HI-VISITAuthentic

Op vakantie bij de dealer: Authentic in Brussel

Het coronavirus maakt dat creatieve ondernemers druk doende zijn om hun klanten op alternatieve manieren te benaderen. Daarom is HIFI.NL met deze zomervakantierubriek gestart: met de bedoeling om deze ondernemers een steuntje in de rug te geven en jou als lezer te informeren over nieuwe winkels, evenementen of interessante aanbiedingen. In deze editie aandacht voor Authentic in Brussel, waar muziek, wijn en kunst hand in hand samen gaan.

Geen gewone hifiwinkel

Een West-Vlaming en een Zeeuwse leerden elkaar kennen in Brussel. Nee, niet het begin van een mop. Het is het begin van het succesverhaal van Steve Meyns en Mary-Ann Rijk die ongeveer een jaar geleden, in hartje Brussel, een audiozaak uit de grond stampten. Geen gewone hifiwinkel, zoals de naam al doet vermoeden.

Message in a bottle

Het begint meteen goed. Steve en Mary-Ann ontvangen me op de stoep voor de winkel. Op een bistrotafeltje met enkele stoeltjes staat een wijnkoeler met enkele flessen wijn. Steve en Mary-Ann bieden me meteen een glas aan. ‘Een wijntje van Sting’, lacht Steve terwijl hij me de fles toont met als etiket ‘Message in a bottle’. Popster Sting is blijkbaar een even gepassioneerde wijnboer als artiest. Op zijn landgoed Tenuta Il Palagio in het Toscaanse Figline Valdarno verbouwt hij heerlijke biologische wijnen. Wijnen die hun naam ontleenden aan zijn liedjes. Zoals onder andere ‘Message in a Bottle’, ‘When we dance’ of ‘Roxanne'. “We zijn geen wijnhandelaren, maar je kunt de flessen hier wel kopen”, knipoogt Steve. “Wijn staat hier vooral in het teken van een warm onthaal en gezelligheid. En met Sting is de link naar muziek natuurlijk snel gelegd.”

Steve & Mary-Ann

Steve is gefascineerd door muziek. “Zo gauw ik de financiële middelen had, kocht ik mijn eerste Linn-versterker”, zegt hij. “Ik ben altijd trouw gebleven aan Linn. Ik werk en leef in Brussel, en toen ik te weten kwam dat hier een winkelpand te huur stond, spoorde Mary-Ann me aan om de stap te zetten naar een eigen winkel. Ze wist dat ik daar al jaren van droomde. Het kwam er dus op aan om onze jobs te combineren met een hifiwinkel.” Steve is enterprise architect, Mary-Ann werkt voor de Nederlandse ambassade in Brussel. “We zitten eigenlijk in een luxepositie”, zegt Mary-Ann die ook veel van muziek houdt. “De winkel runnen is eerder een hobby dan een job.” 

Linn & Co

“Aanvankelijk was ik van plan om enkel Linn te verkopen”, vertelt Steve, “maar Linn adviseerde me om ook andere merken aan te bieden.” En zo vind je bij Authentic High End het volledige gamma van Linn met onder andere de nieuwe Linn Selekt DSM, de Klimax, Akubarik en de populaire Majik speakers, power amps, network music players en de compacte Series 3. Met daarnaast ook topmerken zoals Rega, Chord, Audeze, Voxativ, Dynaudio, Mytek en Totem. Onlangs zijn daar nog Pylon, Fez Audio en Lejonklou bij gekomen. “Met dit assortiment kun je zowel met een kleine als met een grote beurs bij ons terecht. Zolang het maar gezellig blijft, want niks moet”, aldus Steve. “Uiteraard verkopen we ook graag”, voegt Mary-Ann er lachend aan toe.  

fredSherman

“Toen we dit pand opknapten, kwamen we op het idee om de winkel aan te kleden met kunst”, zegt Mary-Ann. “Maar dan wel kunst die gelinkt is aan muziek. Zo kwamen we terecht bij fredSherman, een vriend die hier ook een versterker kocht. Fred visualiseert muziek. Hij fotografeert details van grammofoonplaten die hij sterk uitvergroot. Bijzondere platen zoals die van Arthur Rubinstein, Herbert von Karajan en Glen Gould met muziek van Chopin, Wagner en Bach. Dit is een hele speciale”, zegt Mary-Ann terwijl ze wijst naar een foto van een bijzonder uitvergroot stuk van een kapot geslagen elpee. “Dit is letterlijk een stukje uit de soundtrack van ‘The Silence of the Lambs’. De scene waarin Hannibal Lector in zijn cel ontbijt met muziek van Bach.”

Zoetwaterparels

Bij Authentic vind je ook sieraden met parels. “Meer bepaald zoetwaterparels”, legt Mary-Ann uit. “Gewone parels hebben een nogal ouderwetse uitstraling. Zoetwaterparels zijn veel ongelijker en grilliger ruwer. Ze zijn niet alleen beter geprijsd, ik vind ze ook mooier.” Mary Ann-knoopt de parels tot prachtige sieraden waarmee ze de winkel decoreert. Maar alles in de winkel is te koop, ook de decoratie.

Events

Bij Authentic is altijd wel wat te doen. “Bijna elke maand organiseren we een event”, vertelt Steve. “Dat hoeft niet altijd product gerelateerd te zijn. Met onze hifi, wijn, kunstwerken en sieraden kunnen we alle kanten uit. Het belangrijkste is dat we mensen kunnen uitnodigen die, net zoals wij, van het leven genieten. En van het ene komt natuurlijk het andere.” “Onze events zijn erg populair”, pikt Mary-Ann in. “Steve, die uit Oostende komt, zorgt voor heerlijke kibbelingen en zelf gemaakte garnaalkroketten. Ik als echte Zeeuwse zorg voor lekkere oesters. Wij zijn echt geen doorsnee hifiwinkel, we doen het op onze eigen, authentieke manier”, lacht Mary-Ann.

Authentic part II

En toch is dat blijkbaar slechts het begin. “We hebben hier in Brussel een groot, oud pand gekocht dat we nu restaureren. Daar komt onze tweede winkel”, legt Steve uit. “Het pand is ruim genoeg zodat we er ook kunnen wonen. Dan zijn we niet alleen dicht bij de zaak, we zullen er ook meer plaats hebben om luisterruimtes in te richten. Hier in de Lebeaustraat kan dat niet. Dit blijft wel de plek waar we mensen uitnodigen en laten kennis maken met Authentic.”

Jules

Over de toekomst hoeven Steve en Mary-Ann zich geen zorgen te maken. Zoon Jules, die nog studeert, staat te popelen om zijn steentje bij te dragen. “Jules heeft een jonge, verfrissende kijk”, zegt Steve. “Hij brengt zijn muziek en vrienden mee. Een goede zaak, want het is belangrijk om jonge mensen mee te trekken in het hifiverhaal.” Een authentiek verhaal.  

Kijk voor meer informatie op de website: authenticbytagomago.com.

En zie hier ons volledige overzicht van zomerse dealervisits


EDITORS' CHOICE