VakantieVisit: Poulissen Audio Video Center (3 sets!)

In onze zomerse rubriek met dealervisits en speciale aanbiedingen voor onze lezers kan Poulissen Audio Video Center in Roermond uiteraard niet ontbreken. We gingen tijdens de vooralsnog warmste week van het jaar op bezoek om in de diverse luisterruimtes naar maar liefst drie met zorg samengestelde sets te luisteren. 

Terwijl de temperatuur zelfs al in de ochtend al ruimschoots boven de 25 graden uitstijgt, ben ik verheugd om dit eveneens met 25 jaar jubilerende Limburgse familiebedrijf met een bezoek te vereren. Waarom? Omdat bij deze audio- en videospecialist gewoonweg alles klopt. Zo bestaat het winkelteam niet alleen uit hele aardige mensen die op empathische wijze de klantbehoefte in kaart brengen, maar is er ook een prachtig winkelpand met een vloeroppervlak van maar liefst 1.800 vierkante meter  Voeg daar het enorm brede en diepe assortiment, de uitstraling, service en klanttevredenheid aan toe en we hebben een detaillist die in zijn segment bij de top van ons land behoort. Ik heb het dan natuurlijk over Poulissen Audio Video Center. Een Roermondse hifi winkel die veel verder gaat dan een regio functie en zelfs landelijke bekendheid geniet.

Geheel in het vakantiekader zijn er een drietal prachtige muzieksystemen voor de thuisblijvers samengesteld. Combinaties die dit keer niet streven naar het meest voordelige prijskaartje, maar vooral de concertzaal bij u thuis willen brengen. Gaat u mee? We doen een vakantierondje in eigen land. 

Het Poulissen-effect

Bij Poulissen wordt, zoals verwacht, goed rekening gehouden met de huidige coronamaatregelen. Toch komt het winkelinterieur dermate uitnodigend over, dat ik dat enige confronterende deel van mijn bezoek gelukkig snel achter me kan laten. Wat de inrichting betreft is gebruikgemaakt van mooie natuurlijke en fraai afgewerkte materialen in combinatie met warm kleurgebruik, waarbij tegelijkertijd door de grote boogramen veel daglicht binnenstroomt. Lang hoef je hier als klant nooit op hulp van een medewerker te wachten en ook dit keer word ik al snel en hartelijk door Johan Poulissen verwelkomd.

Het ontbreken van het handen schudden en ander fysiek contact blijft iets waar ik zelf maar moeilijk aan kan wennen. Ook Johan deelt deze gedachten en haakt daar meteen op in door te verwoorden dat men bij Poulissen door deze crisis een nieuw belangrijk voordeel van de eigen winkel heeft ontdekt.

Johan: ‘Normaal is het hier door de ruime opzet met onze aaneengesloten winkelpanden al heel goed toeven. Maar zeker tijdens deze coronacrisis blijkt deze eigenschap ineens een buitengewoon groot en belangrijk voordeel op te leveren. Want letterlijk iedereen die onze winkel bezocht en ook nog zal gaan bezoeken, krijgt namelijk met het grootste gemak een heel veilig aantal vierkante meters toebedeeld. En dan heb ik het niet over de gebruikelijke afstand van 1,5 meter, maar veel meer over het best unieke gegeven, dat we indien gewenst iedere klant in een geheel afzonderlijke ruimte konden en kunnen helpen. Wist je trouwens dat we zelfs alweer plannen hebben om nog eens twee nieuwe luisterruimtes binnen één van de aansluitende winkelpanden te creëren? Het zullen ruimtes worden die nog beter aansluiten bij de behoeften van nu en daardoor onze klanten een nog betere en meer uitgebreide beleving zullen kunnen bieden.’

De kennismaking

Na met een overheerlijk stuk verse Limburgse (abrikozen)vlaai en een kop koffie tijdelijk aan een tafel achterin de winkel te hebben plaatsgenomen, worden de drie vandaag te beluisteren systemen door verkoopmedewerker Leroy met plezier aan mij getoond. ’Zoals je weet is de keuze bij onze winkel enorm en voor de drie systemen waar we je vandaag graag kennis mee willen laten maken, zijn we vooral van het gegeven uitgegaan om mensen een diepgaande muzikale beleving te bieden. Een ervaring die zo dicht mogelijk bij het concertzaalgevoel aansluit en waarbij je dus echt inzicht krijgt hoe een muziekstuk is opgebouwd. Dit keer dus geen prijsknaller of een goed geluid voor een klein budget, maar serieus en zorgvuldig op elkaar afgestemde combinaties waar iedere muziekliefhebber echt gelukkig van zal kunnen worden.'

'Een volgend aspect wat we hebben meegenomen, is dat ze alle drie een ander type luisteraars zullen aanspreken. Als laatste, en dat is zeker voor de consument thuis geen onbelangrijke factor, is dat ieder systeem afzonderlijk ook visueel een prachtig uitgewogen plaatje moest zijn. Dus gehoormatige topprestaties gecombineerd met een prachtig materiaalgebruik, merken die zich al tientallen jaren hebben bewezen qua duurzaamheid en service en een vormgeving die bij velen in de smaak zal vallen.’

Om de daad bij het woord te voegen begeven we ons voor de eerste twee demo’s naar de mooie lichte presentatieruimte op de begane grond. Het blijkt om een bijzonder sfeervol vertrek te gaan waarbij je net als bij binnenkomst, door een flink aantal grote boogvormige ramen in direct contact met de mensen op straat lijkt te staan. De ruimte staat verder vol met een grote variëteit aan echte high-end merken waaronder Accuphase, Esoteric, Burmester, Hegel, Naim, Auralic en McIntosh. Qua luidsprekers waren er tijdens mijn bezoek de topseries van Bowers & Wilkins, KEF, PIEGA en Sonus faber aanwezig.

Combinatie 1     

Voor deze eerste setting is het Poulissen team uitgegaan van een beproefde combinatie waarvan deze detaillist al jaren weet dat die echt heel goed werkt. Als niet te versmaden noviteit bevindt zich in deze set voor het eerst de nieuwe en machtige Accuphase E-800 (€ 14.999,-) geïntegreerde versterker. Hun absolute topmodel uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze Japanse high-end firma en een echte klasse-A grootheid. Wat namelijk te denken van 2 x 50 watt aan 8 ohm vermogen met een onvoorwaardelijk stabiliteit van 300 Watt per kanaal bij een impedantie van 1 Ohm!

Het is daarbij voor het eerst dat de unieke en rijke tonale kwaliteiten van de top Accuphase voor- en eindversterkermodellen, in één model worden gecombineerd. Als bron is voor deze combinatie bewust voor CD gekozen. Niet alleen omdat het medium nog steeds in staat is een ongekend goede muziekbeleving te bieden, maar ook omdat juist Accuphase al vele jaren heel veel energie steekt in het vervaardigden van een grote serie top CD en SACD spelers. In dit geval is gekozen voor de DP-430 CD speler (€ 5.500,-) die ook uiteraard van uitgebreide DAC functionaliteit is voorzien voor degene die ook graag wil streamen.

Als weergevers passen de fameuze en vooral erg goed presterende Bowers & Wilkins 803 D3 (€ 16.998,-) modellen bijzonder goed bij deze elektronica. Hier is voor de 803 D3 gekozen omdat dit niet alleen het meest compacte model is waarin nog van de losse kop met de continuum midden unit en diamant tweeter gebruik wordt gemaakt. Maar ook omdat binnen deze variant de vele mooie eigenschappen het fraaist samenkomen. Deze eerste setting wordt tenslotte gecompleteerd door de eigen Accuphase gebalanceerde interlinks (€ 699,-) die voor een enorme rust en synergie binnen de set zorgen. AudioQuest Robin Hood luidsprekerkabel (€ 2.099,-) en Monsoon netkabels (€ 439,-) maken dit geheel tenslotte perfect af.

Luisteren 1      

Terwijl ik toch goed bekend dacht te zijn met de mooie synergie tussen deze merken, word ik al bij de eerste muzieknoten verrast door de enorme zuiverheid, driedimensionale ruimtelijkheid en definitie van deze set. De weergave volgt daarbij precies het ideale midden tussen kleur, kracht, lichtvoetigheid, transparantie, zeggingskracht en emotionele beleving. Een prachtig album om dit te illustreren is Polarity van het Zweedse Hoff Ensemble. Wederom van de hand van Morten Lindberg en opgenomen in dezelfde Sofienkerk als het wereldwijd zeer gewaardeerde Quiet Winter Night, daalt er al bij het eerste nummer Innocence een enorme rust over mij heen. Het volume bewust laag gehouden om op heel ontspannen wijze iedere natuurlijke nuance en wending tot mij te nemen. Hoe vaak komt het daarbij voor dat je zelfs in een stereo opstelling zoals hier bij Poulissen, daadwerkelijk het gevoel hebt dat je in de kerk plaats hebt genomen? Compleet met alle reflecties, de natuurlijke timbres en het extreem vloeiende karakter met eindeloos uitsterven en prachtige bovenharmonischen.

Ook bij steviger werk zoals het bijzondere, volledig elektronisch georienteerde Dark Days Exit cd van de Zuid-Afrikaanse muzikant Felix Laband, geeft deze prachtige set geen krimp. Het volume gaat nu een stuk omhoog, wat tot gevolg heeft dat de analoge meters op de E800 versterker dansen dat het een lieve lust is. Maar wat ook opvalt is de zeer goede timing van dit systeem. Vooral bij het luchtige en vrolijke Miss Teardrop vliegen zelfs de kleinste geluidjes holografisch door de ruimte, is alles precies te plaatsen en aan te wijzen en blijft de samenhang en lol die dit nummer op een goede set hoort op te roepen, helemaal bewaard. Grote klasse en als typering zou ik deze combinatie adviseren voor mensen die graag hun muziek zo puur, lichtvoetig en transparant mogelijk willen horen, maar wel van de muzikale boodschap willen genieten zonder techniek gevoel.

Combinatie 2

Het tweede en volgende systeem bevindt zich in dezelfde lichte en sfeervolle demoruimte en ik hoef ik mijzelf maar slechts een kwart slag te draaien, om ineens oog in oog te staan met een totaal ander samenspel. Verdwenen zijn de rechthoekige lijnen van het conservatieve Accuphase en de juist vloeiende vormen van de Bowers, om plaats te maken voor de organische vormen van een Esoteric F05 (€ 10.000,-) geïntegreerde versterker met zijn 2 x 120 watt aan 8 ohm, K07Xs CD speler (€ 7.100,-) en N-05 (€ 8.000,-) streamer en rechthoekige vormen van de vrij hoge, maar ook aangenaam slanke KEF Reference 3 luidsprekers. Maar niet alleen de vormleer is hier anders, want bij de versterker is klasse-A nu klasse-A/B geworden, is de gouden kleur van de Accuphase componenten veranderd in blank aluminium bij Esoteric, zijn de displays van rood naar blauw gewijzigd en hebben de meer conventionele luidsprekerunits van de 803 D3 plaatsgemaakt voor de puntbronbenadering van de Reference 3. Als luidsprekerkabel is voor AudioQuests William Tell (€ 3.549,-) gekozen, interlink is een prestigieuze en fraai open klinkende Fire (€ 3.300,-) van hetzelfde Amerikaanse merk, terwijl net als de vorige combi de Monsoon (€ 439,-) voor de verbindingen met het lichtnet zorgt.

Net zoals het visuele voorkomen totaal anders is, blijkt ook de weergave gelijke tred te houden. Zo zijn er bij deze tweede combinatie duidelijk rijkere en meer verzadigde klankkleuren met veel gloed en grandeur die mijn aandacht vangen. Daarbij is de weergave meer pin point gefocusseerd en is het meer de zeggingskracht van binnenuit die zo voortreffelijk wordt overgebracht dat ik spontaan kippenvel krijg.

Luisteren 2

Natuurlijk is het verleidelijk om weer precies dezelfde muziek te gaan draaien als in de eerste sessie, maar dat doe ik uiteindelijk toch niet. De reden is minder gecompliceerd dan u denkt, want de verschillen zijn zo duidelijk dat deze andere setting bijna schreeuwt om andere muziek. Wat dat is? Lekker pakkende jazz, gloedvolle chansons, intieme bezetting klassiek en zwoele electro pop. Natuurlijk is het goed mogelijk om ook de eerdere muziek af te spelen. Maar deze combinatie roept bij mij gewoon andere dingen op.

Een mooi album wat zich hier prima op thuis voelt is The Girl In The Other Room van Diana Krall. Deze gloedvolle opname spat werkelijk uit de luidsprekers en roept een bijzonder groot gevoel van rust en bevrediging op. De stem van Diana fraai in het midden, met de instrumenten krachtig en kleurrijk in het ruime stereobeeld geplaatst. Een stereobeeld wat eerder diep en mooi hoog dan heel breed wordt geplaatst en die typische KEF rondheid in combinatie met een natuurlijke dosis fijnzinnigheid. De K07Xs geeft als onderscheid vervolgens de bezieling en vloeiendheid van het medium CD treffend weer, terwijl de € 900,- duurdere N-05 netwerkspeler een nog wat meer opgeruimde, zeer goed georganiseerde en wat luchtere klank bied. Het is duidelijk familie, maar toch substantieel anders qua eigenschappen. Kortom wederom een goed gekozen setting.

Combinatie 3

Voor het laatste samenspel van deze heerlijk muzikale dag, begeef ik mij naar een op de eerste verdieping gelegen dedicated luisterruimte. Het is de speciaal voor Poulissen vervaardigde Bowers & Wilkins Diamond Room en hier staan dan ook alle D3 modellen van deze beroemde Engelse fabrikant te pronken. Speciaal voor vandaag staat hier nu het mooiste walnoten houtfineer opgesteld. Hout, wat verder wordt afgewisseld met kunstig bewerkt leer en fraai geborstelde RVS accenten. Weet u al om welk merk het hier gaat? Het Italiaanse Sonus faber natuurlijk. Want welke andere fabrikant is nu in staat om letterlijk in iedere prijsklasse visueel tot de mooiste ontwerpen op de (wereld)markt te behoren?

Het Poulissen team heeft voor deze opstelling voor de Olympica Nova 3 (€ 11.998,-) gekozen. En dat is een andere, meer nuchtere verwoording voor mediterrane passie, een oogstrelend lijnenspel, maar zeker ook een hele berg slimme technische vindingen. Want wat te denken van een meer zijdelings gerichte basreflex sleuf die de weergevers een grote variëteit aan plaatsingsopties biedt of de luidsprekerunits met conussen van natuurlijke materialen. Als tegenhanger zijn daar ineens de nieuwe Rotel Michi P5 (€ 3.499,-) voorversterker met ingebouwde hoogwaardige DAC en de enorm krachtige, bijbehorende S5 (€ 5.999,-) stereo eindversterker. Wat namelijk te denken van 2 x 500 Watt aan 8 Ohm en zelfs 2 x 800 Watt aan 4 ohm! Overkill? In deze combinatie op zich wel, maar het is ook erg lekker om maximale controle en grip bij zelfs de meest grootschalige muziek en ieder gewenst geluidsniveau te bereiken. Daarbij bezitten de topmodellen van deze legendarische fabrikant, een bijzonder intrigerend samenspel van hoogglans glazen panelen met daarachter hypnotiserend bewegende digitale meters (eindversterker) of een zeer duidelijke uitlezing van het volumeniveau (voorversterker) en de gekozen ingang. Meer stijlvol en tegelijkertijd uitlokkend om muziek af te spelen is een Rotel nog nooit geweest.

Een hoogwaardige Auralic Auries G1 (€ 2.399,-) netwerkspeler in combinatie met Audioquest Diamond USB kabel (€ 599,-), Robin Hood luidsprekerkabel (€ 2.099,-), Water interlink (€ 579,-) en Blizzard stroomkabels (€ 749,-), maken deze spannende belofte ten slotte keurig af.

Luisteren 3

Terwijl ik zelf de volgorde om deze systemen stuk voor stuk te beluisteren zelf mocht bepalen, is er onbewust toch een klankmatige rangorde ontstaan. Ik zeg klankmatig en niet direct een kwalitatieve rangorde. Want terwijl de 803 D3 met Accuphase heel fijnzinnig, zuiver, ruimtelijk en ‘rank’ overkomt, de KEF duidelijk rijker, kleurrijker en met meer ballen, gaat de combi van Sonus Faber Olympica Nova 3 samen met Rotel Michi voor- en eind en Auralic G1, nog verder in laatstgenoemde richting. Waarschijnlijk hebben ook de luidsprekersunits vervaardigd van natuurlijke materialen zoals papierpulp en textiel (tweeter) een behoorlijke invloed op het geconstateerde. Maar feit is wel dat deze Italiaanse weergevers geheel volgens de ‘Sonus faber leer’, het meest vloeiend, ‘zacht’ en absoluut gezien, bijzonder muzikaal klinken. Je kunt er dus uren zonder enige vermoeidheid in alle rust naar luisteren en deze combinatie sluit dan ook perfect aan op de beleving van echte ‘muziek luisteraars’. Daaronder versta ik mensen die liefst zoveel mogelijk van hun set willen vergeten om maximaal op te gaan in de muziek zelf.

Daarbij komt de weergave wederom mooi los van de speakers, is de klank melodieus en vol passie en heeft het zoals verwacht die niet te versmaden, typerende Italiaanse ‘zangerige’ charme. Het mooie van de Rotel combinatie is hier ineens de extra grip, dynamische contrasten zonder enige compressie en een enorme zeggingskracht. Als muziek kies ik hier voor het zinnenprikkelende Nojima Plays List van pianist Minoru Nojima op het Reference Recordings label. Of wat te denken van het stemmige Montiverdi: A Trace of Grace van Serpentspeler Michel Godard opgenomen in een immense kerk. En dat deze set ook in staat is het beroemde If You Wait van London Grammar net zo mooi gelaagd weer te geven, zegt gewoon heel veel over de veelzijdigheid van dit bijzondere samenspel.

Conclusie

Net zo snel als ik in het eerste uur na openingstijd ben gestart, blijkt deze dag ook weer te zijn omgevlogen. Natuurlijk heb ik goede gesprekken gevoerd met Gerard en Johan. Maar waar ik uiteindelijk toch het meest van onder de indruk ben, zijn de verrassende keuzemogelijkheden die deze Limburgse detaillist mij weet voor te schotelen. Natuurlijk heb ik zo mijn persoonlijke voorkeuren, maar die ga ik u dit keer nu eens niet verklappen. Vooral omdat ieder van deze drie mooie settings, geheel zijn eigen kwaliteiten etaleert. Van super open, luchtig, ruimtelijk en ‘snel’, naar meer ‘vlees aan de botten’, rijker, voller en voor sommigen ook meer bezielend.

Voor ieder wat wils dus en een bijzonder aantrekkelijke wijze om het vakantiegeld eens op heel andere wijze te besteden. Rest mij nog het team van Poulissen Audio Video Center hartelijk te feliciteren met zo veel kennis, passie en mooie merken onder één dak.

Poulissen Audio Video Center | Kijk voor meer informatie op www.poulissen.nl

En lees ook al onze andere zomerse dealervisits


EDITORS' CHOICE