HI-VISITAV-Solutio

Hi-Visit AV-Solutio: Yamaha en Bowers & Wilkins

De samenleving is nog altijd in de greep van het virus, het bedrijfsleven heeft het zwaar te verduren. Vanuit onze reeks Hi-Visits willen we importeurs en dealers een hart onder de riem blijven steken. Een formule om muziekliefhebbers op de hoogte te houden van wat er reilt en zeilt in audiobedrijven in Nederland en België. Voor deze editie gaan we op bezoek bij AV-Solutio in Putte bij Mechelen.

Bart Geens startte in 2007 met AV-Solutio. Een kleinschalige zaak voor elektriciteitswerken bij particulieren, met hier en daar wat advies voor audioapparatuur. Al snel kwam Bart met AV-Solutio in een stroomversnelling terecht. Hij werd steeds meer gevraagd voor projecten in nieuwbouw en verbouwingswerken. Daar kwam een pak domotica bij kijken en ook een flinke portie audio. Bart beleefde zoveel plezier aan deze projecten dat hij afstapte van de pure elektriciteitswerken. Met als gevolg dat hij in 2009 personeel moest aanwerven om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden.

“Het voordeel van een totaalpakket is dat je een project in eigen beheer van begin tot eind kunt uitvoeren”, legt Bart uit. “En omdat daar geen externe partijen bij betrokken worden, is het veel gemakkelijker om het project te controleren en op te volgen.”  

Domotica en audiovideo

“Die projecten zijn lang onze core business geweest. Daar kwam heel wat bij kijken”, lacht Bart. “Vroeger, toen er nog geen sprake was van draadloze luidsprekers, was het niet eenvoudig om in een grote villa alle kamers van muziek te voorzien. Daar kwamen heel wat kabels, luidsprekers en apparatuur aan te pas. Grote ‘zwarte dozen’ in een rack in de kelder waarbij je een programmeur nodig had om de boel in gang te trappen. Ons werk is er een stuk gemakkelijker en aangenamer op geworden. Met een stabiel (wifi)netwerk hebben we meer mogelijkheden dan ooit tevoren.”

De audiomicrobe

Bart is een groot muziekliefhebber. Hij bespeelt de cornet, een geliefd blaasinstrument in fanfares. Al van in zijn jeugd was hij begeesterd door audio. Met dank aan de grote B & W speakers van zijn nonkel die een diepe indruk op hem maakten. Door te experimenteren met afdankertjes uit de familie, werd hij al snel gebeten door de audiomicrobe. Een microbe die, door de realisatie van totaalpakketten waarbij steeds meer audiovisuele toepassingen kwamen kijken, er toe leidde dat het hifigebeuren bij AV-Solutio even belangrijk is als de projecten.

Investeren in zichzelf

De coronapandemie heeft het hifigebeuren bij AV-Solutio zelfs een ware boost gegeven. “Mensen gaan minder op vakantie, kunnen niet meer op restaurant of café gaan en ontmoeten nog nauwelijks vrienden en familie”, aldus Bart. “Daarom investeren ze in zichtzelf. En omdat ze meer thuis zijn dan ooit tevoren, moet het thuis gezellig zijn. Als ze dan hier terecht komen, kunnen we ze over heel de lijn helpen.”

Lockdown en het internet

Met de eerste sluiting van de winkels moest er bij AV-Solutio snel geanticipeerd worden. “Verkopen via het internet was de enige oplossing”, legt Bart uit. Reeds in 2018 dachten we: als dat in Nederland lukt, dan moet dat hier ook lukken. Daarom bouwden we de website ‘Hifis.be’. Een beetje amateuristisch begonnen, en zeer aarzelend, want er komt heel wat bij kijken. Maar toch schoot de verkoop als een raket omhoog. Het liep als een trein, nu nog.”

Yamaha

Yamaha is zo’n merk dat bij AV-Solutio bij wijze van spreken de deur uitvliegt. Geen wonder, want de nieuwste generatie van Yamaha oogt niet alleen origineel maar biedt enorme faciliteiten en klinkt gewoon goed. Yamaha heeft binnen ieders budget en verwachtingen een gepaste oplossing. Het hele assortiment van deze Japanse reus is bij AV-Solutio te beluisteren.

Yamaha WX-C50 Streamer

Met de Yamaha WXC-50 MusicCast streamer en voorversterker zet je probleemloos de eerste stappen in de wereld van streaming audio of breid je gemakkelijk een bestaand muzieksysteem uit. De WXC-50 is multifunctioneel en speelt vrijwel alle muziekbestanden af uit uw eigen netwerk, streamingdienst zoals Qobuz, Deezer, Tidal of Spotify, of via Bluetooth en Airplay. Hij ondersteunt ook HD audio en DSD. Aansluiten op een setje actieve luidsprekers volstaat om muziek te spelen. Je kunt hem zelfs als voorversterker combineren met een eindversterker of met een geïntegreerde versterker. De bediening is een fluitje van een cent dank zij de MusicCast Controller App van Yamaha.

Yamaha A-S2200 integrated amp

De Yamaha A-S2200 is een veelzijdige geïntegreerde versterker. Zoals dat bij Yamaha meestal het geval is, heeft hij een phono amp voor MM en MC aan boord. Met 2 x 160 Watt bij 4 Ohm beschikt hij over een aanzienlijk vermogen. De A-S2200 is met 4 x RCA, 1 x XLR en 1 x Phono volledig analoog. Zijn opvallende niveaumeters, tuimelschakelaars en rechthoekige draaiknoppen geven hem een heerlijke retro-look, net zoals de houten zijpaneeltjes in zwarte pianolak.

Yamaha CD-S2100 Cd-player

De Yamaha CD-S2100 sacd-speler is niet zo maar een schijfjesspeler. Met zijn doordachte symmetrische constructie is hij het bewijs van het fijne vakmanschap dat Yamaha al decennia lang in huis heeft. Het aluminium laadmechanisme bevindt zich in het midden van het toestel, de digitale voeding en printplaat bevinden zich aan de linkerkant en de analoge voeding en printplaat bevinden zich aan de rechterkant. Keurig van elkaar gescheiden zodat nadelige effecten van interferentie tussen de circuits geëlimineerd worden. De CD-2100 kan ook gebruikt worden als een hoogwaardige 32-bit DAC.

Yamaha Vinyl500 draadloze platendraaier

De Yamaha MusicCast Vinyl500 is een opmerkelijke platendraaier. Je verbindt hem draadloos met je Yamaha MusicCast speakers en alle andere MusicCast apparaten van Yamaha. De Vinyl500 speelt dus niet alleen platen af, hij streamt ze terwijl je ze afspeelt. Maar even goed kun je hem gewoon aansluiten op een versterker zoals de A-S2200. Daarvoor heb je zelfs geen phono amp nodig. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft deze platendraaier ook streamingdiensten, AirPlay en Bluetooth aan boord. Met de Vinyl500 sla je dus twee vliegen in een klap.

Bowers & Wilkins

Bart Geens koestert al sinds zijn jeugdjaren een voorliefde voor B&W, met dank aan de grote B&W speakers van zijn nonkel. B&W werd al gauw een ideale partner voor de projecten van AV-Solutio omwille van de vele mogelijkheden die het Britse merk biedt op het vlak van custom install en home theater.

B&W 702 S2

De B&W 702 S2 is het topmodel uit de 700 Serie. Een vloerstaande speaker. Met zijn drie Aerofoil Profile-drivers voor het laag en een tweeter bovenop de behuizing en technologieën die vanuit de 800 Serie doorsijpelden, levert de 702 S2 een bijzonder hoogwaardige geluidskwaliteit. De behuizing van die tweeter wordt uit een blok aluminium gefreesd en vormt een akoestisch geoptimaliseerde constructie die ongevoelig is voor resonanties.

De demo

Voor de demo luisteren we naar de Yamaha A-S2200 geïntegreerde amp die muziek aangeleverd krijgt via de CD-S2100 cd-speler, de WX-C50 streamer en de Vinyl500 platendraaier. De speakers zijn uiteraard de B&W 702 S2. De grote showroom van AV-Solutio is nog niet helemaal geoptimaliseerd voor uitvoerige luistersessies, maar er wordt volop aan gewerkt. Niettemin klinkt de set behoorlijk goed. Dat Bart van koperblazers houdt, horen we aan de geselecteerde muziek. En dat komt goed van pas, want het maakt de uitdaging voor de Yamaha’s en de B&W er des te groter op.

De uitdaging

Een uitdaging die deze set blijkbaar met plezier en gemak aangaat. Een heerlijke, muzikale ervaring zonder kapsones. Met een grote ruimtelijkheid en detaillering, altijd met gevoel en zonder hinderlijke artefacten. Eigenlijk zoals we het al jaar en dag van Yamaha en B&W gewend zijn. 

Draadloos vinyl

Als we de Vinyl500 platendraaier loskoppelen, wordt het helemaal te gek. We draaien een vinylplaat en beluisteren die via de MusicCast 50 draadloze speaker die enkele meters verder opgesteld staat. Tien jaar geleden zou je hiervoor beschuldigd worden van hekserij. Vandaag moet je er nog altijd even aan wennen. Maar de muziek die deze combinatie levert klinkt ronduit dynamisch.

(H)Eerlijke producten

“Alle producten die hier te koop zijn, zijn (h)eerlijke producten”, stelt Bart Geens, “wij hebben niet de ambitie om te investeren in high-end. High-end is knap, maar er moeten ook kopers voor zijn. Het aantal potentiële kopers is lager dan het aanbod. Het voornaamste is dat je muziekbronnen in evenwicht zijn, dat alles mooi bij elkaar past.” En dat is met Yamaha en B&W beslist het geval.

In goede en in slechte tijden

Bart Geens is een gedreven man met visie, met beide voeten op de grond, vriendelijk en zonder franjes. De merken die hij verkoopt passen perfect in die visie. Met Yamaha kan hij voor iedereen een gepast muzieksysteem samenstellen. Bowers & Wilkins biedt bijkomende troeven inzake inbouwluidsprekers. En dan is er nog het aspect domotica. Kortom, AV-Solutio is er helemaal klaar voor. In goede en in slechte tijden.

Demoset 
Yamaha A-S2200 integrated amp: € 3.199
Yamaha CD-S2100 Cd-player: € 2.299
Yamaha Vinyl500 draadloze platendraaier: € 649 
Yamaha WX-C50 Streamer: € 399
Bowers & Wilkins 702 S2: € 4.098 per paar

Kijk voor meer informatie op av-solutio.be.


MERK

EDITORS' CHOICE