REVIEWLG

Review: LG Tone Free HBS-FN7 - Oortjes met ruisonderdrukking en Meridian-knowhow

Jamie Biesemans | 22 december 2020 | Fotografie Fabrikant | LG

SAMENVATTING

In een overvolle markt vallen de LG HBS-FN7-oortjes op door een aantal positieve zaken. Zoals een goed draagcomfort en een gebalanceerd geluid, als je de juiste EQ-modus kiest tenminste. De noise-cancelling is bovendien effectief, wat deze LG-oortjes nuttig maakt in luidruchtige omgevingen.

PLUSPUNTEN

  • Prima draagcomfort
  • Vijf minuten laden is één uur muziek
  • Nuttige touchcontrols
  • Inbreng van Meridian

MINPUNTEN

  • Geen aptX of LDAC
  • Iets hogere prijs

LG werkt al enkele jaren samen met Meridian, onder meer voor het ontwerp van soundbars. De nieuwste vrucht van dat huwelijk nestelt zich echter in een heel andere categorie, die van draadloze oortjes met noise-cancelling.

Onder de naam Tone Free heeft LG al eerder een aantal draadloze oortjes uitgebracht. De HBS-FN7 die we hier bekijken is het topmodel, uitgerust met actieve ruisonderdrukking. Het zijn dus in-ears zonder een kabel en geschikt voor gebruik in luidruchtige omgevingen. Vroeger zouden we schrijven: voor in de trein of in een open kantoor, in de huidige omstandigheden bewijzen oortjes zoals deze eerder hun nut bij het thuiswerken als de buurman in doehetzelf-modus schiet.

Draadloze oortjes zijn momenteel heel populair en bijgevolg wordt de markt overspoeld met nieuwe producten. LG zet twee unieke kaarten in om op te vallen: een sound getuned door Meridian en de UVnano-functie. Dit laatste is een functie in de case die de oortjes met UV-licht bestraalt zodat “99,9 procent” van bacteriën gedood worden.

Blijven goed zitten 

Dit zijn totaal draadloze oortjes, bestaande uit twee toestellen die via Bluetooth draadloos met het brontoestel verbinden. In de meeste gevallen zal dat een smartphone zijn, maar je kunt de HBS-FN7 ook gebruiken met een tablet of laptop. Het zijn heel kleine, lichte toestellen van nog geen 8 gram per stuk die dankzij dopjes in je oorkanaal vastzitten. LG noemt deze dopjes zelf ‘gels’ en stelt dat ze een eigen ontwerp uitdokterden die voor een betere afsluiting van geluid rondom je zorgt.

De gezondheidskaart wordt hier opnieuw getrokken, want voor het materiaal van de dopjes is er gegaan voor niet-giftige en hypoallergene siliconen. LG noemt ze medisch verantwoord. Zoals gebruikelijk vind je een drietal sets in verschillende maten in de verpakking. We vonden de dopjes goed zitten, ook als we rondliepen of een duik in de sofa namen. Je vergeet heel snel dat je de oortjes draagt – precies wat je wil.

Draadloos laden kan 

De HBS-FN7’s komen met een eigen case. Die dubbelt als lader. De batterij in de oortjes gaat ongeveer zeven uur mee (zonder noise-cancelling), waarna je ze nog twee keer kunt opladen door de toestellen weer in hun case te stoppen. Het bezit immers een eigen batterij die fungeert als powerbank. De case laad je op zijn beurt op via een USB-C-kabel of draadloos, wat wel handig is. Nog nuttiger is de snellaadfunctie. Als je de oortjes vijf minuten in het doosje stopt, kun je alweer een uurtje langer luisteren. Die extra’s compenseren de eerder middelmatige autonomie.

Bij de Tone Free-oortjes hoort een prima app (iOS en Android) om de klank via een equalizer te personaliseren. Je kiest uit vier presets die door Meridian getuned zijn of twee die je zelf kunt instellen. In de app schakel je tussen gewoon luisteren, met noise-cancelling of de Ambient Sound-modus waarbij de microfoons aan de buitenkant van de HBS-FN7 net wél geluid doorlaten. Zo kun je met iemand een gesprek voeren zonder de oortjes uit te nemen. Dit werkt wel, maar je mag wel veel ruis en scherpe klanken te verwerken. De ruisonderdrukking is voor draadloze oortjes goed te noemen, al benadert de HBS-FN7 niet de efficiëntie van de beste over-earhoofdtelefoons met NC.

Boeiend om naar te luisteren

Eens je de gepaste EQ-setting kiest, zal je niet vaak in de Tone Free-app duiken. Schakelen tussen noise-cancelling en ambient sound doe je sneller via de touchcontrols aan de zijkant van de oortjes. Als je ze uitneemt, wordt je muziek of video automatisch gepauzeerd. Dat vinden we vooral handig als we op een middag met onderbrekingen onze achterstand in de Netflix-kijklijst poogden weg te werken. De standaardgeluidsmodus kun je (relatief) natuurlijk noemen. We zetten 'relatief' er bij, omdat mobiel gebruik en functies als noise-cancelling wel een invloed hebben op de klankervaring. De HBS-FN7 serveert echter geen te vette bassen op, wat veel draadloze oortjes wél doen. Heb je daar toch zin in, dan is er nog een Bass Boost-functie die de Roman Flügel-remix van Pantha Du Prince’s ‘The Crown Territory’ op fraaie wijze aandikt zonder de andere synthklanken dof te maken. In de Natural-modus kun je probleemloos lang luisteren naar gitaarmuziek of zelfs klassiek. De LG’s zijn echte allrounders, universeler dan de meeste draadloze oortjes.

Conclusie

In een overvolle markt vallen de LG HBS-FN7-oortjes op door een aantal positieve zaken. Zoals een goed draagcomfort en een gebalanceerd geluid, als je de juiste EQ-modus kiest tenminste. De noise-cancelling is bovendien effectief, wat deze LG-oortjes nuttig maakt in luidruchtige omgevingen. Ze geven je een manier om in alle rust en zonder dat er een grote koptelefoon op je hoofd prijkt van je muziek of een Netflix-film te genieten.

LG Tone Free HBS-FN7
199 euro | www.lgelectronics.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE