanning het moment dat emotie en gevoel los komen. En dat moment is cruciaal voor de muzikale emotie die in het nummer zit. En precies dat komt niet lekker uit de verf. Het klinkt niet slecht, absoluut niet. Het geluid scoort een dikke prima, maar het mist net dat snufje muzikale beleving van bijvoorbeeld de DALI of Bowers. De keerzijde van het behouden karakter is wel dat er urenlang geluisterd kan worden, zonder enige vorm van luistervermoeidheid. Dat is evenwel een belangrijke afweging die Microsoft heeft gemaakt. Het laat ook direct zien op welk publiek Microsoft zich richt.

Als we vervolgens de ANC, die in 13 standen is af te regelen, door middel van de draairing af gaan tasten, dan vallen de puzzelstukjes echt op zijn plaats. De ANC is misschien wel de beste in deze prijsklasse. Door dat te combineren met een afstelling van geluid waarbij er nauwelijks tot geen luistervermoeidheid optreedt, richt Microsoft zich op langdurig gebruik. Dat merken we ook aan het comfort – de Surface 2 zit heerlijk. Comfortabel, niet te zwaar, en de opbouw van warmte wordt prima weer afgevoerd.

Eindoordeel

Microsoft heeft de bokshandschoen uitgedaan en gaat het gevecht aan met Bose. Met de Surface Headphones 2 richt de computergigant zich met name op de zakelijk en langdurige gebruikers van draadloze headphones met ANC. Deze strategie wordt bevestigd door het geluidskarakter, het comfort en de variatie in ANC – al kun je dat laatste nooit helemaal uitzetten. De bouwkwaliteit is beter dan die van de plastic Boses, en met deze prijs lijkt dat enigszins op zand in de ogen van deze concurrent strooien. Afhankelijk van het gebruik – bellen verbruikt bijvoorbeeld wat meer energie – kunnen we zo rond de 16 uur vooruit. Dat is weer iets minder dan de concurrentie, maar veel van die kritiek wordt al wat genuanceerd door de prijs. Met een adviesprijs van 279 euro is Microsoft duidelijk op zoek naar een groter aandeel in de markt voor draadloze ANC headphones. Voor ons had er wel echt een snufje meer muzikale emotie aan toegevoegd mogen worden.

Conclusie

Microsoft is hongerig naar een groter aandeel in de markt van draadloze ANC headphones. Met de Surface Headphones 2 halen ze duidelijk uit naar de Bose. Ze richten zich op de zakelijke gebruikers. Een geluidskarakter dat nauwelijks luistervermoeidheid oplevert, een ontwerp dat comfort biedt, en ANC met maar liefst 13 standen zorgen samen voor een fijne ervaring waar je lang mee door kunt. We missen alleen dat kleine beetje muzikale emotie wat het plaatje af zou maken.

Microsoft Surface Headphones 2
€ 279 | www.microsoft.nl
Beoordeling: 4 / 5


EDITORS' CHOICE