REVIEW

Review: Belkin Soundform True Wireless in-ears

Ronald de Boer | 25 oktober 2020 | Fotografie Fabrikant

Draadloze earbuds zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden door het gemak en vaak ook de kwaliteit die ze bieden. Persoonlijk zit ik nog altijd vastgeroest aan oortjes met draad, maar ik begin het hele concept steeds meer te waarderen  en daar zijn deze Soundform True Wireless van Belkin medeverantwoordelijk voor.

Aan de Soundform True Wireless hangt een prijskaartje van ongeveer 60 euro. Wat krijg je daar allemaal voor? Nou, laat me je vertellen dat Belkin niet terughoudend is geweest...

Zo krijg je twee oortjes met Bluetooth 5.0, AAC en SBC audiocodec – AAC wordt automatisch geselecteerd indien mogelijk -  die op eigen accu 5 uur meegaan, en als je ze tussen het luisteren door in de stevige bijgeleverde case doet komt daar nog eens ongeveer 20 uur bij. Als de accu in de case leeg is, wat je kunt zien aan de witte ledjes bovenop, dan is opladen eenvoudig met een Micro USB kabel. De Soundform TW komt met 3 verschillende maten siliconendopjes om te zorgen dat iedereen ze comfortabel kan gebruiken. Wat evenwel goed is om te weten is dat je ook je eigen dopjes kunt gebruiken, aangezien ze van hetzelfde bevestigingssysteem gebruikmaken als ongeveer 99 procent van de markt.

Naast comfort en een goede pasvorm bieden ze ook een vocht afstotende rating aan in de vorm van IP5X. Dat is erg prettig voor de mensen die nogal vochtig worden onder het sporten zoals ondergetekenden.

Bediening

Natuurlijk zouden het geen wireless earbuds zijn als ze niet ook de nodige bedieningsfunctionaliteit aan boord zouden hebben. Zo kun je alles doen door ze simpelweg aan te raken; door ze één keer rechts of links aan te raken kun je de muziek harder of zachter zetten, met 2 aanrakingen zet je het nummer op pauze en met 3 aanraking skip je naar het volgende nummer. Verder kun je ook bellen met de ingebouwde microfoon, als je gebeld wordt kun je opnemen of ophangen door de linker of de rechter earbud twee keer aan te raken. Als je niet wilt opnemen kun je de linker of rechter earbud 2 seconden aanraken, als je niet gebeld wordt kun je met deze aanraking je digitale assistentie tevoorschijn toveren.

Weergave

Om heel eerlijk te zijn verwachtte ik geen baanbrekend geluid want gezien de prijs en al die genoemde functies moet er wel ergens op gekort zijn, toch? Dat valt héél erg mee, want ik was oprecht verbaasd toen ik de Soundform True Wireless voor het eerst aan het werk hoorde. Zeker nadat ik ze een tijdje in heb laten spelen en ik merkte dat alles meer op zijn plek was beland; grappig hoe dat kan werken.

Als ik het geluid van de Soundform True Wireless in één woord zou moeten omschrijven, dan zou dat  “actief” zijn. Maar met één woord ben je uiteraard niet geholpen. Wat extra toelichting; ik krijg het gevoel dat Belkin gekozen heeft om de Soundform TW te tunen richting de Harman Curve. Mensen die daar eerder van gehoord hebben, zullen precies weten wat ik bedoel, maar laat ik dat ook nog even verder toelichten. De Harman Curve haalt het laag en het hoog wat meer naar voren en zorgt bij die laatste voor wat roll-off om zo een beetje een V-vorm te creëren zonder scherp hoog. Natuurlijk kun je zelf bepalen hoeveel nadruk je wil leggen op het hoog en laag, maar het is door JBL (Harman Group) bewezen dat de V-curve door de meeste mensen als zeer prettig wordt ervaren en daarom maken veel bedrijven hier gebruik van.

Door deze lichte curve merk ik dat bij alle nummers die ik beluister, gedurende het sporten of tijdens een fietstocht, allemaal wat meer power lijken te hebben. Neem bijvoorbeeld Bring Me To Life van Evanescence, het is een druk nummer met onder andere de prachtige zang van Amy Lee en een episch drumwerk van Rocky Gray. Dankzij de EQ van de Soundform TW klinkt het ook zo, episch.

Het hoog is nooit scherp of teveel en het laag klinkt ook absoluut niet opgeblazen, maar gewoon strak en diep. Ik hoor de mensen al denken, wat nou als ik ze op kantoor wil gebruiken met wat rustigere muziek? Klinkt het dan niet ontzettend onnatuurlijk en saai? In tegendeel, een goed voorbeeld van een rustig nummer waar toch veel gebeurd is Nose On The Grindstone van Tyler Childers. Dit nummer is destijds opgenomen in samenwerking met OurVinyl en bestaat alleen uit Tyler, zijn gitaar en een grote ruimte met wat kleden op de vloer. Wat mij direct opviel was toch het extra stukje verfijning en detail wat je hoort in de vorm van de gitaar en de grootheid en diepte van de stem van Tyler en dat zorgt voor een erg prettige maar ook ontspannende weergave.

Wat ook snel naar voren komt bij dit nummer is toch het beetje gebrek aan soundstage, zo klinkt alles toch wat meer dichter bij elkaar en heb je niet de verre extensie naar links of recht of de precieze plaatsing van instrumenten wat je wel snel tegenkomt bij duurdere rivalen. Toch moet ik wel zeggen dat de soundstage prima in orde is voor deze prijsklasse. Zo hoor je duidelijke verschillen tussen instrumenten en klanken links, rechts en alles daartussen in, alles klinkt mooi diep en ook als er iets van links naar rechts beweegt ervaar ik dit niet als onder de maat maar gewoon als dik in orde. Eigenlijk kun je met die drie woorden de Soundform TW van Belkin prima omschrijven, ‘dik in orde!’

Alleen maar rozengeur en maneschijn?

Nee, dat ook weer niet. Soms toen ik op de fiets onderweg was merkte ik dat de verbinding naar de linker, rechter en soms allebei de earbuds voor een paar seconden weg viel en zich dan weer herpakte. Overigens wel zonder out of sync te gaan met de ander, dus dat is dan wel prettig.

Ik vermoed dat dit storing is die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld verkeer, telefoons, wifi et cetera, aangezien het alleen vlak naast een weg met veel auto’s en drukte gebeurde. Ik heb deze bevindingen ook bij Belkin neergelegd en zij vermoeden eveneens dat het om storingen op de Bluetooth band gaat. Ondanks dat dit probleempje sporadisch is, wilde ik het toch even vermelden.

Daarnaast zijn er nog wel wat kleine dingen, zoals het feit dat de USB laadkabel met 20 centimeter nogal aan de korte kant is, en dat hij niet beschikt over USB type C. Maar dat kun je gezien de prijs ook over het hoofd zien. 

Conclusie

De Soundform True Wireless van Belkin brengt veel voor weinig zonder op de basis te bezuinigen. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat er functies zoals bijvoorbeeld ANC (Active Noise Canceling) ontbreken, maar je moet niet vergeten wat de prijs van deze mooie set earbuds is. Als je op zoek bent naar een set draadloze oortjes onder de 100 euro, mag je deze zeker overwegen.

Belkin Soundform True Wireless
€ 60 | www.belkin.com
Beoordeling: 4 / 5


EDITORS' CHOICE