REVIEWSangean

Review: Sangean Revery R5

SAMENVATTING

Een radio met een vermogen van 5 Watt. Dat kan toch niks zijn? Het tegendeel is waar. De Sangean Revery R5 is het toonbeeld van een apparaat waar je je niet op dat soort specificaties moet blindstaren. De weergave is bovengemiddeld goed en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Een prima systeem om op een tienerkamer, slaapkamer, werkkamer of in een keuken te plaatsen. Uren luisterplezier gegarandeerd.

PLUSPUNTEN

  • Uitgebreide featureset
  • Uit te breiden naar stereoset of 2.1
  • Weergavekwaliteit op normaal volume
  • Storingsvrije radio ontvangst

MINPUNTEN

  • Geen bluetooth
  • Alleen op afstand te bedienen via app
  • Prijs aan de hoge kant

Tafelradio’s zijn er in alle kleuren en maten en van erg goedkope prullaria tot aan apparaten met serieuze hifi aspiraties. De in deze korte review uitgelichte Sangean Revery R5 (WFR-70) behoort zeker niet tot de eerste categorie. Een kleine alleskunner die meer in zijn mars heeft dan je op het eerste gezicht zou denken.

Sangean Revery R5

De Sangean Revery R5 is een vrij compact model tafelradio. Het is in de basis een mono speaker met een goed leesbaar display en alle knoppen op het front. Het is een net afgewerkte speaker met afgeronde hoekjes en met een uiterlijk wat tussen moderne vormgeving en een beetje retro uitstraling hangt.

De Revery R5 is echter meer dan alleen maar een FM of DAB+ radio. Je kunt ook internetradio en Spotify aanspreken. Naast de ingebakken mogelijkheid voor Spotify kun je de WFR70 inzetten als een DLNA-renderer. Dit maakt het mogelijk meerdere streamingdiensten te gebruiken vanaf je telefoon met apps als mConnect (iOS) of BubbleUPnP (Android). Daarnaast kun je via de aux-ingang een extern apparaat verbinden via een 3,5mm jackplug. En middels de Undok app kun je de Revery R5 met meerdere Sangean apparaten koppelen en zo een multiroom-systeem opzetten. Kortom, het is best een compleet uitgerust apparaat.

Mono naar stereo

Nog een leuke mogelijkheid met de Sangean Revery R5 is dat je van een monosysteem vrij eenvoudig naar een stereo-opstelling kunt uitbreiden. Sangean biedt namelijk ook een bijpassende passieve speaker (SP-40) aan die je op een RCA-speakeruitgang achterop de Revery R5 kunt aansluiten. Op die manier krijg je een 2 x 5 Watt muzieksysteem. Nu klinkt dat weinig indrukwekkend, maar dit is voor een tienerkamer, keuken of werkkamer een zeer capabel systeem. En er is zelfs een subwoofer-uitgang aanwezig. Dus wil je nog wat extra ondersteuning in het laag en heb je nog ergens een actieve subwoofer rondslingeren waar je niks mee doet, aansluiten die hap.

Kwaliteit van weergave

Met 5 Watt (of het dubbele bij een aangesloten passieve speaker) aan muziekvermogen heb je natuurlijk niet genoeg voorhanden om een enorme discotheekachtige ervaring neer te zetten. Maar vergis je niet, het is bij de Sangean Revery R5 echt een gevalletje kwaliteit boven kwantiteit. Er is namelijk behoorlijk veel controle over de ingebouwde fullrange driver. Op de achterzijde is daarbij een kleine reflexpoort aanwezig om de laagweergave wat te ondersteunen.

Eigenlijk is de weergave behoorlijk indrukwekkend voor dit formaat, maar eenmaal op hoger volume merk je wel dat er behoorlijk ingeboet wordt op controle en dynamiek. Dat is inherent aan de specificaties en formfactor. Op lager volume is er zeker detaillering aanwezig in het geluid en klinkt de laagweergave niet rommelig of wollig. Al met al een prima weergave passend bij de prijs en de natuurkundige mogelijkheden. En ter vergelijk; tijdens de testperiode stond de Revery R5 pal naast de IKEA Symfonisk lampspeaker die eveneens op mijn werkkamer staat. Die laatstgenoemde wint het (natuurlijk) op gebied van gebruiksvriendelijkheid doordat het gewoonweg een Sonos speaker is, maar de weergave van de Sangean is prettiger, evenwichtiger en minder vermoeiend. En dat is echt een compliment aan het adres van Sangean.

Conclusie

Een radio met een vermogen van 5 Watt. Dat kan toch niks zijn? Het tegendeel is waar. De Sangean Revery R5 is het toonbeeld van een apparaat waar je je niet op dat soort specificaties moet blindstaren. De weergave is bovengemiddeld goed en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Een prima systeem om op een tienerkamer, slaapkamer, werkkamer of in een keuken te plaatsen. Uren luisterplezier gegarandeerd.

Sangean Revery R5 (WFR-70)
€ 249 | Sangean
Beoordeling 4/5

MERK

EDITORS' CHOICE