NIEUWS

Iotavx NP3: streamer, tuner en cd-speler


Sinan Kökbugur | 25 november 2020 | Fotografie Fabrikant

“Moe van grote, dure stapels van verschillende bronapparaten? Geen overzicht meer van de chaos van de talloze rondslingerende afstandsbedieningen? Dan is de Iotavx NP3 wellicht de oplossing,” aldus de Britse audiofabrikant Iotavx. De aangekondigde NP3 is een streamer die om kan gaan met lokale bronnen en bronnen op het thuisnetwerk of op internet. Tevens zijn uitgebreide radiofuncties ingebouwd, alsmede een cd-loopwerk. Een belangstellende zal wel nog even moeten wachten. De aanvang van de levering staat gepland voor de tweede helft van 2021.

Iotavx NP3: muzikale duizendpoot

Het in Groot-Brittannië gevestigde Iotavx is met name bekend van zijn betaalbare meerkanaals producten, maar het bedrijf heeft ook een lijn van stereoproducten die steeds verder wordt uitgebouwd. Het nieuwste product is de NP3, een veelzijdig bronapparaat. De nieuwe NP3 is een netwerkspeler, maar om dit apparaat gewoon een netwerkspeler te noemen, zou iets te kort door de bocht zijn.

De NP3 combineert handige streamingfuncties met een hoogwaardige cd-speler, DAB + en FM-radio en tal van andere aansluitmogelijkheden. Afspelen via USB-audio of (optioneel) bluetooth (AptX) is net zo handig als het gebruik als DLNA en UPnP. Dankzij de ingebouwde volumeregeling is de NP3 ook te gebruiken als voorversterker. In dit geval neemt de hoogwaardige DAC van Texas Instruments de conversie van het digitale naar het analoge domein over. Al deze eigenschappen zijn terug te vinden in de moderne, netjes afgewerkte en uiterst handige behuizing.

De NP3 is via wifi of LAN aan te sluiten op een thuisnetwerk waardoor streaming opties zoals het gebruik van Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz, Napster, etc. beschikbaar zijn. Muziek die op een server is opgeslagen, kan ook worden afgespeeld met behulp van DLNA / Upnp.

Het ingebouwde cd-loopwerk speelt volgens de fabrikant de muziekcollectie af in de hoogste kwaliteit. Cd’s met daarop WAV- of MP3-bestanden kunnen ook worden afgespeeld.

De NP3 is voorzien van uitgebreide radiofuncties en speelt DAB +, FM en internetradio. USB-audio kan gemakkelijk vanaf de pc worden afgespeeld via de USB-ingang aan de achterkant. De NP3 ondersteunt de verwerking van bestanden met een hoge resolutie tot 24-bit/192 kHz.

Met de optioneel verkrijgbare Iotavx bluetooth-adapter kan de NP3 muziekbestanden ook via bluetooth ontvangen (met ondersteuning van aptX) van een smartphone, tablet of pc.

Dankzij de ingebouwde volumeregeling is de NP3 ook te gebruiken als voorversterker. In combinatie met een eindtrap zoals de Iotavx PA3 wordt de apparatuur die nodig is voor hoogwaardig muziekgenot nog verder gereduceerd. Let wel: de NP3 heeft geen analoge ingangen en kan dus niet in alle gevallen een voorversterker overbodig maken.

Met de triggeringangen en -uitgangen aan de achterkant kan de NP3 mee aan/uitschakelen met een daarvoor geschikt apparaat. “De Iotavx NP3 klinkt niet alleen fantastisch, we vervaardigen hem ook met een zware stalen behuizing en hoogwaardige componenten. Zo zorgen we ervoor dat u lang plezier heeft van uw IOTAVX NP3,” aldus de Britse fabrikant.

Iotavx NP3: prijs en leveringsinformatie

De NP3 van Iotavx is beschikbaar vanaf begin juli 2021 dus een belangstellende zal nog even geduld moeten hebben. We hebben nog geen officiële prijs voor de Benelux vernomen, maar op Duitstalige websites zagen wij een adviesprijs van 600 euro. De optionele bluetooth-dongle kost 25 euro.

EDITORS' CHOICE