NIEUWSAccuphase

Accuphase C-3900: vlaggenschip voorversterker

De Japanse audiofabrikant Accuphase bestaat vijftig jaar en mede om dit jubileum te vieren is het bedrijf naar eigen zeggen al enige jaren geleden begonnen met de ontwikkeling van een nieuw vlaggenschipmodel voorversterker. Het resultaat is C-3900 Precision Stereo Preamplifier genoemd en vertegenwoordigt naar eigen zeggen de hele schat aan ervaring van het bedrijf die in de afgelopen vijftig jaar is opgedaan.

Accuphase C-3900: AAVA-volumeregeling

De C-3900 van het Japanse Accuphase is het nieuwe vlaggenschip waarin de schat aan ervaring van het bedrijf is verwerkt en waarvan de ontwikkeling maar liefst vijf jaar heeft geduurd. De fabrikant spreekt van een oplossing die compromisloos is geïmplementeerd, de ultieme prestatie biedt en bedoeld is om een nieuw tijdperk op het gebied van voorversterkers in te luiden.

De nieuwe Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier is gebaseerd op een circuitstructuur in de vorm van een discrete ingangstrap met een current feedback-principe en een hoge versterkingsfactor. Accuphase heeft wederom zijn eigen AAVA-volumeregeling geïmplementeerd. AAVA staat voor Accuphase Analog Vari-gain Amplifier Technology. Deze wijze van volumeregeling is volgens Accuphase absoluut essentieel voor de kwaliteit van een versterker als geheel. Door hier te beginnen, wordt het voortraject naar een heel ander niveau getild in vergelijking met andere concepten.

AAVA werd voor het eerst gebruikt in de Accuphase C-2800, ook een voorversterker, en is sindsdien continu verbeterd. De Accuphase Analog Vari-gain Amplifier-technologie is een puur analoge oplossing voor het regelen van het volume, die niet afhankelijk is van weerstanden, maar eerder van het muzieksignaal in 16 verschillende gewogen stromen worden omgezet. Afhankelijk van de stand van de volumeregelaar worden deze vervolgens gecombineerd zodat het gewenste luisterniveau exact wordt bereikt. Het signaalpad is dus vrij van conventionele potentiometers die ruis kunnen veroorzaken, dus de draainop op het front voor het regelen van het volume is eigenlijk slechts een pulsgenerator.

Het opvallende kenmerk van de Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier is dat deze is gebaseerd op een dubbel gebalanceerd AAVA-ontwerp. Het concept wordt dus een niveau hoger getrokken. Twee symmetrisch ontworpen AAVA-circuits worden parallel gebruikt, zodat het toch al opmerkelijk lage ruisniveau van eerdere generaties voorversterkers met nog eens dertig procent kon worden verminderd.

Het concept rond AAVA wordt gecombineerd met ANCC (Accuphase Noise and Distortion Cancelling Circuit), een techniek die ook ruis, maar tevens vervorming reduceert. Overigens moet worden vermeld dat de ontwikkelaars van de nieuwe Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier ook de controle van de balans hebben geïmplementeerd met behulp van Dual Balanced AAVA.

Om ervoor te zorgen dat, ondanks deze enorme inspanning aan de elektronische kant, de encoder zelf niet als een spelbreker overkomt, is de nieuwe Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier gebaseerd op een bijzonder hoogwaardige, geavanceerde volumesensorstructuur die een ultrazachte, stille en nauwkeurige werking garandeert.

Bij het selecteren van de actieve ingang vertrouwt men niet op standaardoplossingen, maar worden hier logisch gestuurde relais gebruikt, die zijn geselecteerd op enerzijds het beste geluid en anderzijds een lange levensduur. Accuphase plaatst ook een toonregeling en loudness-knop op zijn versterkers en de C-3900 is geen uitzondering.

Accuphase C-3900: ingangen en uitgangen

De nieuwe Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier heeft een groot aantal ingangen: zes ongebalanceerde cinch-aansluitingen en vier gebalanceerde ingangen in de vorm van XLR-aansluitingen. Er is ook en uitgang voor een opnameapparaat (tape-out) en verbinding met een eindversterker kan worden gelegd via twee cinch-aansluitingen of twee XLR-aansluitingen. De C-3900 heeft geen digitale aansluitingen.

De fasepositie voor elke ingang kan afzonderlijk worden ingesteld en kan de algehele versterkingsfactor worden geselecteerd tussen 12 dB, 18 dB en 24 dB. Het stereosignaal kan worden omgeschakeld naar mono en er is een extra schakelaar beschikbaar voor een niveauverlaging van 20 dB. Op de voorkant is een hoofdtelefoonaansluiting geplaatst die wordt aangestuurd door een aparte, discreet opgebouwde hoofdtelefoonversterker.

Afgezien daarvan biedt de voorkant van de nieuwe Accuphase C-3900 Precision Stereo Preamplifier natuurlijk de ingangskeuzeschakelaar en de draaiknop voor het volume. Daartussen bevindt zich het centraal geplaatste display en daaronder een uitklapbaar bedieningspaneel, waar alle andere genoemde bedieningsopties beschikbaar zijn.

Accuphase C-3900: voeding

De moeite van het opmerken waard is de stroomvoorziening van de C-3900. De C-3900 heeft aparte voedingen voor het linker- en rechterkanaal, waarbij ringkerntransformatoren met in totaal twaalf 10.000 uF filtercondensatoren worden gebruikt.

De volledige structuur van de voorversterker zou als een schoolvoorbeeld kunnen dienen voor het concept van dergelijke elektronica. Alles is voortreffelijk opgebouwd en de afzonderlijke schakelingen zijn strikt gescheiden. Daarnaast worden speciale printplaten van GVK met fluorkoolstofhars gebruikt, die gekenmerkt moeten worden door een lage diëlektrische constante en een lage verliesfactor, aldus de fabrikant.

De behuizing is op een beproefde manier gemaakt van metaal, met bijzondere nadruk op een solide basisplaat en afdekplaat, die een optimale stijfheid van de gehele behuizingstructuur garandeert. De voorkant is gemaakt van massief aluminium, het oppervlak is geborsteld en uitgevoerd in de typische goudtint van Accuphase. De zijkanten worden geflankeerd door elegante houten panelen. De Accuphase C-3900 staat op voeten van gietijzer gemaakt van een legering met een bijzonder hoog koolstofgehalte om een optimale ontkoppeling te bereiken.

Accuphase C-3900: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe C-3900 in de Benelux geleverd kan worden. Ook zijn wij nog in afwachting van prijsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE