NIEUWSYG Acoustics

YG Acoustics Rack: CNC gefreesd audiomeubel van aluminium

De Amerikaanse luidsprekerbouwer YG Acoustics heeft zijn eerste audiomeubel gelanceerd. De YG Rack is het hifimeubel debuut van het merk. Meer bekend om zijn hoogwaardige luidsprekers van gefreesd aluminium, ontwierp YG Acoustics aanvankelijk het nieuwe Rack voor intern gebruik tijdens tests. De fabrikant heeft Rack nu ook beschikbaar gemaakt voor klanten.

YG Acoustics Rack

De luisterruimte in de fabriek van het in de staat Colorado in de VS gevestigde YG Acoustics had een trillingsvrij, stabiel platform nodig om de geplaatste audioapparatuur onder optimale omstandigheden te laten spelen. Dat was naar eigen zeggen best nog wel een uitdaging, aangezien de fabriek de thuisbasis is van freesmachines en andere apparatuur, waardoor het een vijandige omgeving is vol trillingen waar andere componentenrekken naar eigen zeggen niet het gewenste resultaat konden opleveren.

Gebruikmakend van de traditionele focus van de fabrikant op nauwkeurige wetenschap, produceerden de ontwerpers een reeks standaard- en op maat gemaakte rackconfiguraties die apparatuur isoleren van trillingen door elke plank te optimaliseren voor het specifieke onderdeel dat ze ondersteunt. Alle modellen van het nieuwe Rack zijn in eigen huis CNC-gefreesd uit grote blokken aluminium van vliegtuigkwaliteit. Elke plank bestaat uit twee hoofdonderdelen. Ten eerste een onderste plank waarin een rooster van “zakken” is bewerkt. Ten tweede een machinaal bewerkte bovenste plank. De installerende dealer of klant plaatst de meegeleverde isolatoren in de onderste plankzakken. Dit is waar volgens YG Acoustics de optimalisatie plaatsvindt, aangezien het gewicht van de component het aantal isolatoren bepaalt dat op die plank wordt gebruikt. Het resultaat is dat de bovenste plank vervolgens op de isolatoren drijft, perfect afgestemd op het gewicht.

Wie apparatuur heeft met eigen ophangings- / trillingsregelsystemen, kan ervoor kiezen om de plank te koppelen in plaats van deze te isoleren met behulp van de gebundelde stalen kogellagers. In dit geval plaatst de gebruiker de kogellagers in het rooster van kuiltjes op de onderste plank. De bovenste plank wordt vervolgens bovenop de kogellagers geplaatst.

De gebruiker wordt echter geadviseerd om zowel de isolator- als kogellageropties te proberen voor versnellingen met geïntegreerde ophanging / trillingsregelsystemen. In veel gevallen (en misschien contra-intuïtief) zou het YG-isolatorsysteem dat wordt gebruikt met apparatuur met geïntegreerde ophanging / trillingscontrolesystemen een beter sonische resultaat produceren dan de kogellageroptie.

De YG Rack wordt geleverd in vijf standaardopties. De Rack 1.3 heeft bijvoorbeeld drie planken, 1.4, heeft er vier en Rack 1.6 heeft drie planken, maar is twee keer zo breed als de andere, waardoor de gebruiker zes platforms krijgt.

De stands zijn standaard 65 centimeter breed. De 1.6 heeft een breedte van 127 centimeter. Ze zijn allemaal 54 centimeter diep met een interne breedte van 60 centimeter. De Rack 1.3 weegt 51 kilogram en de 1.6 heeft een gewicht van 97 kilogram. De onderste plank kan een gewicht van maar liefst 97 kilogram dragen, terwijl de andere een indrukwekkende 61 kilogram aankunnen. De hoogte van de planken is verstelbaar in stappen van 2,5 cm.

Omdat alle Rack-producten volledig in eigen beheer worden vervaardigd, zijn er ook aangepaste configuraties beschikbaar.

YG Rack: prijzen en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de Racks van YG Acoustics leverbaar zijn in de Benelux. Ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie vernomen.

EDITORS' CHOICE