NIEUWS

In memoriam Leo de Klerk, Tonmeister


Redactie Hifi.nl | 11 september 2020

Vandaag bereikte ons het verdrietige nieuws dat Leo de Klerk op slechts 62-jarige leeftijd is overleden. De Klerk was behalve een zeer bekend gezicht in onze branche en een veel gezien gast en spreker op shows voornamelijk bekend als pianist, componist, opnamespecialist en de man achter Bloomline Studio.

Leo de Klerk (1958) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Theo Loevendie, Ruud Bos, Klaas de Vries en Rob van der Linden. Hij studeerde cum laude af in de Geluidskunst (sonologie en muziekregistratie) aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Volker Strauss en Stan Tempelaars, en debuteerde in de jaren 70 als componist en platenproducent. In 1981 richtte hij Bloomline Studio op, een bedrijf dat de focus legde op 'Natural Music Recording'.

Zijn werk is bekroond met internationale prijzen. Als liefhebber – in de eerste plaats altijd liefhebber – creëerde De Klerk muziek voor bands, theatervoorstellingen, film, orkest en voor een breed scala aan kamermuziekopstellingen. Hij was pianist bij Latin Touch, Theatergroep Splinter, Salsa d'Amsterdam en Turquoise (8). Als platenproducent bij Bloomline Studio, en in samenwerking met Jorn Mineur bij Bloomline Coryphée, droeg hij bij aan honderden muziekreleases, van renaissance tot hedendaags.

Veel lezers zullen Leo de Klerk echter vooral kennen van zijn werk bij Bloomline Acoustics, waar hij vanuit verschillende patenten op de fysieke en psychoakoestische optimalisatie van geluidstransducers met veel passie werkte aan de Bloomline Omniwave, de 'onhoorbare luidspreker'. Wie op bezoek ging bij Bloomline, kwam terecht in een wereld waar muziek en techniek elkaar hebben gevonden door de oren van een echte Tonmeister. De Klerk liet zich inspireren door zijn werk met musici en partituren in theaters, concertzalen, kerken en in zijn eigen studio waarbij hij aan ruim 1100, voornamelijk klassieke cd- en filmmuziek opnamen heeft bijgedragen. Zijn getrainde oren, het gebruik van nuchter verstand voor het vinden van oplossingen en zijn doorzettingsvermogen hebben geleid tot de OmniDrive eenheden die van zijn unieke idee een concreet product maakten. Je leest meer over zijn bijzondere vondsten in een Music Emotion-bijdrage van de hand van Rene van Es.

 We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte.

EDITORS' CHOICE