Of ik een setje Edifier speakers wilde reviewen? Dat is toch dat merk wat vooral focust op audio bij je pc? Dat klopt inderdaad, grotendeels — maar het submerk Airpulse dat onder de vlag van Edifier wordt ontworpen en geproduceerd is toch iets meer hifi-georiënteerd in tegenstelling tot de Edifier speakers die je bij de grote elektronicaketens in de schappen vindt. Aan de slag met de Airpulse A100 dus!
Wat daarbij het vermelden meer dan waard is, is dat muzikant en audio-designer Phil Jones een partnership vormt met Edifier. Verwar hem overigens niet met Andrew Jones, de gerenommeerde luidsprekerontwerper. Ze zijn ook geen familie. Phil Jones is echter wel de man achter de legendarische Acoustic Energy AE-1. Voor velen nog altijd de benchmark voor vloerstaander performance uit een veel kleinere maar toch conventionele behuizing. Dat schept bepaalde verwachtingen bij mij als ik me een beetje inlees voordat de speakers worden afgeleverd.
Vandaag is rood
Nee, niet het liedje van Marco Borsato... Het paartje Airpulse A100, dat me niet geheel ten ongenoegen geruime tijd ter beschikking wordt gesteld, is hetgeen waar ik naar refereer. De A100 is leverbaar is hoogglans wit, hoogglans zwart én dus ook hoogglans rood. En laat die laatste nu bij mij staan pronken op de speakerstands op mijn zolderkamer. Het is een kleur die ik, zonder ze te hebben gezien, nooit zelf zou kopen. Maar nu ze eenmaal in de luisterruimte staan opgesteld vind ik ze eigenlijk toch erg mooi, en een echt eigen smoel hebben.
Ze zijn naadloos afgewerkt met afgeronde hoeken en de lak is van mooie kwaliteit. Het glanst je allemaal tegemoet en er wordt dan ook niet voor niets een paar witte stoffen handschoentjes en een poetsdoek meegeleverd. Het zijn speakers die echt wel gezien mogen worden. Ze zijn overigens ook lekker compact en meten slechts 16 cm in de breedte, 28,3 cm in de hoogte en 25,5 cm diepte.
De linker speaker is degene die feitelijk passief is. De rechter is degene waarin de elektronica is ondergebracht. Op de voorzijde van die actieve speaker is een zwarte strook te zien die visueel feedback geeft welke ingang er is gekozen. In diezelfde strook is het IR-oog verwerkt en er prijkt een HiRes-logo op de voorzijde. Het oogt, gelukkig, niet als een traditioneel computer luidsprekersetje, maar als wel echt wat serieuzer werk. Persoonlijk zou ik die zwarte strook ook op de passieve speaker willen zien, maar dat is meer mijn lichtelijk dwangmatige trekje om links en rechts hetzelfde te zien.
Drivers, versterking en interne bekabeling
Ok, het uiterlijk is dus (wat mij betreft) dik voor mekaar. En als je niet van rood houdt heb je in elk geval nog de keuze voor het neutrale zwart of wit. De techniek is natuurlijk net zo belangrijk. Zo valt ten eerste al de horn loaded ribbon tweeter op. Dat is geen alledaagse tweeter. Het zeer dunne aluminium diafragma zorgt voor een hoge resolutie en snelheid en het hoorn-ontwerp zorgt voor een vrij direct afstraalgedrag richting de luisteraar. Het is bij dergelijke tweeters cruciaal ze juist op te stellen. Dat wil zeggen volledig indraaien naar de luisterpositie en de tweeter op oorhoogte. Want mijn speakerstands zijn wat te laag en in het begin was het allemaal maar vlak en saai. Eenmaal op de juiste hoogte gebracht werd dat een heel ander verhaal.
Er is overigens ook een setje onderzetters van dempend materiaal meegeleverd waarmee je de speakers wat schuin omhoog gericht op je bureau kunt plaatsen, maar op mijn bureau was net niet genoeg ruimte, dus vandaar de keuze voor speakerstands aan weerszijden van mijn bureau.
Het feit dat ze goed op je oren gericht moeten worden maakt deze speakers overigens prima geschikt voor nearfield luisteren. Als monitors in je thuisstudio bijvoorbeeld of als hoogwaardige weergevers bij je thuiswerkplek. De tweeters worden door een 2 x 10 Watt klasse-D versterker aangestuurd en gaan tot 40kHz, wat ruim boven het bereik is van het menselijk gehoor. Dat zorgt vervolgens weer voor veel rust in de weergave van geluid in het hoorbare spectrum. De woofers zijn 5 inch aluminium varianten die er met hun zilverkleurige stofkap mooi uitzien. De woofers worden aangestuurd middels een 2 x 40 Watt klasse-D versterker en beginnen bij 52Hz, wat voor dit formaat speaker zeer netjes is. De interne bekabeling en de vrij dikke kabel tussen beide speakers is van het Amerikaanse Transparent Cable, dus ook dat zit wel goed.
Aansluitmogelijkheden
De achterzijde van de rechter speaker is goed benut met een grote reflexpoort en bedienings- en input paneel en biedt behoorlijk wat mogelijkheden om je bronnen fysiek aan te sluiten, naast de onzichtbare draadloze variant genaamd Bluetooth (aptX). Zo is er een tweetal analoge RCA-aansluitingen, een optische ingang en een USB-B ingang met ondersteuning tot 192kHz input sample rate om je pc, smartphone of tablet met de Airpulse A100 te verbinden. Voor je Windows pc zijn drivers beschikbaar. Ook is er een subwoofer-uitgang aanwezig en natuurlijk het aansluitpunt voor de kabel naar de andere speaker toe. Ook is er nog een aantal draaiknoppen aanwezig om het volume, de treble en basweergave aan te passen.
Het is dus niet het meest complete apparaat qua aansluitmogelijkheden, maar desalniettemin is er voor de meesten voldoende terug te vinden. Naast de draai/drukknoppen achterop is de bediening ook met een prima kleine afstandsbediening te doen.
Hifi-speakers?
Het enorm directe geluid van de A100 valt op. Het zijn geen speakers die je gebruikt voor achtergrondmuziek. Daarvoor eisen ze wat mij betreft te veel de aandacht op. De bliksemsnelle midlaag-, midden- en hoogweergave zijn daarbij genadeloos in het weergeven van kleine details, ook als de opname een draak is. Ik kan ze dus best wel aanduiden als vrij analytisch. De laagweergave is daarbij niet te vet. Integendeel, deze is erg strak, ritmisch en gecontroleerd. De reflexpoort geeft daarbij geen hinderlijke windruis dus ook daar is goed over nagedacht. Het blijken wel echt speakers gericht op nearfield luisteren en in mijn ogen niet geschikt voor een middelgrote huiskamer naast de televisie. Daarvoor missen ze echt wat power en ook is de sweetspot te smal.
Met de huidige coronacrisis heb ik enorm veel uren thuis gewerkt — en zal ik nog vele uren erbij plakken — en daardoor waren deze Airpulse A100 een flinke tijd mijn vaste weergevers bij het luisteren naar muziek, pal naast mijn bureau op stands. Als ik me écht moest concentreren op mijn werkzaamheden, dan was het zaak de speakers gewoon even uit te schakelen en mijn koptelefoon op te zetten op een laag volume. De A100’s grijpen je namelijk vast en laten je niet meer los tot je ze weer uitzet. Je volledige aandacht wordt opgeëist en je wordt in die geluidsbubbel getrokken, of je dat nu wil of niet.
Het stereobeeld is prachtig en kent een mooie plaatsing die breder en dieper doorloopt dan de toch wel vrij smalle opstelling waarin ik ze het grootste deel van de reviewperiode heb getest. Percussie wordt zeer strak en gedetailleerd en toch ook met een zekere luchtigheid neergezet met genoeg punch in het laag. Het is de snelheid en transparantie van de aluminium ribbon hoorntweeter die zorgt voor die specifieke snelle, luchtige weergave. Niks ontspannen luisteren, maar intens opgaan in de muziek die je wil horen.
De knop voor de treble weergave laat ik daarbij in de middenpositie staan. Naar beneden draaien geeft niet meer rust bij het luisteren en dat haalt net die microdetails en transiënte informatie weg. Het is een intrinsieke eigenschap van deze tweeters om volledig je aandacht op te eisen. Hoger zetten is al helemaal nergens voor nodig. Dan wordt het allemaal veel te scherp. Venijnig zelfs. Alsof je kunstmatige verscherping aan een foto toevoegt. Rafelige en lelijke randjes worden om je mooie foto geplot en dat is wat er met het geluid gebeurt als je de treble-knop naar boven draait. Het geheel is in de middenstand dus soms wat té, maar draaien aan die knop geeft gewoon geen goed resultaat voor mijn gevoel.
Liefhebbers van zware en diepe bassen met veel druk kunnen overigens het beste een subwoofer aansluiten, want dat bieden de A100’s je gewoonweg niet. Daar is het formaat ook zeker niet naar. Wat overigens niet maakt dat de laagweergave slecht is, want die is dik in orde en goed gedoseerd aanwezig. Voor de review is geen sub aangesloten in elk geval, want daar had ik geen behoefte aan, en die miste ik ook niet. Ik heb de draaiknop voor de bas wel een tikkeltje omhoog gedraaid. Dichter bij de muur plaatsen kan dan ook wat soelaas bieden.
Het is in elk geval wel prettig dat die draaiknoppen aanwezig zijn. Je kunt ze zo net wat meer naar je hand zetten, maar dat pitbullachtige, bijterige karakter blijven ze behouden, wat je ook draait aan die knoppen. Is dat slecht? Ligt er vooral aan waarvoor je op speakerjacht bent en ook aan je smaak natuurlijk. Ik kan me zo voorstellen dat het voor een thuisstudio fijne speakers zijn, maar in een huiskamersetting zou ik ze niet zo snel adviseren.
Conclusie
De Airpulse A100 zijn goede speakers. Zeker als je ze aanschaft voor dat specifieke doel waarvoor je juist naar die vrij analytische en directe weergave op zoek bent. Ze blinken echt uit in nearfield weergave. Ze zijn gewoonweg niet voor iedereen. Maar dat geldt eigenlijk voor zo veel hifi en is dan ook geen manco van de Airpulse A100.
Airpulse A100
€ 799 | Airpulse
Beoordeling 4,5 uit 5