NIEUWS

FSC DeVille: tweeweg hoorngebaseerde luidspreker

Fleetwood Sound Company (FSC) is een nieuwe divisie van het in de VS gevestigde Oswalds Mill Audio (OMA) dat is opgericht in 2006. FSC is opgezet om een nieuwe lijn te bouwen van kleinere en meer betaalbare audiocomponenten met behoud van dezelfde bouwkwaliteit als de OMA-producten. Het eerste product van FSC is de DeVille, een gevoelige tweeweg monitorluidspreker gemaakt van massief hardhout.

FSC Deville: tweeweg monitorluidspreker

OMA heeft FSC opgericht in 2019. Het doel van FSC is het maken van meer woonkamervriendelijke ontwerpen tegen een lagere prijs, waarbij zoveel mogelijk van de kwaliteit van de producten van OMA wordt overgenomen. Als we de website van OMA bekijken, zien we weliswaar hoogwaardige producten, maar sommige van deze producten hebben een hele lage Wife Acceptance Factor (WAF). FSC belooft producten te maken met een hoge WAF.

De DeVille, het eerste product van FSC, is een hoogwaardig, compact, tweeweg ontwerp gemaakt van duurzaam geoogst, massief Pennsylvania essen hardhout dat is getorreficeerd (thermisch behandeld voor toon en stabiliteit). FSC verklaart: “het is het krachtigste en meest efficiënte ontwerp dat mogelijk is voor zijn formaat, met gebruik van echte professionele drivers die in staat zijn tot veel minder vervorming en een hoger vermogen.” Het volgende model zal de Excelsior zijn, een “compleet audiosysteem van ultrahoge kwaliteit in één kast met WiFi, Bluetooth, DAC en Phono ... “.

De nieuwe DeVille wordt geleverd in standaard zwart met natuurlijke, massief houten hoorn, boven- en onderkant. De koper kan overigens kiezen uit een vrijwel eindeloze hoeveelheid maatwerk afwerkingen waaronder Farrow- en Ball-verven uit Engeland, of een afwerking in verouderd leer, Japanse indigo-geverfde denim en handgemaakt Japans washi-papier. Andere afwerkingen worden periodiek in beperkte oplage aangeboden en een belangstellende wordt uitgenodigd om zijn afwerkingskeuze aan FSC voor te leggen.

Een optionele driepoot vloerstandaard is verkrijgbaar in twee versies met zwarte of natuurlijke houtafwerking.

FSC heeft een nieuwe zes inch dikke massief houten conische hoorn ontwikkeld met een gepatenteerde faseplug, die de hoge frequenties verspreidt en interne reflecties en annuleringen van de geluidsgolven voorkomt. En net als bij de producten van OMA wordt de houten hoorn behandeld en met de hand opgewreven met bijenwas en natuurlijke lijnolie voor een mooie authentieke uitstraling. De middentoner/woofer heeft een diameter van acht inch, een neodymium magneet en een papieren conus.

De DeVille heeft een baspoort aan de onderkant en wordt geleverd met een basis voor plaatsing op een stabiel oppervlak zoals een kast, tafel of plank. Het achterpaneel van de luidspreker is gemaakt van een stevige laag fenol, een composietmateriaal dat is gekozen vanwege de antiresonante eigenschappen.

De gevoeligheid van de DeVille is 94 dB (1 Watt / 1 meter). De aangesloten versterker hoeft dus geen krachtpatser te zijn. 10 Watt zou volgens de fabrikant al genoeg moeten zijn. De impedantie is acht Ohm.

FSC Deville: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of de DeVille en eventuele latere producten van FSC naar Europa zullen komen en voor welke prijs. Louter ter indicatie, de DeVille staat op de website van FSC voor een prijs vanaf 9.600 dollar per paar. Met stands is dat 10.350 euro per paar. Speciale afwerkingen hebben een meerprijs. Als de luidsprekers de Atlantische Oceaan zouden oversteken, zullen ze na de oversteek vermoedelijk nog iets duurder zijn vanwege wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.EDITORS' CHOICE