REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX55HXW944

SAMENVATTING

De Panasonic TX-55HXW944 (NL) / TX-55HX940 (BE) is een goede keuze als je op zoek bent naar een tv voor het hele gezin. Prima kijkhoek en uitstekende kleurweergave, en toont zich van zijn beste kant bij helder, kleurrijk kijkvoer. Donkere films kunnen een uitdaging zijn voor het beperkte contrast, maar de slim aangestuurde local dimming vangt dat gedeeltelijk op. De HCX Pro processor zorgt voor uitmuntende upscaling en beeldverwerking. My Home Screen 5.0 levert een moderne, handige en vlotte smart tv-omgeving.

PLUSPUNTEN

  • Top beeldprocessor met uitstekende beeldverwerking
  • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
  • My Home Screen 5 werkt handig en vlot
  • Goede HDR-weergave, ondanks beperkt contrast

MINPUNTEN

  • Matige geluidskwaliteit
  • Bescheiden zwartwaarde en contrast
  • Helderheid en kleurbereik slechts nipt voldoende voor HDR

Aan de top van het aanbod staan bij Panasonic enkel OLED-modellen. Deze HXW944 voert de lijst LCD-modellen aan. Het is een prima uitgeruste tv die zich in de hogere middenklasse bevindt.

Meerkeuze installatie

Panasonic hanteert in zijn design bij uitstek Japanse invloeden, en de nadruk ligt dan ook vaak op eenvoud en elegantie. Dat betekent echter niet dat functionaliteit uit het oog verloren wordt.

De voetjes van de HX940 kunnen bijvoorbeeld op twee manieren gemonteerd worden. In een positie staat hij erg breed, met de voeten aan het uiteinde van het scherm. In de andere positie staan de voeten meer naar binnen, zo kan je hem ook op een minder breed meubel plaatsen.

De voeten klikken gewoon vast in het chassis, maar alhoewel ze goed vast zitten, blijft er wat speling zodat het lijkt alsof hij niet vast staat. Geen zorgen, de constructie is stabiel.

De verdere afwerking is uitstekend. Het smalle zwart geborsteld kader rond het scherm stoort nooit. En aan de achterzijde is de rug uitgevoerd met de textuur van een cameragrip, een mooi accent.

Aansluiten!

Panasonic houdt het voorlopig bij HDMI 2.0-aansluitingen. HDMI 2.1 zal je tevergeefs zoeken, de enige HDMI 2.1-feature die dit toestel biedt is ALLM (Auto Low Latency Mode) waarmee een spelconsole de tv automatisch in game mode kan schakelen. ARC (Audio Return Channel) is natuurlijk ook voorzien.

Het toestel beschikt over vier HDMI-aansluitingen die allemaal klaar zijn voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit. Verder zijn er drie USB-aansluitingen (waarvan een USB 3.0) en een component video-ingang met stereo cinch ingang voor oudere, analoge bronnen. Er is een optisch digitale uitgang voorzien voor soundbars of audio-installaties die niet met HDMI-ARC werken. De hoofdtelefoonaansluiting kan je ook gebruiken om een subwoofer op aan te sluiten.

Er zijn drie antenne-aansluitingen, en de ingebouwde dual DVB-T2/C/S2 tuners beschikken over een dubbele CI+-slot. Live tv opnemen naar externe USB harde schijf kan dus terwijl je tegelijk een ander kanaal bekijkt.

Tot slot is er een ethernetaansluiting, ingebouwde WiFi en Bluetooth. Via Bluetooth kan je een draadloze hoofdtelefoon, muis/toetsenbord combinatie of gamepad aansluiten of je stuurt de audio van je smartphone naar de tv.

Een deel van de aansluitingen (waaronder twee HDMI en twee USB) staat achteraan en wijst naar achter, daar moet je bij wandmontage wel rekening mee houden.

Op de voetjes monteer je een kleine kabelgoot. Zowel de stroomkabel als signaalkabels kan je op die manier netjes wegleiden.

My Home Screen 5.0

Panasonic gebruikt een zelf ontwikkeld smart tv-platform, My Home Screen, dat ondertussen al aan versie 5 toe is. Deze laatste versie werd wat vereenvoudigd. Alle iconen van aansluitingen, apps of tv-zenders verschijnen in een balk onderaan het beeld. Selecteer je een icoon, dan verschijnt er een tweede balk boven die content-aanbevelingen geeft. De app zelf moet dat wel ondersteunen, het kan bijvoorbeeld met Netflix en YouTube.

My Home Screen 5.0 is een handige, overzichtelijke en erg vlotte interface. Je kunt de plaats van elk icoon aanpassen, zodat het echt jouw Home-scherm wordt. Zowel op het Home scherm als in de bijzonder ruime instellingen loopt alles erg snel.

Klassieke zapper

Als het werkt, hoef je niets te veranderen. De Panasonic remote is al geruime tijd onveranderd. Het is een lange, zilverkleurige zapper met grote, handige toetsen. De ‘My App’ toets kan je zelf toekennen aan een favoriete app, zodat je bijvoorbeeld YouTube met een toets opstart. Netflix heeft al een eigen toets.

Nog een handige tip: de ‘Picture’ toets laat je toe om snel een andere beeldmode te kiezen. Erg handig als je verschillende modes gebruikt voor sport, film, overdag of ’s avonds. De lijst beeldmodes die verschijnt kan je bovendien aanpassen via het beeld-menu.

Beeldkwaliteit

Deze Panasonic maakt gebruik van een IPS-paneel. Dit type panelen heeft een goede kijkhoek, maar matig contrast. Om het contrast wat op te krikken maakt Panasonic gebruik van de local dimming-techniek. De Edge Led-achtergrondverlichting is onderverdeeld in acht kolommen. De processor analyseert in real-time het beeld, en dimt waar nodig de achtergrondverlichting om een beter zwart te creëren. Gecombineerd met de slimme aansturing van het lcd-paneel levert dat een beter contrast. Toch mag je niet op diepzwart hopen, deze tv is op zijn best bij wat omgevingslicht en met heldere content.

In donkere scènes is er een beperkt risico dat je wat schaduwnuances mist. Daar tegenover staat wel dat je zelden of nooit de individuele kolommen van de achtergrondverlichting ziet. De ‘True Cinema’ beeldmode is uitstekend gekalibreerd, zij het dan wel vrij donker. Schroef de instelling ‘achtergrondverlichting’ wat op voor een beter resultaat overdag, of schakel naar de ‘Cinema’ beeldmode.

De HX940 is uitgerust met dezelfde processor als Panasonics OLED-modellen, de HCX Pro. Die levert werkelijk uitstekende resultaten. De ruisonderdrukking is erg goed, zelfs voor lastige compressieruis (blokvorming). Zelfs lastige kleurbanden kan de processor redelijk goed verbergen zonder al te veel detail weg te moffelen. De upscaling is uitstekend, maar het beeld oogt relatief zacht. Om dat te verbeteren mag je de scherpte iets hoger instellen, tot maximaal 50.

Als enige LCD-model dat over een 100Hz-paneel beschikt, verwachten we ook een goede bewegingsscherpte. Die moet echter de duimen leggen voor andere top lcd-modellen, maar levert prima resultaten zolang je ‘Intelligent Frame Creation’ op minimum laat staan. De ‘Midden’ stand genoot onze voorkeur, maar sommige mensen vinden het vloeiende effect van Motion interpolation storend. Aan jouw de keuze.

Panasonic ondersteunt alle belangrijke HDR-formaten: HDR10, HLG, Dolby Vision én HDR10+. Stress of je tv het juiste formaat ondersteunt is dus volstrekt overbodig. De piekhelderheid ligt (in de True Cinema beeldmode) op ongeveer 410 nits zowel op een 10% venster als een volledig wit scherm. Het kleurbereik haalt 85% DCI-P3. Daarmee zit hij nipt onder de waardes die we vooropstellen voor een duidelijk resultaat (500 nits, 90% DCI-P3). Maar ook hier zorgt de HCX Pro processor voor prima resultaten, en zowel kleurbereik als helderheid worden erg goed ingezet. Activeer ‘Dynamisch HDR Effect’ voor het mooiste resultaat. Zeer helder gemasterde HDR10-content kan ondanks alles iets te flets lijken. Net dan merk je de meerwaarde van HDR10+ en vooral Dolby Vision. Deze formaten geven de tv veel meer informatie zodat de HDR-impact beter bewaard blijft.

Geluidskwaliteit

De HX940 moet het stellen met een heel gewone 2x10W audio-installatie, een configuratie die typisch is voor middenklassers. Hij ondersteunt Dolby Atmos, dat wel, maar je mag daar geen wonderen van verwachten, een licht surround-gevoel is het beste dat de tv kan creëren. Onze gebruikelijke Star Wars scène komt vrij goed uit de verf, maar er vallen ons twee zaken op. Ten eerste: er is geen specifieke ‘film’ geluidsmode. We kozen voor de ‘Gebruiker’ mode, en activeerden ‘Bass Boost’ en ‘Cinema Surround’. Ten tweede, echt donderende bassen kan deze tv niet produceren. Gelukkig heeft Panasonic daar wel aan gedacht en kan je een subwoofer aansluiten. Dialogen zijn erg duidelijk, maar in de ruwere delen van de soundtrack hoor je dat je het volume best niet overdreven hoog zet.

Om dat beter te onderzoeken duiken we in onze muziek, en ja ook daar stellen we al snel hetzelfde vast. De basdrums van Apollo 440’s Krupa zijn enkel hoorbaar als je het volume laag genoeg houdt. Bij hogere volumes dijkt de tv het dynamisch bereik van de bassen erg hard in. De harde klanken van Metallica of Sisters of Mercy zijn duidelijk te hoog gegrepen voor het audiosysteem dat regelmatig ingrijpt en daardoor de klank duidelijk verandert.

Panasonic biedt je de mogelijkheid om je smartphone via Bluetooth met de tv te verbinden om audio te streamen, maar dat zal dus enkel interessant zijn als je wat achtergrond muziek wenst. Voor een betere ervaring, zowel voor film als muziek raden we toch een externe audio-oplossing aan.

Conclusie

De Panasonic TX-55HXW944 (NL) / TX-55HX940 (BE) is een goede keuze als je op zoek bent naar een tv voor het hele gezin. Hij heeft een prima kijkhoek en uitstekende kleurweergave, en toont zich van zijn beste kant bij helder, kleurrijk kijkvoer. Donkere films kunnen een uitdaging zijn voor het beperkte contrast, maar de slim aangestuurde local dimming vangt dat gedeeltelijk op. De HCX Pro processor zorgt voor uitmuntende upscaling en beeldverwerking. My Home Screen 5.0 levert een moderne, handige en vlotte smart tv-omgeving.

Panasonic TX-55HXW944 (NL) / TX-55HX940 (BE) 
€ 1.199 | www.panasonic.com
Beoordeling: 4 / 5


EDITORS' CHOICE