NIEUWSNagra

Nagra Classic Phono: referentie phono-versterker uit Zwitserland

Sinan Kökbugur | 25 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant | Nagra

Het Zwitserse audiomerk Nagra heeft een nieuwe phono-versterker aangekondigd genaamd Classic Phono. De nieuwe Classic Phono maakt onderdeel uit van de Classic productlijn en is de opvolger van de Nagra VPS die wellicht beter bekend staat als zogenaamde Dual Input Valve Phono Voorversterker. De Nagra VPS werd gebruikt als model voor ontwikkeling en was op zijn beurt weer gebaseerd op de Nagra PL-P Phono Stage. Met de nieuwe Nagra Classic Phono Stage wil het Zwitserse merk weer substantiële verbeteringen aanbrengen om een nieuwe standaard te kunnen zetten.

Nagra Classic Phono

Het Zwitserse audiobedrijf Audio Technology Switzerland SA, houder van de merknaam Nagra, gaat al jaren zijn eigen weg en is gewend om maatstaven te zetten met zijn producten. De bedrijfsfilosofie van het volgen van de eigen weg, het compromisloos implementeren van de eigen ideeën, misschien zelfs tegen trends op de markt, wordt weerspiegeld in het ontwerp van de merkoplossingen van Nagra. Het is dan ook niet verwonderlijk dat klanten bij het ontwikkelen van nieuwe producten hun eigen bestaande producten als referentie gebruiken, die moet worden overtroffen. Dit is volgens de fabrikant ook het geval met het nieuwste product, dat gericht is op bijzonder ambitieuze vinylliefhebbers: enter de nieuwe Nagra Classic Phono Stage.

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de nieuwste toevoeging aan de Nagra Classic Line, een productlijn die bewust bedoeld is om te doen denken aan de legendarische opnameoplossingen van het merk Nagra en daarmee in het bijzonder een eerbetoon is aan het traditionele, klassieke ontwerp. Vorm volgt functie, dat is het Zwitserse motto voor deze productlijn. Eigenschappen die naar eigen zeggen vooral fans van dit merk waarderen.

In de Nagra Classic Line bevinden zich diverse versterkers, DA-converters, een cd-speler en de Nagra VPS. Deze laatste was voorheen verkrijgbaar als zogenaamde Dual Input Valve Phono Voorversterker, maar wordt nu vervangen door de nieuwe Nagra Classic Phono Stage. De Nagra VPS was op zijn beurt afgeleid van de Nagra PL-P Phono Stage. De nieuwe Nagra Classic Phono Stage bevat substantiële verbeteringen en zou daarmee volgens de bouwers een nieuwe standaard zetten.

Het Zwitserse bedrijf belooft dat de luisteraar direct onder de indruk zal zijn van de indrukwekkende kwaliteit van de nieuwe phono-voorversterker. Alles werd in het werk gesteld om een nauwkeurige egalisatie te bereiken voor een exacte weergave met een fascinerend klankbeeld. Bovendien is het de bedoeling om de gebruiker alle mogelijkheden te geven om de phono-voorversterker optimaal aan te passen aan de meest uiteenlopende elementen.

Nagra Classic Phono: techniek met buizen

Als een van de meest essentiële kenmerken van de nieuwe Nagra Classic Phono Stage, benadrukt de fabrikant een nieuwe generatie Nagra Custom Made Input Transformers. Deze komen volgens het bedrijf voort uit de ontwikkeling van de Nagra HD Preamp. De phono-voorversterker is ontworpen als een pure buizenvoorversterker in klasse A met twee buizen van het type E88CC / 6922, één buis van het type ECC81 / B739 en één van het type ECC83 / B759. Natuurlijk heeft de nieuwe Nagra Classic Phono Stage ook twee ingangen, één voor mc-elementren en één voor mm-elementen. De Classic Phono is verregaand instelbaar. Voorts kan de egalisatie ook uitgevoerd worden volgens RIAA, TELDEC en Columbia, zodat ook platen uit de jaren 50 en begin 60 van de vorige eeuw optimaal kunnen worden afgespeeld. Zelfs mono-cartridges kunnen worden gebruikt, in echte monomodus, zoals de fabrikant benadrukt. De bijbehorende schakelaar zit direct op de voorkant.

Naast het instellen van het niveau tussen 38 en 64 dB, kan de versterking ook afzonderlijk worden aangepast met behulp van een tuimelschakelaar, in het geval van MC-pickupsystemen tussen 54 dB en 64 dB. Naast de genoemde twee ingangen heeft de nieuwe Nagra Classic Phono Stage een ongebalanceerde uitgang met cinch-aansluitingen, maar ook een gebalanceerde uitgang in de vorm van XLR-aansluitingen.

De Nagra Classic Phono Stage heeft een nieuwe geïntegreerde voeding, hetgeen garant zou moeten staan voor perfecte resultaten. Wie toch een extra upgrade zou willen maken, kan de Nagra Classic Phono Stage voeden vanuit een aparte voeding genaamd Nagra Classic PSU.

Nagra Classic Phono: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Nagra Classic Phono Stage zou volgens de belofte van de Zwitserse high-end fabrikant vanaf september 2020 beschikbaar moeten zijn. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar we gaan er vanuit dat de prijs uit ten minste vijf cijfers zal bestaan.


EDITORS' CHOICE