HI-VISITBEC-Akustik

Vakantiegeldactie: BEC-Akustik speakers (Hifi Corner Trading)

Het is nog altijd zomer, al is die ondertussen een flink eind opgeschoten. Geen nood, we kunnen nog steeds naar goede muziek luisteren. Met het vakantiegeld dat we bespaard hebben door thuis te blijven kunnen we bijvoorbeeld een stel fraaie speakers aanschaffen. Zoals die van BEC-Akustik!

Willy Van de Velde van Hifi Corner Trading, de Belgische distributeur voor de Benelux van Lyngorf en andere merken waaronder BEC-Akustik, liet me kennis maken met opmerkelijk speakers die niet bepaald in het oog springen. Maar als je ze beluistert, geloof je je ogen niet. En vooral je oren niet.   

BEC-AKUSTIC

Het Duitse BEC-Akustik is al meer dan 25 jaar een gereputeerde speler op het vlak van neodymium magneten. Dat zijn permanente magneten voor industriële toepassingen die zelfs bij de kleinste afmetingen verbazingwekkend krachtig zijn. Vanuit deze ervaring, wetende dat magneten onontbeerlijk zijn bij de ontwikkeling van luidsprekers, besloten de engineers bij BEC-Akustik een eigen luidsprekerlijn te bouwen. 

Het beste van twee werelden

Bij BEC-Akustik bundelen ze het beste van twee werelden: een klassieke luidsprekerconstructie, gecombineerd met de voordelen van een magnetostaat. Met als resultaat superslanke speakers die dankzij hun vormgeving een stralingshoek van 160° mogelijk maken. Dat wil zeggen dat je niet aangewezen bent op de traditionele ‘sweet spot’ om optimaal van de muziek te genieten, maar dat je overal in de ruimte dezelfde ervaring hebt.

Het geheim van BEC-Akustik schuilt in de drivers met een honingraatmembraan dat gelijkmatig over het gehele oppervlak wordt aangedreven door twee NdFeB-magneten die hoge veldsterkten genereren. Een BEC-speaker is dus een breedbandluidspreker, zonder traditionele spreekspoelen maar met in meerdere lagen gelamineerde membranen. Met als resultaat een totaal gebrek aan akoestische interferentie tussen meerdere drivers en componenten.

Met de BEC-speakers kun je letterlijk alle kanten uit. Je kunt ze onderling combineren om probleemloos een onopvallend 2.1 stereo systeem, een 5.1 of zelfs een 7.1 surround systeem te creëren, inclusief Dolby Atmos. Daar heb je natuurlijk een geschikte versterker en subwoofers met crossover-filter voor nodig.

BEC AI-70

Het assortiment van BEC-Akustik omvat drie speakers. De AI-70 is met zijn hoogte van 71 cm, een breedte van nauwelijks 3,6 cm en een onvoorstelbare diepte van 2,2 cm de slankste van de drie. De aluminium behuizing bevat drie breedband drivers met een horizontale afstralingshoek van 160° en een verticale afstralingshoek van 40°. Goed voor een frequentiebereik van 160-20.000 Hz, een vermogen van minimaal 30 W en maximaal 60 W bij 6 Ohm.

BEC AI-100

De AI-100 is met zijn hoogte van 100 cm een stuk hoger dan de AI-70, al blijft hij even breed en diep, wat voor een nog slanker effect zorgt. Voor het overige zijn er geen verschillen tussen beide modellen, behalve het frequentiebereik van 150-20.000 Hz.

BEC AI-120

De AI-120 is met zijn lengte van 121 cm de grootste van de drie. Noem hem gerust een ‘naaldluidspreker’. De AI-120 heeft vier breedband drivers aan boord, een frequentiebereik van 120-20.000 Hz, goed voor 40 tot 80 W bij 4 Ohm. 

BEC speakers zijn beschikbaar in het wit of in het zwart. Andere kleuren zijn op aanvraag mogelijk. Standaard worden metalen hoekbeugels meegeleverd. Beugels voor wandmontage en voeten kunnen apart besteld worden.

Set-up

Voor de luistertest in het auditorium bij Hifi Corner Trading in Schoten koppelen we een setje BEC AI-120 aan een Lyngdorf TDAI-2170 versterker met RoomPerfect.

BEC-Akustik adviseert het gebruik van een subwoofer met fase- en/of tijdcorrectie. Dus voegen we gelijk maar twee Lyngdorf BW-3 subwoofers toe om de BEC AI-120 te ondersteunen in het laag. Uiteraard kan het met minder, maar ik ben nieuwsgierig om de BEC AI-120 speakers in een optimale set-up te evalueren. 

Muziek langs alle kanten

Je zou het niet verwachten, maar uit die ‘naaldluidsprekers’ komt echt muziek. Langs alle kanten, want of ik nu vanuit de sweet spot luister of rondloop in het auditorium, de muziek volgt me overal. Een opmerkelijk gegeven waarvoor je normaal bij veel duurdere speakers moet aankloppen.

Het hoog en het midden zijn uitstekend. Geen irritante al te scherpe randjes of pieken maar glasheldere tonen, strak gecontroleerd, keurig getimed, gebalanceerd en vol dynamiek.   

De BEC-Akustik AI-120 speakers slagen er in om helemaal op te gaan in de scene. Daarmee bedoel ik dat ze niet alleen figuurlijk maar ook bijna letterlijk in het decor oplossen. Je oren willen je doen geloven dat je naar een speaker van formaat zit te luisteren. Je ogen zien dat dat niet het geval is. Komt dat allemaal uit dat slanke staafje? Ja, toch wel.

Uiteraard draagt de support van de Lyngdorf BW-3 subwoofers aanzienlijk bij aan de luisterervaring. Want, omdat de AI-120 speakers niet onder zware druk staan om een degelijk laag te produceren, kunnen ze zich ten volle toeleggen op hun taak zonder zichzelf geweld aan te moeten doen.  

Anders dan anderen

De slanke luidsprekers van BEC-Akustik kunnen in elke ruimte ingezet worden. Hang ze aan de muur of plaats ze op de grond, waar je ook wil, de BEC-speakers vullen de kleinste kamer met een grootse muziekweergave. Ook als je een gloeiende hekel hebt aan luidsprekers met het formaat van een kleerkast die in je design-omgeving vloeken als een tang op een varken, ben je bij BEC-Akustik aan het juiste adres. Maar ook in je bureau, studentenkamer of gelijk waar zijn BEC-speakers je beste maatjes.

BEC-Akustik is duidelijk anders dan anderen. Met uiterst compacte speakers een maximale ruimtelijke muziekervaring creëren, is beslist geen sinecure. Maar geloof me, de Duitsers ‘schaffen das’.  

BEC-Akustik: prijzen

BEC-speakers worden omwille van hun akoestische eigenschappen en hun bescheiden afmetingen eveneens ingezet in professionele omgevingen zoals vergaderzalen, exporuimtes, handelszaken en veel meer.

De BEC-Akustik speakers zijn gunstig geprijsd. Voor een setje AI-70 betaal je 849 euro. Als het wat groter mag, kies je voor de AI-100 die 899 kost per paar. En al is ‘grootste’ in dit geval een relatief begrip, voor de AI-120 moet je 999 euro van je vakantiegeld spenderen.

Verkoopadressen Lyngdorf in België:
AudioPerfect Oostkamp (www.audioperfect.be)
Enovo Hifi Shop Ninove (www.enovo.be)
Hifi Corner Antwerpen/Deurne/Schoten (www.hificorner.be)
Verkoopadressen Lyngdorf in Nederland:
Audio Artistiek Vries (www.audioartistiek.nl)
Audio Life Buren (www.audio-life.nl)
Audio Expert Den Bosch (www.audioexpert.nl)
Bloomline Acoustics Pijnacker (www.bloomline.nl)
Echo Audio Goes/Middelburg/Terneuzen (www.echoaudio.nl)
EringaGeluid Leeuwarden (www.eringa.eu)
Hans Audio Hoorn (www.hansaudio.nl)
Hi-Fi Klubben Breda/Tilburg/Eindhoven/Rotterdam/Den Haag/
Nijmegen/Amersfoort/Hilversum/Utrecht/Amsterdam/Haarlem/
Almere/Alkmaar (www.hifiklubben.nl)
Hifi Solutions Amsterdam (www.hifisolutions.nl)
Intosurround Eindhoven (www.intosurround.nl)
Janssen Audio Systems Boxmeer (janssen-hifi@home.nl)
Lexicom Multimedia Leidschendam (www.lexicommultimedia.nl)
Maestr Amsterdam (www.maestr.nl)
Majstro Audio Kamerik (www.majstroaudio.com)
Novus Audio Kampen (www.novusaudio.nl)
Poulissen Audio Video Center Roermond (www.poulissen.nl)
Sights & Sounds Zutphen (www.sightsandsounds.nl)
Solosound Brussum (www.solostatic.com)
Stassen Hifi Tegelen (www.stassen.nl)
Studio Alkmaar Oterleek (www.studioalkmaar.nl)
Twinstatic Audio Haarlem (www.twinstaticaudio.nl)
Uw Hifi Choice Soest (www.uwhifichoice.nl)
W&W Audio Enschede (www.wenaudio.nl)
Verkoopadressen Lyngdorf in Luxemburg:
L’Audiophile Luxembourg (www.audiophile.lu)

Verkoopadressen BEC-Akustik:
Momenteel zijn er, als gevolg van de coronacrisis, nog geen dealers van BEC-Akustik aangesteld. In afwachting verloopt de verkoop via de winkels van Hifi Corner; www.hificorner.be.

MERK

EDITORS' CHOICE