NIEUWSFiio

FiiO lanceert FA9 6 Knowles BA in-ear hoofdtelefoon

Het Chinese audiobedrijf FiiO bouwt voornamelijk producten voor draagbaar gebruik. De FA9 6 Knowles is de nieuwste in-ear hoofdtelefoon van het bedrijf. In de kleine oordoppen zitten maar liefst zes Balanced Armature drivers en een vierweg cross-over. De gebruiker kan de klank aanpassen met een drietal kleine knopjes op de oordoppen. De meegeleverde kabel is van een hoge kwaliteit verzilverd koper.

FiiO lanceert FA9 6 Knowles BA IEM: zes Balanced Armature drivers

Het doel van de ontwikkelaars van het Chinese FiiO was om de breedst mogelijke frequentieband optimaal weer te geven en daarvoor zijn in totaal zes drivers ingezet. Het gaat om de zogenoemde Knowles Balanced Armature Drivers, drie in aantal, elk met twee drivers. In het bijzonder wordt een SWFK-31736 gebruikt voor het hoge frequentiebereik, een EJ-33877 voor het middenbereik en een HODVTEC-31618 voor het lage frequentiebereik. Volgens FiiO is het resultaat een frequentiebereik van 15 Hz tot 40 kHz.

De FA 9 is voorzien van een elektronische vierweg crossover. Drie schakelaars in miniatuurvorm zijn direct aan de buitenzijde van de in-ear pluggen beschikbaar (voor bas, middentonen en hoge tonen), waardoor er door de verschillende combinaties acht verschillende mogelijkheden zijn.

De impedantie van de nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM is gespecificeerd als 16 tot 32 Ohm, de gevoeligheid is een opmerkelijke 110 dB.

Een zeer belangrijk kenmerk van de nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM is de bijzonder lange geluidsbuis, die meandert in de kleine behuizing en een lengte heeft van maar liefst 80,6 mm. Elke driver wordt afzonderlijk “afgetapt”, zodat de verschillende vorm en lengte van de drie verbindingen in combinatie met de cross-over voor een optimale coördinatie zorgen.

De behuizing van de nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM heeft ook een speciaal ontwerp in het algemeen, omdat het hier belangrijk was om het weelderige interieur zo goed mogelijk te accommoderen, tegelijkertijd de afmetingen zo klein mogelijk te houden en ook om gewicht te besparen waar dan ook mogelijk. Daarom kozen ze voor een speciaal plastic dat afkomstig is van medische technologie en daarom absoluut probleemloos is in het dagelijks gebruik en ook kan worden verwerkt met 3D-printen. Dit is volgens de fabrikant de enige manier om de complexe structuur te bereiken.

Natuurlijk heeft de nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM een ergonomisch gevormde behuizing, die zo is ontworpen dat bijna het hele oordopje in de oorschelp verdwijnt, de gehoorgang optimaal bedekt om zo veel mogelijk extern geluid te voorkomen, en dus een helder, vol geluid garanderen. In de afdekplaat is een diamantgeslepen voorplaat geïntegreerd, die door de doorzichtige plastic behuizing glinstert en de FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM een bijzonder elegante uitstraling geeft. De aansluitkabel wordt vanaf de voorkant over het oor naar de achterkant geleid, wat zorgt voor een optimale grip te allen tijde.

Over kabels gesproken, de nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM heeft een afneembare kabel die met zogenaamde MMCX-connectoren kan worden verwijderd en dus altijd eenvoudig kan worden vervangen. Vanuit de fabriek levert de fabrikant de FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM met een gebruikelijke hoogwaardige kabel die is geconstrueerd van acht geleiders van monokristallijn verzilverd koper en eindigt in een vergulde 3,5 mm stereo mini-jackplug.

Daarnaast krijgt de klant een aantal oorstukjes in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, verschillende materialen en ook in verschillende maten. Er zitten in totaal 15 paar in de verpakking, dus voor elke oor zou een optimaal passende variant te vinden moeten zijn. Er is ook een schoonmaakgereedschap beschikbaar, een leren kabelclip, een kleine transporttas en een hoogwaardige leren draagtas.

FiiO lanceert FA9 6 Knowles BA IEM: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe FiiO FA9 6 Knowles Balanced Armature IEM is verkrijgbaar in de versies zwart of zilver. Naar verluidt zou hij binnenkort in de winkel liggen. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 550 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE