NIEUWS

In memoriam gitaarlegende Eddie Van Halen

Sinan Kökbugur | 07 oktober 2020

De van oorsprong Nederlandse gitaarlegende Eddie van Halen is gisteren na een lang ziekbed aan keelkanker overleden. Eddie richtte in 1972 de hardrockband Van Halen op samen met zijn broer Alex. De band heeft zo’n tachtig miljoen platen verkocht en Eddie’s gitaarspel geldt als zeer invloedrijk voor andere muzikanten. Eddie van Halen is 65 jaar geworden.

Edward Lodewijk van Halen werd in 1955 geboren in Amsterdam, bracht zijn kinderjaren door in Nijmegen en verhuisde in 1962 met zijn ouders naar Californië. Van Halen leerde als kind pianospelen en won diverse talentenjachten. Ook zijn oudere broer Alex studeerde piano. Het pianospelen beviel de broers uiteindelijk niet en Alex kocht een gitaar terwijl Eddie ging drummen. Terwijl Eddie kranten bezorgde om zijn drumstel af te betalen, begon Alex te oefenen op drums en bleek hij al snel beter te zijn dan zijn broer. Eddie ging vervolgens aan de slag met de elektrische gitaar.

In 1972 richtten de broers Van Halen een rockgroep op die vanaf 1974 de familienaam Van Halen droeg. De band werd bij het grote publiek bekend met hits als “Runnin' with the Devil” en “Jump”. Van Halen wordt als vernieuwer in de rockmuziek gezien, omdat hij gebruikmaakte van 'two-hand-tapping', waarbij de hals van de gitaar met beide handen wordt bespeeld. Met het korte nummer "Eruption", feitelijk een gierende vingervlugge gitaarsolo van anderhalve minuut, liet Van Halen de wereld zijn visitekaartje zien. Eddie speelde niet alleen in zijn eigen groep. Hij speelde ook de gitaarsolo in “Beat It” van Michael Jackson. Dit nummer werd een grote hit en sprak zowel liefhebbers van disco als liefhebbers van rockmuziek aan.

Naar verluidt heeft Eddie's moeder getracht hem van het gitaarspelen af te houden met de woorden: „Je wordt een nietsnut, net als je vader.” De band verkocht echter vanaf de oprichting circa tachtig miljoen platen, hoewel er niet eens zo veel hits werden gescoord. Van Halen hoort bij de twintig bestverkochte artiesten in de VS. In 2007 trad Van Halen toe tot de Rock & Roll Hall of Fame.

De wereld treurt om de dood van de invloedrijke gitarist. “Gitaarlegende Eddie van Halen, rust zacht. Mijn hart is gebroken, we zullen je missen,” twitterde de Engelse zanger Billy Idol vannacht. “Mijn hart is gebroken en ik ben sprakeloos,” twitterde de Amerikaanse zanger Sammy Hagar, die na het vertrek van David Lee Roth heeft gezongen in de band. De overleden muzikant wordt door veel mensen geprezen om zijn talent. “Je was de Mozart van de rockmuziek!,” zegt Nikki Sixx. “Eddie was niet alleen een gitaar-God, maar ook een mooie ziel", zegt zanger Gene Simmons van rockband Kiss. “Hij was een gitaarvernieuwer die het muzikale en technische gebied verkende,” aldus Cat Stevens.

“Overal ter wereld huilen stilletjes gitaren”, zegt songwriter Diane Warren. Een van de grootste muzikanten ter wereld, zo noemt gitarist Tom Morello Van Halen. Ook zijn ex-vrouw Valerie Bertinelli denkt aan hem. "Ik ben zo blij dat Wolfie (lees: zijn zoon Wolfgang) en ik je vast konden houden bij je laatste momenten. Ik zie je in ons volgende leven,” schreef ze op Instagram.


EDITORS' CHOICE